Author Topic: Meister Scale Zero  (Read 72515 times)

Offline mirce

• Hero Member
Re: Meister Scale Zero
« Reply #135 on: November 03, 2012, 09:10:55 PM »
Pošto nisam pisao desetak dana o Zero-u, ajd' da krenem redom...

Gledao sam knjige od pravog Zeroa i nigde na prednjem delu trupa nema neki veliko panel "zgodan" za kutiju za prekidače.
Nisam još odlučio gde ću ih postaviti, ali mislim da će do biti sa leve strane trupa, iza kapotaža, slično kao na Hellcat-u...

Na fire wall sam zalepio balzu od 10 mm koja služi za oblikovanje radijusa...

Posle šmirglanja i doterivanja prednji deo trupa izgleda ovako...

Kapotaž perfektno naleže na trup, a uradjeni radijus služi za bolje odvodjenje toplote.

Pre neki da se skupilo društvo...

... a Milanče mi je doneo ploče za stajni trap. Napravljene su po šablonima koje sam mu dao par dana pre toga...
Ploče su od špera debljine 6 mm, a ja sam ih dodatno ojačao sa dve čamove letvice...

Trebalo mi je par dana da sve odradim kako sam zamislio, ali sad, gledajući ceo sklop, napravljen je toliko robusno da će izdržati i najgrublja sletanja...
Naravno, pu, pu, daleko bilo...

Ploča se naslanja na šprer od 4 mm koji je zalepljen sa tri strane kutije. Neke šperove sem još dodatno pritegao sa štafovima od 3 mm...

ž

Ploča naleže ko "guza na nošu"...

Pre ulepljivanja, gornji plank krila sam iznutra ojačao sa još jednim slojem balze od 3 mm. Isto sam na kraju odradio i sa delom krila u koji ulazi točak.
Ovo je odradjeno jer u tim delovima krila fali prednji deo rebra koji bi tu trebao da se nalazi...

Pošto sam ulepio ploču od trapa, krenuo sam da pravim konstrukciju oko samog trapa. 

Oko samog trapa ulepljene su pločice od špera u koje će se kasnije ušrafljivati delovi poklopaca stajnog trapa.

Kako rekoh pojačan je i prostor kod točka, a napravio sam i jedno rebro od balze do prvog rebra sa kojim sam smanjio "kutiju" u koju ulazi točak...

Točak "'ladno" ulazu u krilo i sa svih strana ima dosta mesta...

Kao što sam već pisao u "otvorenom" položaju, trap ode prilično u napred i to će u mnogome pomoći stabilnom rulanju modela na poletanju i sletanju...

Postavio sam i drugu ploču sa stajnim trapom, a trapovi stoje pod istim uglom...

Sad mi predstoji sve da celu konstrukciju odradim i oko drugog trapa, ali to će sada biti lakše, jer neću morati da "mozgam", nego samo copy - paste...

Pozdrav

Mirče
« Last Edit: November 03, 2012, 09:27:08 PM by mirce »

Offline misha

• Hero Member
« Reply #136 on: November 04, 2012, 12:07:49 AM »
kako sve to lepo i jednostavno izgleda. :)aplauz

Offline Soko

• Newbie
  • *
« Reply #137 on: November 23, 2012, 06:23:46 PM »
'Mili Boze cuda velikoga
 je 'vo umro Mircetov Zero
 je li umro, il' se ucutio,
 ili ga je Galeb umorio
 te ga nema ni danjom ni nocom?

Offline misha

• Hero Member
« Reply #138 on: November 23, 2012, 07:50:40 PM »
radi punom parom, i to na nekoliko frontova. Zero fenomenalno izgleda i OGROMAN je.

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #139 on: November 23, 2012, 09:53:46 PM »
Da, da, Zero lepo napreduje. ..
Dosta vremena sam potrošio oko ugradnje trapova i konačno je gotov i taj deo izrade. Sad još da zalepim i obradim napadne ivice i krilo je spremno za staklenu tkaninu.

Danas sam dobar deo dana radio na sajtu, postavljajući topic o Zerou, o kojem tamo nisam ništa pisao.
Bili su postavljeni samo linkovi prema Forumu ili RC Universu...
Noćas ću završiti sve radnje oko podizanja slika i tekstova na sajt i ubuduće će svi koji žele da čitaju topic o Zero-u, moći to da rade tamo.

Pozdrav

Mirče

Offline IVAN3D

• Hero Member
« Reply #140 on: November 23, 2012, 10:28:49 PM »
Sajt je superiska samo drasticno duze traje podizanje slika pa se dnevni zurnal ceka duuugoooo....  :'(

Samo napred Mirce inter galakticki mega care!

(res) (res) (res)
\\\" Sve što leti ima nezgodnu osobinu da pada \\\"

ex pseudonijum: GLIDER

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #141 on: November 24, 2012, 12:42:05 AM »
Već radimo na tome da kad se dodje na stranu, odmah možeš da "skočiš" na zadnji tekst...

Offline Soko

• Newbie
  • *
« Reply #142 on: February 04, 2013, 10:23:27 AM »
Živ li je Zero?

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #143 on: February 04, 2013, 11:31:20 AM »
Živ, živ, nego šta...

Radim na njemu, ne nešto intenzivno, ali skoro svaki dan po malo. Trenutno pravim karmane i kad to bude gotovo trup će biti praktično završen. Na krilima je ostalo da se samo izšmirglaju u radijus napadne ivice, tako da su i ona gotova.

Zero je mnogo velik. Pre neki dan kad sam ga okretao morao sam da zovem Maju da mi pomogne, izneli smo ga ispred garaže, okrenuli, pa vratili nazad... Unutra, sa namontiranim krilima, to nije moguće...

Sve u svemu radi se, a više o ovom projektu, kao i o ostalim, imaš na mom sajtu...

Pozdrav

Mirče

Offline Soko

• Newbie
  • *
« Reply #144 on: February 04, 2013, 04:42:42 PM »
Gledam sajt, a tamo i Galub i Zero tapkaju u mestu. Daj Martinu neke trave i bombone da ozdravi pa da crta dalje :D

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #145 on: February 04, 2013, 08:12:00 PM »
Da, definitvno sve pomalo tapka u mestu, ali sa lepšim vremenom ima da se opet "zauka". Danas je bilo sunčano, ne mnogo toplo, ali šmirglao sam delove koje nisam ošmirglao kad sam zadnji put to radio.

Martin je navodno nacrtao karmane na G2. Tako mi je bar danas rekao...
Kaže dolazi sutra uveče da crtamo, ali dok ga ne vidim na vratima ništa ne verujem.

Večeras nastavljam rad na karmanima od Zeroa, jer kad to završim mogu da ga rasklopim i da počnem sa presvlačenjem u staklenu tkaninu.

Bez brige, za sada je i dalje sve pod kontrolom. Ide malo sporije, ali ide...

Pozdrav

Mirče

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #146 on: February 12, 2013, 11:06:47 PM »
Malo se radilo...

Pozdrav

Mirče

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #147 on: May 29, 2013, 02:24:57 AM »
Dok se Galeb farba, da Kombinat ne bi imao "prazan hod", vratio sam se Zerou...
Pošto vidim da od februara nije pisano, a radjeno je svašta, predlažem vam da posetite sajt i vidite dešavanja i na ovom projektu...

Evo par slika od juče...

Klasika...  ()-()

Pozdrav iz Kombinata 

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #148 on: June 02, 2013, 01:49:17 AM »
 :big smile

Svaka tačkica je prečnika 1,8 mm !!!!!!!

Offline Uros123

• Newbie
  • *
« Reply #149 on: June 02, 2013, 11:14:50 AM »
Ne zelim da idem of topic ali nitne precnika 1,8 nisu nesto male, u aeroklubu u Zemunu (Franjo Kluz) makete raketa rade se sa nitnicama precnika 0,7mm-0,8mm pa i manje i trakicama ispod 0,5mm. Svaku nitnicu treba zalepiti rucno (pojedinacno) bez transfer folije :D a ima ih u proseku oko 2500 nekad i vise. Mirce ovo nije kritika ni slucajno, nego da ako Vam se u jednom trenutku "smuci" lepljenje nitni da se  setite da ima i "gorih" za postavljanje :)

Puno pozdrava,
Uros
Ucenik II godine Vazduhoplovne akademije u Beogradu, clan zemunskog Aerokluba "Franjo Kluz"