Autorska prava za objavljene članaka iz časopisa

Started by tibeteagle, September 25, 2008, 08:34:27 PM

Previous topic - Next topic

tibeteagle

Zastarelost autorskih prava je 10 godina. Ovo se odnosi na Ã...¡tampu i ostale medije gde je sve napisano, fotografisano i nacrtano.
ZnaÃ,,i sve Ã...¡to je napisano pre 1998 godine je slobodno ojavljivati i drugima.  Etika kaÃ...¾a da se treba navesti izvor informacija, Ã...¡to je i uraÃ,,‘eno.
Ovaj zakon se moÃ...¾e proveriti, stoga nema nikakve prepreke da se tema u  "ANTIKVARNICI" i "Modeli i tehnike za poÃ,,etnike nekada"  nastavi na svaÃ,,ije zadovoljstvo.
Poz.

boca55

Nazalost teabeteagle i ovoj antikvarnici je kraj  zbog autorskih prava. Ovu tiradu je zakljucao moderator. Ne razumem se bas u autorska prava ali kolko znam ona se zasticuju na odredjeni period, 5, 10, 20 godina a posle toga postaju opste narodno dobro. U ovom slucaju gde je od izdavanja knjige i casopisa proslo skoro 60 godina ne znam dali smo mi prekrsili ovaj zakon. Ove knjige i casopisa nema u prodaji vec duzi period tako da nasom prezentacijom ovih strana nismo nikoga materijalno ostetili, a nismo ni ostvarili materijalnu dobit. Da smo prezentovali casopis koji je jos u prodaji i distribuirali clanke iz njega bilo bi to krsenje autorskih prava. Mislim da bi Nikola trebao da se raspita oko autorskih prava pre nego sto zakljuca jednu ovakvo lepu temu.

SABURO

Ja sam naÃ...¡ao da je rok vaÃ...¾enja autorskih prava 50-100 godina, u zavisnosti o Ã,,emu se radi, hajde da raspravimo o ovoj temi, pa ko zna moÃ...¾da je i nastavimo ( zato je nisam brisao ), tako je najbolje, za poÃ,,etak gde ste naÃ...¡li da je rok 10 godina?
;)

pozdrav
Nikola | rcfly.in.rs

n3mke

Upravo tako, ni ja ne vidim zasto zatvarati ovakve teme.

SABURO

Ako Ã,,‡emo iskreno, raspitao sam se i polagao predmet Cyber pravo na faxu, u ostalom hajde joÃ...¡ jednom da preanaliziramo celu situaciju pre zatvaranja. Dakle da vidimo do kojih godina moÃ...¾emo da idemo sa objavljivanjem Ã,,lankova. Nemam niÃ...¡ta protiv da se ova tema nastavi, ali ne Ã...¾elim za istu da odgovaram.
Nikola | rcfly.in.rs

leonardofibonacci

Ali, ako copyright traje do odredjene godine, koja je davno prosla, zasto bi to bilo krsenje prava?
За живот ми мало треба: клавир, хлеб и парче неба!

tibeteagle

Ok, pustimo da se Nikola raspita o vaÃ...¾eÃ,,‡em zakonu i zastarelosti i nastavi Ã,,‡emo kada on kaÃ...¾a.
Treba uvaÃ...¾iti njegovu odgovornost za Ã...¡to se na forumo objavi, Ã...¡to i nije tako lako stalno proveravati.
Poz.

SABURO

Naravno da postoji zakonski rok vaÃ...¾enja autorskih prava, npr. u muziÃ,,kom svetu rok vaÃ...¾enja autorskog prava na delo ( pesmu ) vaÃ...¾i i nakon smrti autora 70 godina.
:o

O tome nam moÃ...¾e viÃ...¡e reÃ,,‡i chupko!
;)

Za sad sam nailazio na raznorazna objaÃ...¡njenja koja su vezana za Ã,,asopise, ali dok ne utvrdim koji je od njih kod nas postojan u zakonu, niÃ...¡ta od nastavljanja na ovu temu.
Nikola | rcfly.in.rs

SABURO

Nikola | rcfly.in.rs

GILE

Pozdrav od Gileta i molba da se niko ne ljuti dajte malo vremena da se utvrdi sta se sme sta se ne sme. Svi bi voleli da gledamo sta su stari modelari radili i kako su se dovijali da lete. Mnoge tehnike iz tog vremena nisu ni danas prevazidjene. Jos jednom molba za malo razumevanja. Sve sto se nekosi sa zakonom i dobrim ukusom bice dozvoljeno.
Covek prolazi kroz tri stadijuma znanja u svom zivotu:
1- Misli da sve zna
2- Zna koliko zna
3- Zna koliko nezna (tu sam sad)

tibeteagle

Treba malo vremena da se vidi Ã...¡ta se odnosi na naÃ...¡ konkretan sluÃ,,aj. Ko je nosilac tih prava, da li ih u opÃ...¡te ima, pod kojim uslovima su nastali, da li se ostvaruje dobit od objave, da li se Ã...¡teti autorima sa time itd.
Ima raznih zaÃ...¡tiÃ,,‡enih prava sa ugovorima i ne zaÃ...¡tiÃ,,‡enih prava.
Nije u pitanju samo vreme.
Poz.

boca55

U celom tekstu se pominje autor. U slucaju knjige "Leteci modeli" braca Velikonja  nazalost nisu zivi. To se odnosi i na autore clanaka  iz "Aero modelara"iz 52 godine.
Takodje mislim da su ovo slucajevi koji se nas ticu

Члан 43.
Ð"озвољено је без дозволе ауÑ,ора и без плаћања ауÑ,орске накнаде умножавање краÑ,киÑ... одломака објављениÑ... дела за некомерцијалне сврÑ...е насÑ,аве, испиÑ,а или научног исÑ,раживања.
Члан 44.
Ð"озвољено је без дозволе ауÑ,ора и без плаћања ауÑ,орске накнаде умножавање дела од сÑ,ране јавниÑ... библиоÑ,ека, образовниÑ... усÑ,анова, музеја и арÑ...ива, само за сопсÑ,вене арÑ...ивске и некомерцијалне сврÑ...е.
Члан 45.
(1) Ð"озвољено је Ñ,,изичком лицу да без дозволе ауÑ,ора и без плаћања ауÑ,орске накнаде умножава примерке објављеног дела за личне некомерцијалне поÑ,ребе, чиме није искључена примена члана 180. сÑ,ав 1. Ñ,ач. 4. и 5. овог закона.
(2) Умножени примерци дела из сÑ,ава 1. овог члана не смеју се сÑ,ављаÑ,и у промеÑ, ниÑ,и корисÑ,иÑ,и за било који други облик јавног саопшÑ,авања дела.
(3) Одредба сÑ,ава 1. овог члана не односи се на:
1) снимање извоÑ'ења, предсÑ,ављања и приказивања дела;
2) Ñ,родимензионалну реализацију планова за дела ликовне умеÑ,носÑ,и;
3) граÑ'евинску реализацију дела арÑ...иÑ,екÑ,уре;
4) прављење нове граÑ'евине по узору на посÑ,ојећу граÑ'евину која је ауÑ,орско дело;
5) рачунарске програме.
(4) ОбешÑ,ећење због коришћења дела на начин предвиÑ'ен овим чланом, ауÑ,ори имају на основу одредаба члана 38.

highpower

Igrom slucaja spremam dokumentaciju za patent te sam upucen u sve ovo.
Odete lepo na sajt Zavoda za intelektualnu svojinu na http://www.yupat.sv.gov.yu, imate odsek za  autorska i srodna prava koja vaze i kod nas a i u svetu, te se tamo moze sve videti.
Pogresno je misliti da je svaki casopis ili knjiga automatski zasticen autorskim pravima, verujte mi mali broj izdavackih kuca to cini iz razloga visoke cene zastite autorskih prava,
Ako vas interesuje bilo koja knjiga, casopis ili tome slicno odete na sajt Svetske organizacije za autorska prava, pa lepo pretrazite po nazivu casopisa ili po nazivu izdavacke kuce koja ga izdaje. http://www.wipo.int/portal/index.html.en
Videcete da mnogo tga nije zasticeno autorskim pravima, pa cak i dosta dosta kvalitetnih stranih casopisa i izdanja.

SABURO

@highpower, hvala na izuzetno korisnim informacijama, cim stignemo prostudiraÃ,,‡emo navedene linkove i odgovoriti na pokrenutu temu.

;)

pozdrav
Nikola | rcfly.in.rs