Air cargo challenge takmicenje studenata vazduhoplovstva

Started by dr.ale, August 24, 2008, 02:09:32 AM

Previous topic - Next topic

dr.ale

Pozdrav svima,

Zovem se Milos Draskovic, i student sam Masinskog fakulteta u Beogradu, Vazduhoplovni smer.
Oformili smo ekipu studenata koja ce ucestvovati na takmicenju Air Cargo challenge u novembru '09 u Covilha, Portugal, ciji je cilj da se naprave modeli (po specifikaciji),
koji bi poneli sto veci teret. Ono sto je odlicno kod ovog takmicenja, je da je 60% ocene tehnicka izvedba projekta, (projekat, inovacija, materijali, itd.).
Naravno da bi ekipa uspela, i model mora da poleti (i sleti :)). Sve informacije se mogu naci na www.aircargochallenge.net

Mi smo vec zavrsili konceptualni dizajn, sada slede proracuni, da bi nam koncept bio validan, i na kraju izrada projekta, pa i samog modela.

Nama ce trebati naravno pomoc i vas iskusnih modelara, u smislu nekih saveta koji ce nam biti potrebni tokom trajanja izrade projekta. Trenutno nas interesuju mogucnosti sponzorstava od kompanija koje se bave R/C opremom. Da li od toga ima ikakve vajde kod nas? Ako ima, molim da ostavite neke kontakte.

Takodje, posto u ekipi ima 6 projektanata + 1 pilot. Trebace nam pomoc oko toga, da nam neko nauci pilota da upravlja rc modelima. Unapred hvala. 
Ako ikoga interesuje bilo sta u vezi ovoga i zeli da nam pomogne na bilo koji nacin, slobodno neka se javi ovde, ili posalje poruku na accEAbeg@googlegroups.com

Pozdrav...

IVAN3D

Dobra ideja!
Sto se letenja tice ja vam mogu pomoci!

Ivan Djeorgievski
ivandjeorgievski@yahoo.com
\\\" Sve što leti ima nezgodnu osobinu da pada \\\"

ex pseudonijum: GLIDER

dr.ale

Odlicno, hvala.
Sigurno cemo vas kontaktirati, jedino sto sve pocinjemo aktivno tek krajem septembra.
Ja trenutno posedujem 4kan stanicu Acoms, i uspeo sam da je prikacim na komp
pa da koristim simulator Real Flight G4.
Ali decko koji ce biti pilot, iako je "pravi pilot" nije imao iskustva sa modelima uopste.

IVAN3D

Nikakav problem slobodno se javite i nece biti problema samo da se uklopimo sa vremenom!
Ja sam takodje bio student Masinca ali sam ga nazalost batalio zbog vojske jer sam hteo da idem u gore pomenutu dok je ne srozaju nacisto, a dok sam bio na faksu osnovali smo i klub za koji vise nisam siguran da postoji!

U svakom slucaju to sto je planirani pilot i pilot u stvarnosti prakticno nema veze jer je RC letenje drugacije pa cak mozda i teze (a probao sam oba) jer pilot u avionu telom oseca sve promene dok je RC pilot osudjen na vid i dobro snalazenje u 3D prostoru!
Sto se opreme tice ni to ne bi trebalo da bude problem ali otom potom!
Ne bi bilo lose da mi posaljete i neke slike modela narocito ako nije gotov pa da se eventualno osmisli nesto drugacije ako nije kasno pa da se oderu ti papani tamo ( i to sam imao prilike da radim i da im radim na svetskom nivou)

Neka on samo cepa simulator pa ce mo ga nauciti lakse da leti i stvarno!

Cujemo se

Ivan

064/20-34-854

n3mke

Najbolje je da se pilot prvo izvezba lepo na simulatoru.. Po meni je bolji simulator Aerofly Pro Deluxe mada je i realflight g4 odlican. Kasnije, nabavite neki prostiji model, cisto da pilot proba sve to "uzivo" da ne bi polupao taj cargo avion pri prvoj voznji..

pozdrav

IVAN3D

Quote from: dr.ale on August 24, 2008, 02:09:32 AM
Trenutno nas interesuju mogucnosti sponzorstava od kompanija koje se bave R/C opremom. Da li od toga ima ikakve vajde kod nas? Ako ima, molim da ostavite neke kontakte.

A sto se ovoga tice ja se ne bih nadao uopste jer smo mi izolovani od sveta i nema kompanija kod nas a ni drzava nije bolja, ja sam sam kupio sebi dres platio put i smestaj i svu opremu da bih otisao na svetsko prvenstvo u Slovacku i tamo osvojio zlato i srebro e tek te se onda "kao" sete ali te brzo i zaborave!!!

dr.ale

Super, hvala puno na pomoci. Definitivno cemo se cuti.
Proracune cemo zapoceti krajem septembra,
tako da bi projekat trebao da bude gotov krajem godine. Iako ovo mozda deluje predugo za modele,
proracune cemo da vrsimo kao da pravimo veliki avion (naravno sa dimenzijama za modele, kao i aerodinamikom),
a model ce u stvari biti "test platforma" za mogucnosti dizajna.

Cim budemo detaljno poceli da radimo, otvoricu novu temu ovde, gde cu postovati i slike i traziti savete.

Ali da vas zaintrigiram, prvi koncept je Blended Wing Body, sa negativnom strelom. :)
Jes da deluje blesavo, ali jedan od nacina da svi od ovoga profitiramo i na takmicenju,
i na kraju da se tako nesto pretvori u diplomske za sve nas koji zavrsavamo, mora da bude nesto novo.

Na kraju, osnovnim proracunima nekoliko razlicitih koncepata koje izaberemo,
bice nam najlakse da odredimo sa cime cemo dalje nastaviti.

Ziv

dr.ale

secam se da su u Severnoj Americi odrzavali slicno takmicenje i da su u tome ucestvovali vodeci univerziteti iz USA i Kanade. Ne znam da li se to jos uvek odrzava ali cu pokucati da nadjem neku dokumentaciju u starim aero-magazinima ako ih se nisam vec resio. Dobro je nastaviti i razviti neku vec isprobanu ideju nego poceti od nule.

Sto je tice pilota, dobro bi bilo kada bi nasli nekoga veoma iskusnog RC pilota ako zelite da imate bilo kakve sanse na uspeh. Model koji vi razvijate je veoma tesko kontrolisati jer je tezak(po definiciji) a leti sto sporije(da bi se dozvoljena energija sto racionalnije koristila) sto je kljuc za rusenje modela. Put do dobrog RC pilota je dug i mukotrpan. Ne zelim da potcenim vaseg pilota ali on nece imati dovoljno vremena da se spremi kako treba za to takmicenje.

Pozdrav Zivko.

SaleR

Pa mislim da je Ivan (Glider) sasvim iskusan RC pilot... Sto naravno pokazju rezultati, a naravno i njegovo letenje...

IVAN3D

Quote from: SaleR on August 30, 2008, 08:16:54 AM
Pa mislim da je Ivan (Glider) sasvim iskusan RC pilot... Sto naravno pokazju rezultati, a naravno i njegovo letenje...

Hvala Sale!
Lepo je kada te neko ko leti i zna sta je to pohvali!

P.S. uzgredbudireceno helikopter je prakticno gotov!
Jupi jupi je je!

Ziv

Mora da je doslo do nesporazuma jer u prvom "postu" traze nekoga da im nauci pilota da pilotira RC model. Zato sam i spomenuo da on verovatno nece biti spreman za takmicenje jer mu treba iskustva. Ako ce im Ivan biti pilot, koji je veoma iskusan, onda je to upravo ono na sta sam i mislio.

Pozdrav Zivko.

dr.ale

Ipak je doslo do nesporazuma.:)
Ivan se ponudio da pomogne pri ucenju pilota, sto ce definitivno biti veliki plus.
A s obzirom da ima jos godinu dana do takmicenja, ima i sasvim dovoljno vremena, da se nauci i neko ko nije imao dodira sa RC modelima.

A za takmicenje u USA, zove se SAE Aerodesign. Odrzava se u USA i Brazilu, i na njemu ucestvuju svi najveci univerziteti iz Amerike, i sveta.
Ovo takmicenje je nastalo kao potreba da nesto takvo bude i u Evropi. I namenjeno je iskljucivo evropskim univerzitetima.

Pozdrav

dr.ale

Naravno sada sledi i update.

Ekipa je spremna, pocela je izrada koncepta. Do kraja iduce nedelje bi trebali da zavrsimo konceptualni dizajn,
i da se mozemo predstavljati sponzorima.
Air Cargo Challenge je promenio sajt, sada je: www.acc09.com
Na sajtu mozete downloadovati i propozicije, cisto da vidite o cemo se radi.

Naravno, ako iko od vas ima bilo kakve informacije ili ideje u vezi sa sponzorima,
molim vas da postujete svoja iskustva,i opise kako do tih sponzora i doci.

Pozdrav

dr.ale

Pozdrav svima,

Potrebna mi je jos jedna informacija od vas. U pravilniku, pri prijavi nam traze, da za pilota posaljemo i kopiju njegove modelarske licence. Da li to postoji kod nas, i kako mogu da dodjem do toga za naseg pilota? Informacija mi je potrebna hitno, pa bi vas zamolio da mi sto pre odgovorite.

Milos

Lazo

Obratite se Vazduhoplovnom Savezu Srbuje u ulici Uzun Mirkova 4/I.

Pozdrav
Smrt fašizmu - Sloboda na aerodromu!