Main Menu

Vazna informacija!!!

Started by ratep, March 11, 2011, 09:35:29 PM

Previous topic - Next topic

branek

Potpuno si u pravu za organic hranu.. i u evropi je isto tako...
Ali kako će organik u pustinji, bilo da je sahara bilo da je oko las vegasa...
Branko

"Ladies and gentlemen, this is your captain speaking. We have a small problem. All four engines have stopped. We are doing our damnedest to get them going again. I trust you are not in too much distress." - Captain Eric Moody, Jakarta incident

jrlotpi

Ne znam al jedimo i mi organik ,i ne dozvolimo kod nas C.A.
Da ne opterecujem vise topic ja sam protivC.A.
Izvorna seljacka lepota je In

Ne bih da mracim ali jeste culi da se nagomilala velika kolicina energija na spoju africke i evropske(Grcka do Spanije i dalje) ploce tj bice i kod nas mrdanja uskoro :'( :'(

Lazo

Na svetu (prema procenama američkog biroa za popis stanovništva) trenutno ima oko 6.5 milijardi ljudi. Amerika (USA) ima blizu 306 miliona stanovnika, iliti nešto manje od 5% od svetskog stanovništva. Prema relevantnim procenama, tih 5% već decenijama kontroliše i troši oko 45% ukupnih resursa majčice Zemlje!? Upravo "rade" na severu afrike da taj procenat još povećaju, a ostali, pa i mi, im aplaudiraju kao po ko zna koji put do sada. Sirote budale gaje iluziju da i oni neće stići na red.
Rešenje je u promeni te zločinačke proporcije, a ne u Trepku (trooka riba iz Simsona).

(pijemo)

P.S.
Ako je i za Livadu - dosta je!
Haug
Smrt fašizmu - Sloboda na aerodromu!

ak

Quote from: branek on March 13, 2011, 11:04:47 PM
genetski modifikovana hrana je isto što i hibridi nastali klasičnim ukrštanjem, s'tim što ti za rezultat ne treba recimo 10 - 15 - 20 godina već jedna ili dve... Biolozi (devojka bivša, doktorirala na sličnim stvarima) su recimo 98% sigurni da od genetski modifikovane hrane neće biti posledica, ali da bi bili 100% sigurni, mora da prođe neko vreme (onih 15-20 godina...) E, ta dva posto nas možda sjebu...
+1

Rekao bih da se "organic" hrana prodaje na zapadu iz istog razloga iz kog se prodaje i "organic" odeca, moda.
Da, kad malo bolje razgledate neke robne marke vidite na etiketi "organic", od "pravog" pamuka ne tretiranog hemikalijama itd.
Koliko znam jedan od glavnih razloga prelaska na "organsku" poljoprivredu je rast cena vestackih djubriva i njihov najavljeni nestanak.
Glavna razlika "organske" hrane nije samo u tome da li je genetski modifikovana ili ne, nego i nacin na koji je gajena, bez pesticida itd.

Moj je stav da definitivno treba biti oprezan, ali u skladu sa verovatnocama koje je branek naveo.
Vise umiremo od upravo te prsute, povisenog holesterola i srcanih oboljenja nego bilo cega drugog.

Veliki broj biljnih i zivotinjskih vrsta koje konzumiramo su nastale upravo genetskim inzenjeringom i ne postoje u prirodi.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo Da Vinci
RCModelScout - RC Search Engine

Gatti.Gatozza

Postoji tu još jedna stvar, a to je da je Monsanto neverovatno narastao i jako brzo niko neće moći da seje ako od njih ne kupi seme. Prosto nećemo biti u mogućnosti da biramo šta se jede, jer seme koje se kupi od njih je jednogodišnje, tj, plod koji se dobija je jalov. Monsanto će jako brzo imati monopol na poljoprivredu na globalnom nivou. Naši ministri su zvanično protiv GM hrane, ali dosadašnji ministar Dragin je, na primer, stipendista Monsanta.
Neko je malopre pitao koji proizvođači koriste GM sirovine, Kellogs, na primer. Nije više u pitanju to da li je organic hrana "hipsterski" proizvod, već je to da nećemo imati izbor! Sintetički hormoni su potencijalno jako opasna stvar. Testovi koji su rađeni zauzimali su jako mali vremenski okvir da bi se moglo utvrditi da li su i na koji način štetni. Ali su već uveliko u prodaji.

http://organicconsumers.org/monsanto/crimes.cfm

ak

Mi nema sta da brinemo makar jos neko vreme.
Kod nas se uvozi, pravi i prodaje bez ikakve kontrole. Glavni izvor namirnica nam je i dalje pijac gde "valja" ko sta stigne.

ak