Sve sto je rekao Matovic je tacno. Naravno svako ima svoje misljenje sta je najbolje za njega kako po pitanju motora/ESC tako i po pitanju servoa.
Motore XK4074 2000kV (kojih btw imam 3) jos nisam koristio na stazi ali posto sam skoro siguran da se radi samo o rebrendiranim Hobbywing siguran sam da su jako dobri.
Sto se price oko ESC-a tice ona je malo kompleksnija. Jer pored toga koliko je sam ESC kvalitetno izradjen (tj. nema tu cudnu osobinu da se kvari) podjednako su bitne i mogucnosti programiranja kao i mekoca u radu. Ja sam do sada probao Orion Vortex 8 (verovatno prve generacije) koji je radio besprekorno ali mi se ne svidja ogranicena mogucnost programiranja i mogucnost programiranja samo preko kartice koja na kraju izadje 30E. Isto tako nije bio sampion po pitanju mekoce u radu.
Koristio sam i Trackstar od 150A koji ima mnogo vise mogucnosti programiranja ali isto tako kao i Orion nema mekan rad narocito na malom gasu, doduse na stazi to i nije toliko bitno jer je gas retko parcijalan uglavnom 0 ili 100%
. Ali negde to moze da zasmeta npr. kod nekog monstera.
Kontroler koji me je zadovoljio je Hobby King sensored/sensorless serija od 80/120150A (imam ih sva 3 tipa) koja je na svim forumima ocenjena jako dobro i koja radi jako lepo. Sve potrebne opcije za programiranje su tu preko kartice, radi jako meko i na malom gasu ali naravno i on nije bez mane. Mana je sto je ogroman, sva tri tipa dolaze u istom kucistu koje moze biti problematicno za neke modele, konkretno za Kyosho bagi. Na Losi bagi staje ali bukvalno pasent, pasent u 1/10mm. Kod svih tragija to nije problem jer tamo uvek ima vise mesta. Svidja mi se i to sto moze da radi i sa sensored tipom motora, u svakom slucaju +.
Turnigy klon Vortexa od 160A nisam imao priliku da vidim tako da ne mogu da ga komentarisem.
Kada su servoi u pitanju e to vam je najveca muka. Mislim da SVI na pocetku karijere u modelarstvu, bilo avionske ili automobilske, gledaju da ustede na servoima. A to je verujte mi NAJVECA greska. Necu da elaboriram jer ne zelim da ovde otvaram diskusiju o tome ali recimo samo da sam se ja opredelio da u moje tragije stavim Hitec 7955TG od 25kg koji je 100E komad a da su mi u svim ostalim modelima InoLab koji su po 50E komad, HGD750 od 15kg u bagijima 1/8 a u Kyosho Ultimi RB5/DB kao i TF5 su HGD760 od 10kg, ali ono sto je bitnije je brzina od 0,09s. Bolje da cutim sta mi je u avionima i koliko su kostali
. Kada "porastete" samo ce vam se kasti.
Za baterije meni su se kao najbolji odnos cene i onoga sto sam dobio pokazale (za sada) Nanotech 5300mAh 30-60C. Videcemo na kraju ove sezone kako ce to izgledati.
Kada je konverzija u pitanju i ja sam uzeo original Losi, jeste duplo skuplja ali je za toliko i bolja.
Naravno, svako neka radi onako kako misli da je za njega najbolje
.
poz