Main Menu

RAF muzej London

Started by drjack, August 29, 2010, 06:35:30 PM

Previous topic - Next topic

drjack

Posle dužeg vremena opet sam obišao RAF muzeju  u Londonu.

Ulaz i dalje besplatan. U muzeju se stalno nešto radi i menja i nikada nije isto.
Recimo nedavno su  jednog Dornijera izvadili sa dna Lamanša i sredjuju ga za muzej.
Kolekcija muzeja je impozantna a ovde je samo deo aviona.
Druga polovina je u Duxfordu gde se nalazi i aerodrom na kojem se stalno održavaju aeromitinzi sa starim avionima!
https://www.iwm.org.uk/visits/iwm-duxford

Ovo je polovina Gloster Gladijatora  izvadjena u Norveškoj sa dna  jezera gde je prinudno sleteo i kada se led otopio završio je na dnu. Naravno imaju oni još jednog u muzeju ali celog..

Spitfire koji je učestvovao u bici za Britaniju i zvanično oborio pola jednog Švabe:

109-ka koju su sklopili od najmanje 6 oborenih iznad Engleske i testirali izmedju 1941 i 1943g.

Italijanski Fijat CR 42

U muzeju je i jedna Štuka i to kompletna koju su Amerikanci negde zarobili.

Malo sam se raspitao, to je jedna od dve postojeće u svetu. (ako ne računamo rep od iste u našem muzeju u Beogradu). Tu su i Henkel 111 pa Messerschmitt Bf 110, Focke-Wulf Fw 190 dvosed,(te slike su na pocetku ovog posta)
Kolekcija aviona iz prvog svetskog rata je neverovatna. Ima tu modela koje ranije nisam vidjao (npr. Nemački Albatros)
Evo još slika:

Zadnja verzija Spitfajera

Hurican:

Ovaj P40 je izvadjen iz prašume Nove Gvineje i sklopljen od delova  nekoliko drugih razbijenih, a neki delovi su stigli i iz Amerike.

A na ulazu i ovo, prvo nisam obratio paznju a kada sam prisao....

Ako želite da sednete u Spifire i to jedan sa bogatom istorijom nema problema:

To zadovoljstvo se ipak plaća i košta 10 funti što je oko 12 EUR. I
Majica košta 12 Funti.pa ko voli nek izvoli. Vodič Vam precizno objašnjava sve delove kabine i proceduru za poletanje i sletanje. Pokretni delovi krila i repa su otkačeni da se ne  oštete.
Interesantno je da ovaj Spit ima ugradjen Rols Rojs Merlin ali radjen u Americi u fabrici  Pratt & Whitney . Radi se o verziji lovca bombardera. Avion je posle rata bio ofarban u belu boju za lične potrebe komadanta RAF-a . Preživeo je i jedno prevrtanje na nos ali su ga sredili za 7 dana...
Kao što se sa slika vidi svi eksponati osim onih sa dna mora i jezera su u perfektnom stanju.

Usput sam svratio i u muzej tehnike u samom gradu.
I tamo je ulaz besplatan . Naravno najviše vremena posvetio sam avionima i svemiru.
I tamo ima dosta aviona što originala što replika. Tu su i rakete V1, Messerschmitt Me 163 Komet
Mesečev modul , kapsula Apola 11 Flajer Braće Rajt itd itd...

Gabor

rajevic

stevapn

UUUU!!! Zabalavio sam!! Odlične slike. Hvala!