Author Topic: Meister Scale Zero  (Read 72514 times)

Offline saxpg

• Hero Member
Re: Meister Scale Zero
« Reply #120 on: September 20, 2012, 05:53:19 PM »
Ako budes morao da dodajes tezinu na prednji kraj, evo ti jedan predlog za koristan teret.
Ovaj starter ima da se kupi na sdshobby, ali ne bi trebalo da bude problem da se napravi:

http://www.sdshobby.net/mld70-gas-engine-special-electric-starter-drive-oneway-transmission-automatic-self-protection-function-simple-remote-control-p-10693.html?zenid=183b5d3e406e455f40d22b3351026cce#.UFs4Z2JSPJI

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #121 on: September 24, 2012, 12:36:51 AM »
Hvala Sale...

Pošti sam "napasovao" repnu plastiku, napravio sam pokretni deo vertikalnog stabilizatora.
Komanda za pokretanje ovog dela nalaziće se u trupu, tako da se od spolja neće ništa videti. Servo za pokretanje biće skroz napred, a dve sajle na pull - pull sistem će pokretati repnu površinu.
Da bih sve to namestio, prvo sam morao u donji deo vertkalca da ulepim karbonsku cev. Ova "cevka" prolazi kroz dva rebra od špera, a unutrašnji prečnik joj je isti kao prečnik čelične žice koja će pokretati vertikalno kormilo.

Za sada neću ugradjivati i skraćivati čeličnu žicu, jer moram prvo da montiram repni točak koji mi odredjuje sve ostale mere u zadnjem delu trupa.

Sledeće je bilo da pokretni deo vertikalca isplankiram i da napravim i zalepim gornji deo od pune balze.
Potom duplo lepljiva traka i pokretni deo je bio zalepljen za fiksni deo... Šmirglanje i...

Onda opet šmirgla i napravljena je napadna ivica, a za njom ugradjene tri šarkice. Time je i ovaj deo bio gotov...

Napravio sam i nosač za krilo od Thunderbolta. Sad lepo stoji na svom mestu, visoko i ne smeta kad se radi...

Pozdrav

Mirče

« Last Edit: September 24, 2012, 12:40:22 AM by mirce »

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #122 on: September 27, 2012, 06:36:53 PM »
Ovih dana sam radio monoton posao, pravio sam poklopce za servoe na krilima. To je jedan od onih poslova gde se dosta radi, a malo vidi.
Sistem nisam menjao, radio sam isto kao i na svakom modelu do sada.
Pošto je plank na modelu 3 mm, a nemam topolov šper te debljine, morao sam da zamolim Milančeta (stolara) za mi sa šlajfericom skine šper debljine 4 mm na 3 mm.
Ta ploča je osnova za poklopce servoa.

Sledeće je bilo da da iskrojim 4 ploče koje će činiti same poklopce. One su pasent "upadale" u otvore na krilu.
Od gore sam na te ploče zalepio aluminijumski lim od 0,5 mm veličine 105 x 85 mm. Ovaj lim je malo širi od žljebova poklopaca, koji koliko god da se trudite, obično nisu idealni.

Na flapsove i elerone su postavljene polugice za komande. Nisam "fantazirao"  nego sam, opet kao i uvek, koristio najveće polugice firme Dubro. One se sa 4 zavrnja ušrafe u komandnu površinu i tu nema više mrdanja...
Naravno, pre postavljanja ovih delova sa lenjirom sam odredio ugao od 90 stepeni izmedju ose šarkica i poluge koja ide od servoa.
Ovo je pogotovo bitno ako želite da koristite klasične viljuškice.

Na kraju sam na svaki poklopac montirao servo motor. Servoi za flapsove stoje isto, okrenuti su u istu stranu, a servoi za eleone stoje kao "u ogledalu".
Drvene klocne u koje će servoi biti ušrafljeni, za svaki slučaj stegao sam sa dva šrafića...

Sa spoljne strane krila vide se samo limeni poklopci, koji pošto su tanki, perfektno naležu na površinu krila...

Dišljeno mi je pre nekog vremena poslao link za dve knjige o Zero-ima i jedna od njih ima veoma mnogo detalnih slika od pravog Zero-a.
Hvala Milane...

Sve u svemu, u toj knizi sam video da je na trupu postojao lim, koji je išao skroz u krug oko horizontalnog stabilizarora.
I onaj plastični deo koji se montira na sam kraj trupa ima falc sa završetkom tog "lima".
Shodno tome napravih i ja to, a odradjeno je od balze od 1,5 mm.
Prvo sam uradio polukružni deo oko napadne ivice horizontalca, a potom sam to spojio sa onom plastikom pozadi delom od balze. Morao sam sve da malo upasujem, ali na kraju sam uspeo da odradim tako da budem zadovoljan.

Sad malo gitovanja i šmirglanja, pa će biti "kao saliveno"...

Danas me je obradovao i poštar, donevši mi prvu kutiju sa delovima. Stigla je u rekordnom roku za 6 dana!!!
Ono što je takodje rekordno, je cena koja je poprilična za relativno malu kutiju...

No, ne smem da se žalim, nisam polatio nikakvu carinu, samo 265,00 dinara carinski pregled, iako je unutra bio račun na 187,00$...

Kad sam je otvorio, "ikebana"...

Najvažniji deo od svih je Robartov repni točak na uvlačenje, jer bez njega ne mogu da završavan zadnji deo modela i da ga plankiram od dole.
Nadam se za koji dan da će da stignu i trapovi, kokpit, spiner i još neka plastika za trup.

Inače, opet sam iz RC Srbije naručivao neke delove i opet su se pokazali jako dobro, bravo Vladimire...

Toliko za sada, odoh da još malo šmirglam...

Pozdrav

Mirče
« Last Edit: September 27, 2012, 06:45:01 PM by mirce »

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #123 on: October 01, 2012, 12:48:45 AM »
Radovi na Zerou se nastavljaju...

Izgitovan je i izšmirglan prelaz sa hotizontalnog ka vertikalnom stabilizatoru. Neke delove sam morao da gitujem iz dve - tri "ruke", jer ne može da se odjednom nabaci toliko gita - puca...

Namestio sam i repni točak, tj. mehanizam za njegovo uvlačenje i izbacivanje. Za ovaj model malopre pomenuti mehanizam pravi Robart, a radi na pneumatiku.
Sklop nije bilo teško ugraditi, par čamovih letvica zalepljenih na zadnje rebro i to je to...

Paralelno sa repnim točkom, ugradio sam i čeličnu žicu od 3 mm koja će pokretati vertikalni stabilizator. Da bi čvršće stajala, napravio sam joj vodjicu u čamovoj pločici...

U zadnjem delu aviona, polako se pravi "gužva" jer sem repnog točka, tu su i sajle za pokretanje istog, sajle za pokretanje vertikalca, komande horizontalaca...
Majstor Gojko radi na delu preko koga će se pokretati vertikalni stabilizator, a za sada samo slika koja doćarava koliko je sve "knap"...

Kad već spomenuh majstor Gojka (strugara) napravio mi je i osovinicu za repni točak. Točak će da dodje novi, ovo je neki "izranjavani", bivši prednji od Panthera...

I da završim sa radovima na zadnjem delu trupa.
Na plastičnom delu, napravio sam otvor kroz koji prolaze trap i repni točak. 320 puta sam skidao i stavljao plastični deo, dok ga nisam "namincao" da budem zadovoljan...

Kao što vidite, tu su i vratanca, napraljena od alu lima 0,5 mm.
Da bi mehanički sve radilo kako treba, sa unutrašnje strane sam zalepio jedan trougao od špera, koji trap gura, kad se otvara.
Opruga će vratanca vraćati u zatvoreni položaj.
Ovakav sistem imam na Hellcatu i radi savršeno. Čista mehanika...

Jole je obećao da će mi napraviti šipkice za pokretanje horizontalnih stabilizatora, ali zbog gužve koju ima u firmi, nije stigao da ih uradi.
Tako je majstor Gojko dobio još jedan "partijski zadatak"...
Dok čekam da ti delovi stignu u Kombinat, napravio sam sve neophodno da se postave servoi za repne površine.
Sa dve čamove pločice sam premostio trup, a za svajki slučaj tu su još dve male zalepljene na bočne strane trupa... Što je sigurno - sigurno...

U sredini je servo za vertikalac, a levo i desno po jedan za svaku poovinu horizontalnog stabilizatora. Servoe će sa šipkicama od repnih površina povezivati karbonska cev spoljnjeg prečnika 5, a unutrašnjeg 3 mm.
Pošto je unutrašnji prečnik 3 mm u cev je ulepljen navoj istog prečnika i na njegovim krajevima su viljuškice.
One sa kuglicama će ići na zadnji deo trupa, a klasične na servo.

Naravno karbonske cevi sam morao nastavljati, pa je za spoj korišten takodje karbonski štapić od 3 mm. Za sva ova lepljenja sam koristio R&G dvokomponentni epoxy lepak.

Ovolika modelčina, a nema mesta u njemu... Zvuči nemoguće, ali skoro da je tako...
Pošto je Zero poznat po "problemu" oko balansiranja, težio sam da sve delove ugradim što više u prednji deo trupa. Kombinovao sam i okretao sve 100 puta i na kraju je smišljeno ovako...

Pre nego što vidite slike, ne zaboravite da model stoji naopako...
Znači, u najgornjem delu trupa ulepljene su popreko dve pločice od topolovog špera od 4 mm. Ove drže gornju stranu rezervoara...

Kao što vidite otvor je pasent koliko je dužina tanka...

Da razjasnim nešto, rezervoar je malo iznad visine karburatora, ali na benzinskim motorima je Valbro karburator koji ima pumpu i ne propušta gorivo.
Što se tiče oduška, položaj rezervoara je ne bitan.
Što se tiče sipanja goriva, bitno je da cravo koje služi za to bude višlje od tanka, to ćemo izpoštovati kasnije...

Rezervoar "leži" na ploči koja će da nosi dve velike boce od pneumatskog sistema. Ispred boca, nalaziće se dva standardna servoa (nisu još namešteni) jedan za gas, a drugi za saugh...

Pošto se ova ploča mora vaditi (da bi se prišlo rezervoaru) na bočne strane su zalepljene dve letvice u koje će se ploča fiksirati sa zavrtnjima...

Kako napisah, ploča nosi pneu boce...

...a sve to od napred izgleda ovako...

Na slikama, sa bočne strane, vidite standardni servo i ventil za pneumatiku stajnih trapova.

Zero nema svetlo za sletanje, tako da neću montirati prekidač koji se pali pomeranjem cilindra u pneumatskom ventilu. Postojaće glavni prekidač za svetla preko kojeg će se ista paliti i gasiti. Inače, svetla se nalaze na krajevima krila...

Toliko za sada. Kao što vidite, polako se definišu sistemi i položaj delova u modelu.
Nadam se da ću tokom ove nedelje dobiti trapove i da ću posle njihove ugradnje konačno moći da završim, sa radovima na krilu.
Što se tiče trupa, još da napravim horizontalce i da ugradim već spominjane šipkice koje ih pokreću i moći ću da plankiran donji deo trupa.

Pozdrav

Mirče

« Last Edit: October 01, 2012, 12:59:41 AM by mirce »

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #124 on: October 10, 2012, 11:30:09 PM »
Par dana poslovi na Zero-u su stajali iz prostog razloga jer nisam imao potrebne delove da bih mogao raditi dalje.
No, juče i danas je konačno sve stiglo...

Juče me je moj majstor Gojko zvao i rekao da su gotove čelične žice za pokretanje horizontalnih stabilizatora...

Žice su debljine 4 mm, a majstor Gojko je na kraju koji ulazi u trup narezao navoj od 3 mm. Takodje je napravio i dve cevčice za svaku polovinu, kroz koje se žice okreču. Cevčice će biti zalepljene na zadnji deo horizontalca...

Kad se sve stegne, žice nemaju ni malčicko "lufta", a sve ide veoma lako.
Pošto su karbonske cevi dugačke, negde na polovini sam napravio jedno ojačanje kroz koje prolaze.

Otvor je tek nešto veći od samih cevi. Mislio sam da ću ovakve vodjice morati da radim na više mesta, ali pošto sam postavio ove, uvideo sam da za tim neće biti potrebe.

Za sada su radovi na zadnjem delu trupa gotovi. Ovih dana krećem sa plankiranjem donjeg dela trupa...

Danas je u Kombinat konačno stigao i paket sa ostatkom delova za Zero. Ovaj put sam platio carinu, ali ne mari...

Kao što slika pokazuje, došli su trapovi, kokpit, spiner i plastika koja ide na gornji deo trupa ispred kabine.

Trapovi su opet proizvod firme Siera. Kvalitet je isti kao i od trapova za Meisterovog Thunderbolta...

BTW, prilično su veliki...

I mehanizmi sa cilindrima su poprilični...

Otvaraju se pod uglom od 87 stapeni.

Ovaj ugao obezbedjuje da trapovi stoje pod pravim uglom u odnosu na zemlju u otvorenom položaju.

Evo i par detalja...

Sutra odoh oprt kod majstor Gojka u vizitu, trebaće da napravi osovine, pa da ugradjujemo trapove...

Kad smo kod velikih stvari "dajgle" spiner...

Doduše, manji je od Foke Wulf-ovog...

Stigao je i kokpit. Praviga ista firma kao i za Meisterovog P 47. Puna kesa delova od plastike...

Što se tiče plastike koja dolazi na prednji deo trupa, moram reći da baš nije izlivena idealno, tako da ću videti oću li je ugradjivati ili ću to napraviti od letvica balze pa obraditi...

E sad, nema više ništa da fali, ako izuzmemo motor, tako da radimo dalje.
Kad ugradim trapove mogu da finiširam krila, zadnji deo trupa je, kako rekoh, na redu da se završava, nakon toga karmani...
Kokpit će biti tu negde izmedju svega toga...

Sad odoh da malo radim, da me želja mine...

Pozdrav

Mirče

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #125 on: October 15, 2012, 01:05:37 AM »
Pre plankitanja zadnjeg dela trupa morao sam da postavim letvice od balze na koje će plank da naleže.
Letvice su 10x10 mm i prilično lepo ulaze u žljebovima na rebrima, ali postoji mala začkoljica, naime kad ih postavim da skroz udju u žljebove, oblik trupa nije pravilan tj. malo je talasast...
Stoga sam pribegao malom triku i koristeći aluminujumska cevčice od 5 mm, namestio sam letvice da imaju pravilan oblik...

Pošto sad neke letvice ne ulaze skroz u rebra, ista sam morao da "nagojim" sa balzom, kako bi plankovi dobro nalegali...

Spremio sam i balzu za plankiranje. Počeću sa šlajfnama od 50 mm, a verovatno će se morati sužavati kako se povećava radijus trupa.

Napravljeni su i pokretni delovi horizontalnog stabiliatora, a ostalo je samo da se ošmirglaju.
Pre lepljenja gornjeg planka, ulepljena je cevčica u koju će ulaziti žica za pokretanje...

Ovu cevčicu sam ulepio sa 5-to minutnim epoxy lepkom, nemačke firme R&G, kupljenim u BG Model Shop-u...

Nakon plankiranja, zalepljena je i napadna ivica, a kako rekoh ostalo je samo da se sve ošmirgla...

Nastaviće se...

Pozdrav

Mirče

Offline drjack

• Hero Member
« Reply #126 on: October 15, 2012, 08:47:43 AM »
Super izgledaju oba modela :)aplauz

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #127 on: October 17, 2012, 08:45:44 AM »
Hvala Drjack...

Pre dva dana kao da je bilo leto, vreme lepo, sunčano, toplo... Odmah sam se "razgaćio", izgurao radni sto i prionuo na šmirglanje pokretnih delova horizontalaca...

Kao i uvek, koristio sam duplo lepljivu traku da pokretne delove fiksiram za ne pokretne...

Kao što slike pokazuju, sve je malo veće i deblje nego što treba, ali posle jedno sat vremena upotrebe šmirgl papira, stvari su došle na svoje mesto...

Isto veče počeo sam i da plankiram donji deo trupa...

Pošto se plankovi moraju kvasiti da bi se lakše savijali, ovo će potrajati još par dana...

Sinoć je pao "fine tuning" na horizontalcima. Obradjena je napadna ivica pokretnih delova, napravljeni su žljebovi za šarke i šarkice su postavljene na svoja mesta.
Kad sam sve montirao, bio sam prilično zadovoljan, em je sve lepo nalegalo, em nema ni malčicko "praznog hoda" u horizontalcima...

Sada i ove delove mogu dodati ostalima koje sam spremio za staklenu tkaninu i epoxy smolu.

Pošto će plankiranje donjeg dela trupa potrajati još koji dan, počeću sa radom na kokpitu, plastikom koja dolazi ispred kabine i radovima oko kapotaža...

Pozdrav

Mirče
« Last Edit: October 17, 2012, 08:50:12 AM by mirce »

Offline misha

• Hero Member
« Reply #128 on: October 17, 2012, 08:52:57 PM »
dobra je ona fora sa cevkama. vrhunska.

sreca pa ide zima, pec je upaljena, tako da uskoro verovano sledi smola.

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #129 on: October 18, 2012, 11:43:56 AM »
Imam već "brdo" delova spremno za staklenu tkaninu. Pre neko veče smo palili i kaljevu peć, zazimilo...
Tako da, baš kao što Mišo kažeš, ubrzo ću početi i to da radim.
Jedino, trebaće mi bar 10 kvdrata staklene tkanine, jer imam dva modela, a ne znam koji je od kog "manji"...

Pozdrav

Mirče

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #130 on: October 22, 2012, 01:56:02 AM »
Na Zerou sam u poslednjih par dana završio par stvari...

Trup je kompletno isplankiran sa donje strane...

a juče je i ceo izšmirglan...

Prilično sam zadovoljan kako je ispao, tako da ga u ovoj fazi neću gitovati sa akrilnim gitom, nego pravim karmane i odmah ga "bacam" u staklenu tkaninu.
Posle toga, dolazi špric git, koji će mi tačno pokazati šta treba da popravim gitom...

Ispred kabine Zero ima malo specifičan oblik i Meister taj deo nudi napravljen od stakloplastike. Naravno da sam ga kupio, ali bolje da nisam, jer prilično loše naleže na trup...

Sad, moglo bi se to nekako pritisnuti, pa zalepiti, ali ni po dužini, ni po širini deo nije baš najbolje odradjen, tako da sam rešio da ga napravim lepo od balze.
Prvo sam ukrojio srednji deo i zalepio ga belim lepkom...

Potom sam napravio i levu i desnu stranu, tačno onolike kolike treba da budu. Da bi se lepo zalepile na deo u sredini. sa donje strane sam zalepio mali preklop   

Pošto je sve lepo nalegalo, delove sam pokvasio sa vrelom vodom i zalepio...

U sklopu jučerašnjeg šmirglanja trupa doteran je i prednji deo...

Najveći posao predhodnih dana je bila izrada šablona za ploče stajnih trapova. U kitu se dobiju ploče, ali iskreno, ja pojma nemam kojim trapovima su namenjene...

Em što ploče "dibidus" ne odgovaraju, ni ugao pomoćnih rebara br 5 i 7 takodje nije ni za onu stvar...
Tako sam morao praktično sve da radim iz početka. Ovaj posao nemože da se odradi bez trapova i zato je i ostavljen da se radi zajedno u ssklopu sa njima.
Ploče koje sam pravio uradjene su od 4 mm topolovog špera i služe isključivo za šablon Milanu stolaru koji će prave ploče napraviti od špera od 6 mm.
Trebalo je dosta da se secka, šmirgla, ukraja...

Iz "više pokušaja" sam pravio prednju i zadnju ploču na koju ploča trapa treba da nalegne.

Ove ploče odredjuju dva ugla, prvi od 90 stepeni noge u odnosu na tlo i drugi ugao trapa prema napred. Što je trap više "izbačen" u napred, model će bolje "trčati" po zemlji i neće imati tendenciju "prevrtanja na nos"...

Takodje iz iskustva znam da je bolje staviti malo manji točak, nego se patiti kasnije sa njegovim smeštanjem u krilo. Zato sam umesto 6" točkova, kupio one od 5,5 incha. Sad mesta ima koliko 'oćeš...

Mesta ima i za mehanizam trapa...

Sutra - prekosutra ploče trapova idu Milančetu da ih napravi od špera i potom sledi ugradnja...
Kad taj deo posla bude gotov, konačno ću moći da skroz isplankiram krilo sa donje strane, polepim napadne ivice i polako će i ono biti spremno za staklenu tkaninu...

Kao što vidite, sve se mora planirati par koraka unapred...

Pozdrav

Mirče

« Last Edit: October 22, 2012, 02:03:16 AM by mirce »

Offline sinidj

• Newbie
  • *
« Reply #131 on: October 22, 2012, 09:11:46 AM »
Može li kako da se dobije plan u pdf ili neki drugi elektronski oblik a da ne kupujem?  (<--)

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #132 on: October 22, 2012, 11:17:50 AM »
Planovi su 5 - 6 baš velikih tabaka koje, iskreno, ne znam kako da skeniram i prebacim u PDF.
Tabak od trupa je više od 2 metra dugačak i metar širok.
Možda postoji varijanta da se sve odnese i da se fotokopira. Mislim da u Novom Sadu ima tako veliki kopir aparat.

Pozdrav

Mirče

Offline misha

• Hero Member
« Reply #133 on: October 22, 2012, 01:53:13 PM »
Sada je verovatno kasno, ali si mozda mogao da na onom delu koji si pravio umesto plasticnog poklopca,
ubacis kutiju za prekidace, punjace i sl.
« Last Edit: October 22, 2012, 01:55:40 PM by misha »

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #134 on: October 22, 2012, 03:18:11 PM »
Plan i jeste da tamo bude kutija za prekidače i punjenje pneumatskog sistema. Pitanje je samo da li može da se sve to ugradi jer je rezervoar dosta blizu vrha trupa. Moram to još jednom da proverim...

Moram i videti gde i da li uopšte na trupu ima nekih panela koji bi bili na dobrom mestu za poklopac o kojem pričamo. Pravi Zero nije od gore na trupu imao nikakve panele, samo jedan mali okrugao otvor.

Pozdrav

Mirče