Main Menu

Padovi, lomovi i sve sto to prati

Started by SABURO, August 25, 2008, 01:27:00 PM

Previous topic - Next topic

magic

Nisam hteo da pisem na ovu temu da ne bi bio sad ja mnogo pametan ali mislim da je i Lazo (barem mislim da mi je on pricao) imao slican dogadja ali davno, tipa travka na poletanju zakacila prekidac i ugasila model koji se taman odlepio od zemlje ...

Od tada imam drugaciju logiku (koju mislim da koristi i Lazo) kod stavljanja prekidaca, mada sam klizne vise izbacio iz upotrebe, kada se gurne napred pali, a unazad gasi  ;namig.

poz
Veljko

Gabor

Evo par lomova mojih modela:

Prvi lom u tada mom novom hobiju : http://nsrcflyers.21.forumer.com/viewtopic.php?t=28

Pa je bilo i kvar servoa : http://nsrcflyers.21.forumer.com/viewtopic.php?t=188

Smetnje na prijemniku : http://nsrcflyers.21.forumer.com/viewtopic.php?t=227

Još kao neiskusan, držač motora je bio malo slabo napravljen : http://nsrcflyers.21.forumer.com/viewtopic.php?t=264

Kad MiG-29 počinje da gubi kljun : http://nsrcflyers.21.forumer.com/viewtopic.php?t=204

I dva zadnja slučaja, kad je zafalilo po koji cm : http://nsrcflyers.21.forumer.com/viewtopic.php?t=487

IVAN3D

Quote from: magic on April 12, 2011, 03:36:21 PM
Nisam hteo da pisem na ovu temu da ne bi bio sad ja mnogo pametan ali mislim da je i Lazo (barem mislim da mi je on pricao) imao slican dogadja ali davno, tipa travka na poletanju zakacila prekidac i ugasila model koji se taman odlepio od zemlje ...

Od tada imam drugaciju logiku (koju mislim da koristi i Lazo) kod stavljanja prekidaca, mada sam klizne vise izbacio iz upotrebe, kada se gurne napred pali, a unazad gasi  ;namig.

poz

Veljko nama se to nije desavalo nikad.
I siguran sam da si mislio da se pali kada se gurne nazad a gasi na napred...
\\\" Sve što leti ima nezgodnu osobinu da pada \\\"

ex pseudonijum: GLIDER

magic

Quote from: IVAN3D on April 12, 2011, 04:36:10 PM
Quote from: magic on April 12, 2011, 03:36:21 PM

poz

Veljko nama se to nije desavalo nikad.
I siguran sam da si mislio da se pali kada se gurne nazad a gasi na napred...

Onda mi je Lazo ispricao da se nekome desilo, no, da mislio sam kada je unazad pali i unapred gasi.

poz
Veljko

Lazo

Jeli bre! Jeste vas dvojca mene našli da radite  mmmm!?! Ja sam bre to s'ti prekidači elaborir'o jo u ranu mlados'.
Smrt fašizmu - Sloboda na aerodromu!

firebird

Evo kako sam ja prošao danas

desilo se to tako što smo Ikarus i ja povezali dve stanice i pokušali da letimo po sistemu učitelj-učenik.Sve je dobro krenulo,komande dobro reagovale,ja sam napravio jedno dva kruga oko nas i onda prebacio upravljanje na drugu stanicu.Taman kad nam se ucinilo da je sve kako treba na jedno 20m visine jet je počeo da ponire u punom gasu.

"NE REAGUJE..NE REAGUJE..!!!"-povika on,dok sam ja otpustio taster i preuzeo kontrolu jet se već prosejao kroz granje na jednom drvetu.Sve je trajalo 1 sec.Krenusmo da pokupimo delove  :superman: i ne treba ni pominjati da je pao pravo u neko trnje,pa mi bilo frka da ne pocepam trenerku.Ipak smo svaki delić našli a bateriju je Misha našao jedno 30m dalje u livadi.Ne znam tačno šta se desilo ali više nećemo da pokušavamo vožnju na ovakav način  (nono),mada mislim da je ipak neiskustvo nas dvojice u ovakvom načinu kontrole dovelo do ovog.Večeras sledi lepljenje...

aha,evo ga i video sa kamerice montirane na nosu aviona:

http://www.youtube.com/watch?v=20OkWts3lTs

Oni koji nisu odavno bili u Kragujevcu mogu na trenutke da vide spomenik V-3 i muzej 21.oktobar.Vidimo se i mi na livadi...

Uh za malo da zaboravim,ništa bolje nije prošla ni njegova cesna od stirodura mada ima nade i za nju,moze lepo da se pokrpi.Ovde je neiskustvo definitivno bilo presudno jer je vozač bio njegov brat,pa malo vetar,pa malo ovo ono i tako .....

misha

Model zaista leti lepo (i brzo). Prednost ovakvih modelaj je sto se veoma lako "krpe" tako da ce ovaj verovatno koliko sutra biti ponovo spreman za letenje.

Ikarus

Ajde i ja da se javim! Da, kao sto je firebird rekao neiskustvo u ovakvoj vrsti letenja je definitivno presudilo, naravno na stetu aviona... :sljus Mozda malo i zivaca vlasnika istog, mada je delovao poprilicno suzdrzano kada je video avion nakon sto je prosao kroz gusto siblje u punom gasu... (fiu) Sala na stranu, ovakve egzibicije definitivno vise ne dolaze u obzir! Da tu prici ne bude kraj, cesna koju smo brat i ja pravili nije prosla nista bolje od "rendanog" jeta! lol Avion smo bacali iz ruke jer je livada na kojoj smo leteli kao povrsina meseca, a ima i visoke trave tako da poletanje sa zemlje nije bilo ni u mislima. Sto zbog vetra, sto zbog neiskustva pilota cesna se brze vratila sa neba nego sto je otisla. Steta poprilica! trup se razdvojio na pola! Leva strana horizontalca otkinta do trupa, slomljena elisa, ipak nas ni to nije sprecilo da cesnu nekako na livadi skrpimo i poletimo jos jednom! pa sta bude! Definitivno smo se oprostili od nje i resili da se zabavimo do kraja! Krece poletanje, brat je u trku izbacuje iz ruke i avion lepo polece, taman smo se ponadali da cemo malo da uzivamo u letu kad avion pravi zaokret u desno i krece pravo ka nasim automobilima! Na komandu horizontalca ni da se javi! Ljudi moji ja sam se zaledio, i samo cekao u koju ce gepek od tri automobila da se parkira  i to u punom gasu!  (<--) Avion je proleteo tik iznad automobila i zabio se, pogadjajte gde? U granje naravno!Pao nam je kamen sa srca i naravno krece smeh do suza kad smo videli sta je ostalo od aviona! lol Na zalost slika nema a video je poprilicno los i ne vidi se trenutak pada.
Sve u svemu jedno lepo druzenje koje ce sigurno pamtiti i prepricavati...

pozdrav

saxpg

Evo da se i ja pohvalim!
Danas sam sa letecim krilom zujao malo po livadi

i desilo se to, da dok sam radio negativni valjak, potpuno sam zaboravio da baterija nije dobro pricvrscena za tako nesto.
U jednom momentu pri velikoj brzini baterija je ispala i izgledalo je kao da je krilo explodiralo.
Baterija je odletjela na jednu stranu sa sve ESC-om a motor sa nosacem na drugu.
Krilo je onako lagano padalo kao list papira i palo neogrebano na zemlju.
Bateriju smo relativno brzo nasli, ali potraga za motorom trajala je poduze.
Ja sam vec bio odustao, ali Fenix se nije dao pokolebati, pa posto me bilo blam da letim drugi model dok on trazi, pomogao sam mu i nasli smo i motor.
Ja uvjek kazem, model padne bas onda kada je sve fino ustimano  :sljus
Zato niko na livadi kod nas ne voli pitanje "A jel` ti sad bas onako sve fino podeseno?"

P.S.
`Bem ti, postadoh ja "HERO MEMBER" a?

saxpg

Opet ja....
Neki dan kad smo letjeli, onako u sebi, razmisljam i rekoh "popravljaju se stvari, odavno nisam razbio model ni nekom svojom greskom, ni losim letenjem"
E pa juce sam to sve nadoknadio. Pao mi je "Albatros" i to zbog tako glupe pocetnicke greske da ne mogu da vjerujem sta sam uradio.
Do ovakvih gresaka cesto dovodi citav niz propusta:
- bilo je dosta kasno ali ja sam po svaku cijenu zelio da isprobam jedrilicu
- kada sam sve prikopcao, vidio sam da eleroni nisu dobro podeseni i da se servoi moraju izvaditi da bi se podesili.
- produzne kablice sam "zbudzio" samo da bih probao kako leti
- promjenio sam prijemnik je flaps nije radio u PCM modu
... tako da ne nabrajam dalje, u trci sa vremenom, da bih ugrabio prije mraka i sa svim drugim greskama koje su pratile sve ovo, napravio sam najvecu NISAM PROVJERIO SMER KRETANJA ELERONA, znaci ne mogu da vjerujem kakav sam bolid.
Naravno kada sam izbacio jedrilicu povukla je fino, pocela da se naginje u lijevo, i ja u pokusaju da je ispravim, samo sam gurajuci palicu desno gurnuo jedrilicu jos vise u lijevo, jer su eleroni bili reversovani.
Sva sreca, Albatros je uradjen kao tenk, pa i nije neka velika steta na njemu, ali za ovakvu psihicku traumu trebace mi mnogo da se opravim, jer ne mogu da vjerujem sta sam sebi dozvolio posle ovoliko vremena bavljenja ovim.

ak

To, "zelim da probam po svaku cenu" mi se obilo o glavu vec vise puta. Razumem te.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo Da Vinci
RCModelScout - RC Search Engine

sova

letim vec 18godina dva puta sam se rusio sa gazelom,99 % udesa desava se ljudskom greskom 1% odkaz texnike,u prici sa jednim padobrancem koji ima preko 1500 skokova na moje pitanje boji li se odgovorio mi je naravno,onog momenta kad nestane strax tad se gubi glava.
i u ovom lepom sportu onog momenta kad svesno nesto "sliujemo" postopoto da se poleti desavaju se nezgode,ja sam imao slucaj kad je posle sklapanja helija iako je vec pao mrak zelja da se isproba bila veca od razuma i pri sletanju nisam video mali zbun upetljala mi se zadnja elisa i remen(zubcasti kais) se sav sastrugao, sreca nije bila velika steta al ubi cekanje dok dodje novi deo.
ex pseudonijum: sova

Yu-men

:sljus :sljus

(rip..) Steta, stvarno steta.

pozdrav
Evo mene opet .....

\\\--///
               ( @ @ )
  ----o00o----(_)----o00o---
                Yu-men    
   ------------------0ooo---------
               ooo0     (   )