Radovi na Zerou se nastavljaju...
Izgitovan je i izšmirglan prelaz sa hotizontalnog ka vertikalnom stabilizatoru. Neke delove sam morao da gitujem iz dve - tri "ruke", jer ne može da se odjednom nabaci toliko gita - puca...
Namestio sam i repni točak, tj. mehanizam za njegovo uvlačenje i izbacivanje. Za ovaj model malopre pomenuti mehanizam pravi Robart, a radi na pneumatiku.
Sklop nije bilo teško ugraditi, par čamovih letvica zalepljenih na zadnje rebro i to je to...
Paralelno sa repnim točkom, ugradio sam i čeličnu žicu od 3 mm koja će pokretati vertikalni stabilizator. Da bi čvršće stajala, napravio sam joj vodjicu u čamovoj pločici...
U zadnjem delu aviona, polako se pravi "gužva" jer sem repnog točka, tu su i sajle za pokretanje istog, sajle za pokretanje vertikalca, komande horizontalaca...
Majstor Gojko radi na delu preko koga će se pokretati vertikalni stabilizator, a za sada samo slika koja doćarava koliko je sve "knap"...
Kad već spomenuh majstor Gojka (strugara) napravio mi je i osovinicu za repni točak. Točak će da dodje novi, ovo je neki "izranjavani", bivši prednji od Panthera...
I da završim sa radovima na zadnjem delu trupa.
Na plastičnom delu, napravio sam otvor kroz koji prolaze trap i repni točak. 320 puta sam skidao i stavljao plastični deo, dok ga nisam "namincao" da budem zadovoljan...
Kao što vidite, tu su i vratanca, napraljena od alu lima 0,5 mm.
Da bi mehanički sve radilo kako treba, sa unutrašnje strane sam zalepio jedan trougao od špera, koji trap gura, kad se otvara.
Opruga će vratanca vraćati u zatvoreni položaj.
Ovakav sistem imam na Hellcatu i radi savršeno. Čista mehanika...
Jole je obećao da će mi napraviti šipkice za pokretanje horizontalnih stabilizatora, ali zbog gužve koju ima u firmi, nije stigao da ih uradi.
Tako je majstor Gojko dobio još jedan "partijski zadatak"...
Dok čekam da ti delovi stignu u Kombinat, napravio sam sve neophodno da se postave servoi za repne površine.
Sa dve čamove pločice sam premostio trup, a za svajki slučaj tu su još dve male zalepljene na bočne strane trupa... Što je sigurno - sigurno...
U sredini je servo za vertikalac, a levo i desno po jedan za svaku poovinu horizontalnog stabilizatora. Servoe će sa šipkicama od repnih površina povezivati karbonska cev spoljnjeg prečnika 5, a unutrašnjeg 3 mm.
Pošto je unutrašnji prečnik 3 mm u cev je ulepljen navoj istog prečnika i na njegovim krajevima su viljuškice.
One sa kuglicama će ići na zadnji deo trupa, a klasične na servo.
Naravno karbonske cevi sam morao nastavljati, pa je za spoj korišten takodje karbonski štapić od 3 mm. Za sva ova lepljenja sam koristio R&G dvokomponentni epoxy lepak.
Ovolika modelčina, a nema mesta u njemu... Zvuči nemoguće, ali skoro da je tako...
Pošto je Zero poznat po "problemu" oko balansiranja, težio sam da sve delove ugradim što više u prednji deo trupa. Kombinovao sam i okretao sve 100 puta i na kraju je smišljeno ovako...
Pre nego što vidite slike, ne zaboravite da model stoji naopako...
Znači, u najgornjem delu trupa ulepljene su popreko dve pločice od topolovog špera od 4 mm. Ove drže gornju stranu rezervoara...
Kao što vidite otvor je pasent koliko je dužina tanka...
Da razjasnim nešto, rezervoar je malo iznad visine karburatora, ali na benzinskim motorima je Valbro karburator koji ima pumpu i ne propušta gorivo.
Što se tiče oduška, položaj rezervoara je ne bitan.
Što se tiče sipanja goriva, bitno je da cravo koje služi za to bude višlje od tanka, to ćemo izpoštovati kasnije...
Rezervoar "leži" na ploči koja će da nosi dve velike boce od pneumatskog sistema. Ispred boca, nalaziće se dva standardna servoa (nisu još namešteni) jedan za gas, a drugi za saugh...
Pošto se ova ploča mora vaditi (da bi se prišlo rezervoaru) na bočne strane su zalepljene dve letvice u koje će se ploča fiksirati sa zavrtnjima...
Kako napisah, ploča nosi pneu boce...
...a sve to od napred izgleda ovako...
Na slikama, sa bočne strane, vidite standardni servo i ventil za pneumatiku stajnih trapova.
Zero nema svetlo za sletanje, tako da neću montirati prekidač koji se pali pomeranjem cilindra u pneumatskom ventilu. Postojaće glavni prekidač za svetla preko kojeg će se ista paliti i gasiti. Inače, svetla se nalaze na krajevima krila...
Toliko za sada. Kao što vidite, polako se definišu sistemi i položaj delova u modelu.
Nadam se da ću tokom ove nedelje dobiti trapove i da ću posle njihove ugradnje konačno moći da završim, sa radovima na krilu.
Što se tiče trupa, još da napravim horizontalce i da ugradim već spominjane šipkice koje ih pokreću i moći ću da plankiran donji deo trupa.
Pozdrav
Mirče