Radja se polako...
Rebra trupa, sa JPG-a koji sam dobio, su napravljena. Morao sam mnogo da crtam, "upasujem" delove i da pravim poneku izmenu.
Sledeći korak je da napravim konstrukciju na koju se navlače ova rebra trupa. Nažalost, to nisam stigao ovih dana, ali biće ubrzo. Sada i mene veoma zanima kako će sve da izgleda kad se postavi na svoje mesto.
Prekjuče sam bio na aerodromu i do detalja islikao Galeba G2 i skinuo mere sa elerona, flapsova trapova, repnih površina...
Kad sam umanjene mere elerona i flapsa ubacio u crtež krila koji sam radio na osnovu dobijene dokumentacije, sa radošću sam mogao konstatujem da se sve veoma veoma dobro slaže.
Za krila sada imam apsolutno sve neophodne parametre i ostaje samo da sednem i da ga nacrtam do kraja.
Ista je priča i sa horizontalnim stabilizatorom...
Pošto se projekat "vratio" na konstruktivna krila, ponovo sam radio na karmanu i samom spoju krila i trupa.
Čika Dule je izračunao kolike treba da budu dimenzije bajoneta, kao i dimenzije delova u koje oni ulaze.
Za spoj uški krila i trupa koristiće se dva pljosnata čelična bajoneta po svakoj ušci. Bajoneti će prolaziti kroz tri prva rebra od špera, a biće fiksirani na kutije prednje i zadnje ramenjače.
U trupu će se nalaziti dva aluminijumska dela sa žljebom, u koji će bajoneti ulaziti. Fiksiraće se za rebra trupa spram ramenjača u krilu.
Širina delova sa žljebom će biti ista kao širina trupa u zoni spoja uški i trupa.
Na krilu izmedju prednje i zadnje ramenjače je prostor u kojem su smešteni stajni trap i točak.
Ceo sklop krila (ramenjače, bajoneti, trapovi, točak, poklopci trapa) je trebalo dobro osmisliti, da bi se ispoštovale dimenzije i gabariti pravog aviona.
Merenjem na aerodromu rastojanja od zemlje do krila, veličine točkova i drugih detalja, dobio sam tačne mere koliko sve to mora biti na modelu.
Tek sa tim dimenzijama sam video da se dobijena dokumentacija veoma dobro poklapa sa umanjenim merama od pravog aviona.
Kad sam to ustanovio, konačno sam mogao da naručim trapove.
Oko trapova je bila i najveća dilema, jer se postavljalo pitanje da li da ispoštujem srazmerne veličine točkova ili da se držim Galebove geometrije trapa, ali sa dosta manjim prečnicima točkova.
Posle dosta razmišljanja šta da radim, telefonskih razgovora i konsultacija, zaključak je bio "okrugao pa na ćoše"... I jedna i druga opcija su imali i prednosti i mane...
Na kraju sam "prelomio" i rešio da se zadržim srazmernu veličinu točkova. Prednji trap ima apsolutno istu geometriju kao Galeb, ali zadnji točkovi, zbog prečnika, nisu mogli biti postavljeni u trapove takve koncepcije, pa sam s odlučio za klasične noge sa oprugom u njima.
Galeb je nizak avion, a pošto je i nisko krilac, trapovi su mu veoma "kratki"...
Sve u svemu, trapvi su naručeni, sve je kupljeno kod nemačke firme Behotec, a dimenzionisani su za modele do 16 kg težine. Tu nisam štedeo, jer znajući sa kakvih terena polećemo i slećemo, svaka ušteda sada, mnogo više košta kasnije...
Takodje su naručeni i točkovi, apsolutno 1/5 skale pravih, sa aluminijumskim felnama...
Eto, čisto da vidite da se radi...
Pozdrav
Mirče