Main Menu

Пројекат М 1022

Started by presko, November 29, 2011, 10:46:31 PM

Previous topic - Next topic

presko

Наставио сам радове на трупу.

Прво сам узео да ојачам носач радио опреме. Ојачао сам га са два уздужника од балзе 5x5mm да спречим његово савијање. Уздужнике од балзе сам поставио тако да у њих улазе вијци за причвршћење серво покретача. На овом носачу се налазе серво покретач крме правца, пријемник, прекидач и контролер напона. Раније се на њему налазио и  серво покретач крме висине, али је пребачен на друго место.

Док се лепак на носачу сушио, узео сам да уградим усадне навртке за везу носача мотора.

По уградњи носача мотора одмерио сам позицију полуге гаса и улепио цевчицу-вођицу.

Следеће на реду је било постоље носача серво покретача гаса. Старо је било натопљено уљем па сам направио ново и улепио га на стару позицију.

После овога, вратио сам се носачу радио опреме.

На старом прекидачу је било поломљено кућиште. С обзиром да је прекидач на моделу више од пет година, заменио сам га новим.

Пребацио сам и серво покретач уз пар ситница.

Још мало ђубрета је отишло у канту за ђубре.

presko

Данас сам посао започео са крмом правца. Она је била цела, али су шарке биле оштећене.

Горња шарка је била ишчупана из вертикалног репа и при том поломљена. Страна у крми је остала цела.

Средња је била поломљена и изшчупана из вертикалног репа, док је страна у крми остала.

Доња је била цела, али са делом оквира трупа у који је била улепљена.

Посао сам започео од најлакшег.

После овог сам из вертикалне крме извадио остатак поломљене шарке. Ово је био доста незгодан посао који је морао да се ради полако и пажљиво. Прво сам, оштрим скалпером, засекао са обе стране шарке, а потом сам је полако размрдао и изчупао.

Са крме сам поскидао све делове и све лепо очистио нитро разређивачем.

Узео сам нове шарке и размонтирао их вадећи им осовинице.

Измерио сам пречник осовине и нашао жицу исте дебљине.

Она ће ми помоћи код центрирања шарки приликом лепљења. Лепио сам их епокси смолом помешаном са микро балоном.

Остатак смоле сам искористио да започнем лепљење наслона поклопца мотора ...

... и да ојачам поправљана ребра у крилу.

presko

Наставио сам да лепим наслон за поклопац мотора. Ови делови су, својевремено, исечени ласером.

Коцкице у које се заврћу вијци су страдале приликом пада, па сам морао да направим нове.

Сада сам намеравао да их полепим на труп, међутим један поглед кроз прозор ме је натерао да променим планове.

Време је било добро за излазак на терасу, па сам одлучио да посао наставим наношењем ,,шприц" гита на труп. Пре овога сам морао још мало да ,,препеглам" труп, поготово у зони стајног трапа, пошто сам раније приметио пар грешака.

Још један пут сам проверио да ли крила добро належу ...

... и истрчао на терасу.

Шта даље, питање је сад. Кад би се нашао неко добронамеран да ме посаветује.

bjanko

Dobra stvar ovaj filer u spreju koja je cena i koju tacno oznaku nosi jel se tesko skida

coka

Bjanko

Odvoj malo vremena i procitaj ceo ovaj  post. Osim informacije koju trazis jos puno korisnih stvari se moze procitati.

Presko

Vec uveliko se nazire zavrsetak radova.
Nadam se samo da masa nece previse porasti.
Za energiju i entuzijazam,  sve cestitke.

Coka

bjanko

Coko izvini ako ti je zasmetalo sto pitam coveka koliko kosta nesto sto trenutno koristi a vezano je za modelarstvo a inace pratim redovno Preskov rad a nisam ga pitao koliko kosta kubik orahovine jer sa tim trenutno ne radi.Pitam coveka koliko kosta filer jer ce mi trebati za avion koji ţrenutno radim  Nemoj te biti takvi i sve podbadat ko god nesto pita,covek tj.presko ce odgovoriti ako zeli ako ne njegova stvar pozdrav i svako dobro

coka

Bjanko

Pogresno si razumeo, ne bockam te uopste.

Samo sam ti rekao da procitas ceo post, materijal koji koristi je opisan vec vise puta, a medju njim i spric git za koji si pitao.

presko

@ bjanko

BodyFill 360, као што се види на фотографијама.
Кад сам га тачно купио, не сећам се. Колико сам га тачно платио, не сећам се ни то. Мислим да сам га купио почетком пролећа и да је коштао око 400 дин, али не држи ме за реч. У Београду га има  у свакој озбиљнијој фарбари.

Лако се наноси, лако се обрађује, издашан је и може дуго да траје, а да се не осуши у боци.

presko

Визуелна контрола, после наношења слоја ,,шприц" гита је показала да има доста ситнијих места које треба поправити.

Прихватио сам се полистер гита и бацио на посао. Док сам ово радио, баш сам се сневеселио размишљајући о последицама које ћу, због гитовања полиестерским гитом, имати за једно двадесет година. Биће ми крив ђаво, али шта је ту је, ако хоће да се лети мора да се гитује.

Кад се гит осушио, прво брушење водобрусним папиром градације 280 на мокро, а потом полирање водополирним папиром градације 800, такође на мокро.

Потом сам припремио труп за наношења још једног слоја ,,шприц" гита. У ствари, само сам заштитио површи које не треба да се гитују.

Поново истрчавање на терасу и завршавање посла.

https://youtu.be/ZblVmFZ9Fhw

Снимак, направљен непосредно после наношења слоја ,,шприц" гита показује да површ трупа већ сад изгледа солидно. Све ово треба још исполирати, а уочава се још пар места које треба поново гитовати.

presko

Предходна два лепа дана су ми омогућила да одрадим капиталан посао око поправке. Сада ћу моћи на тенане и без журбе да ,,кљуцам" модел, пошто ћу га фарбати тек у априлу.

,,Шприц" гит се осушио и скинуо сам заштитну фолију.

Наставио сам са брушењем трупа. То сам радио са водо брусним папиром градације 240 па потом градације 400, оба на мокро. Са грубљим папиром сам радио у комбинацији са дрвеном клоцном, а са финијим из ,,руке".

https://youtu.be/20GqQ05-fTI

По завршетку брушења труп сам добро очистио, а потом преконтролисао урађено.

https://youtu.be/XAt5j_3bJbo

Биће овде још гитовања и брушења. Ово је сасвим уобичајено за ову фазу и понавља се све док не добијемо перфектну површ. Једнолична боја истиче и указује на све неравнине и неправилности. Контрола се такође врши и додиром. Тек кад, у овој фази, утврдимо да је све у реду прелазимо на завршно фарбање.

Овде морам да демантујем ,,добронамерног саветодавца" који тврди:
Quote from: DMZ on December 18, 2017, 12:26:32 AM
... velika je verovatnoca da ti se provuku risevi koji nece biti vidljivi sa slojem spric kita ili osnovne boje, a kad ga izlakiras bice veoma primetni.

У овој фази се све много добри види.

presko

Празници пролазе и полако се враћам послу. Лагано.
С обзиром да оквиру отвора трупа, до сада, нисам посветио доста пажње, мораћу на њега да набацим мало гита и да га поравњам. Остале грешке на трупу ћу поправљати само брушењем и полирањем. Нема потребе за наношењем новог слоја гита.

Улепио сам вођицу сајле команде крме правца, ...

... залепио коцкице у које ће се увртати вијци који држе поклопац мотора, ...

... залепио пилота и заштитио дрвене делове поклопца кабине и носач радио опреmе епоксии смолом разблаженом ацетоном.

Оволико за данас.

presko

Данас сам мало пребрусио, пре неки дан нанет, ,,шприц" гит као и јуче нанет полиестерски гит и лакирано. Прелакирано и ,,шприц гит сам брусио водобрусним папиро градације 240 на суво, а полиестерски гит брусним папиром градације 100.

Поново је морао да ради усисивач.

Поставио сам поклопац простора за резервоар горива који сам морао мало да упасујем. Поново сам монтирао стајни трап који ће ми требати у следећој фази.

presko

Доста се забушавало. Данас сам упасовао и монтирао поклопац мотора на труп. Прво сам морао да монтирам мотор на модел, да би по њему центрирао поклопац.

На левој страни поклопца, отвори за завртње су остали читави, док су на дасној страни били почупани и поклопац је на тим местима морао бити поправљен, а сходно томе морао сам да бушим нове отворе.

Почео сан од горњег левог отвора. Према постојећем отвору, обележио сам и избушио нови отвор за вијак на носачу поклопца мотора.

Потом сам морао, мало, да дотерам контуру поклопца мотора.

Даље сам, рутински, избушио остале отворе и монтирао поклопац.

drjack

Stara frajla opet u komadu  :)aplauz :)aplauz

presko

На реду је било стакло кабине. Нашао сам парче јувидура, преостало од прошлог пута.

Обележио сам га и искројио.

Причврстио сам га рам и припремио све што ми је требало за истискивање.

Онда сам поновио све као и први пут пре, скоро, шест година.

http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,9188.0.html

Једина разлика је била, што сам калуп, док је јувидур био у рерни, грејао индустријским феном. Наиме хладан калуп охлади јувидур на месту првог контакта па се он том месту не растеже и остаје дебео, да би се са стране прилично истањио. Ово је имало ефекта.

Хлађење ...

... и  на крају скидање стакла кабине са рама.

То би било то за данас.