Cim sam dosao u Kanadu, postao sam clan MAAC-a, sto je modelarski savez u Kanadi. Kada si clan onda si osiguran od saveza ako izazoves neku stetu ( mislim da sam sada osiguran do 5 miliona dolara ). Naravno postoje odredjena pravila kojih moras da se drzis. Osiguranje te pokriva samo ako letis na registrovanom klubskom polju. Kako je Mississauga grad u razvoju (trenutno ima malo vise od 700 000 stanovnika) polje koje smo dobili od opstine jednoga dana je bilo okruzeno novim kucama. Kada je jedan modelar udario u krov jedne kuce, a drugi rasturio vrata na drugoj kuci, milicija je dosta i zabranila svako dalje letenje.
U drugom klubu ( samo RC jedrilice ) rentirali smo polje od farmera, ali ga je milicija zatvorila jer postoji zakon da mora da bude udaljeno najmanje 5 km. od aerodroma. Mi smo bili udaljeni 4.9 km. i smetali smo pilotima malog sportskog aerodroma pri sletanju tako da su nas zatvorili.
Zato ja i letim male elektricne avione u parku, i mada me je milicija videla nekoliko puta, nisu me gnjavili jer nisam predstavljao opasnost za okolinu.
U Hamiltonu koji je udaljen samo oko 45 km. zabranjeno pre nekoliko godina bilo gde bilo kakvo letenje. Cak ni deca ne mogu da lete zmajeve na teritoriji grada - glupo i zalosno.
Gubljenje polja za letenje u Severnoj Americi je veoma veliki problem. Verovatno ne postoji ni jedan klub koji nije bar jednom izgubio polje za letenje, a najcesci uzrok je galama.
Pozdrav Zivko.