Warbird Day nije zamišljen kao takmičenje, neko kao skup i druženje. Ali, ne bih da od toga napravimo vašar, nego da se ipak držimo nekih pravila.
Pošto je Warbird Day skup skala i semi skala modela, onda neke "home made" varijante tipa shok fly-eri i sl. neće natupati.
Mogu, u podnevnom, revijalnom programu, da publici pokažemo da postoje i takve kategorije.
U potpunosti se slazem sa gore navedenim. Za ovaj , prvi skup, mislim da ne bi trebalo biti nekog preteranog takmicarskog duha,
vec da treba insistirati na upoznavanju ljudi sa ovim prelepim hobijem. Kada nekom pomenete da Vam je hobi RC avioni prvi utisak
je da ste mator covek koji jos nije odrastao. Medjutim mislim da bi cilj ovog skupa trebalo ca prevaziidje igracke i da se bazira na
iole ozbiljnijim modelima (tzv semi scala). Naravno da ne bi trebalo zabraniti i ljudima sa manjim avionima da lete, ali da bi prvenstvo
trebalo da imaju oni modelari koji dodju (pogotovo iz inostranstva) i koji ce leteti ozbiljnije, kubikaznije modele kao i dzetove.
Videcemo kako ce se ove kategorije razvijati, mada po svoj prilici vec postoji podosta skupih i atraktivnih modela .
Naravno da za nase uslove treba dopustiti letenje i ARF modelima ali bi mozda trebalo uvesti da se u nekom oficijelnom delu mogu,
recimo, pojaviti i leteti modeli klase 0.60 pa na gore. Sve ostalo u popodnevnom/vecernjem ili vec nekom za te modele odredjenom programu.
Da se razumemo, ja ne moram leteti taj dan, i neka leti bilo koji park flayer warbird umesto toga, ali mislim da bi zbog neke ozbiljnosti manifestacije,
ako planiramo da skup preraste u neko ozbiljnije takmicenje, morali dozvoliti da modeli, kojima treba i podosta vremena za pripremu, start,
a i za letenje kao i da mogu da polete bar jednom pre i jednom popodne. Takvih modela ima bar 15-20 (nasih + ako dodje jos neko sa strane). Dakle ako svakom treba 15 min
za start, poletanje, letenje i sletanje, ode 5 sati. Plus egzibicije koje ce izvoditi akrobatski avioni, helikopteri i jedrilice. Trebalo bi napraviti satnicu
da se unapred zna ko kada leti (ne modeli vec vrste modela). Bar ove godine. A za iducu godinu se moze napraviti paralelno Warbird skup scala i semi scala modela
podeljen na kategorije do 0.60 i preko 0.60.
Takodje kao sto je Bane napomenuo, mislim da nije u redu (uz svo duzno postovanje sponzorstvara koje pojedine firme nude) da se firme samostalno reklamiraju u
ovom topiku vezanom za samu organizaciju vec je to duznost organizatora da ih reklamira prema nekom njihovom dogovoru.
Na kraju, da ne davim, moj zakljucak je da je bolje zrtvovati masovnost zarad ozbiljnosti. Mislim da ce to na duze staze imati vise efekta.