Prošli vikend sam se malo zezao sa nosačem, rešio sam da ga rastavim skroz, malo utegnem i prelakiram ponovo pošto sam prošli put koristio neki katastrofalni sprej koji sam našao u garaži... Nisam hteo puno da ga šminkam već sam samo prešmirglao malo grubo, i prelakirao tek toliko da izgleda ok...
Pošto mi je Graupner MKDS18 servo crkao (nešto je izgorelo na pločici jer je bio zaglavljen u jednom položaju a on je pokušavao da pokrene motor, pa ne znam da li je to moguće popraviti), odlučio sam da za prvu ruku i za nick i roll osu uzmem obične jeftine Futaba S3003 servoe... Danas mi je stigla porudžbina pa sam sve ponovo namontirao i probao prvi put..
Prvi utisak, i bez bukvalno ikakvih podešavanja u mktools-u (ostala su podešavanja za stari graupner hi-res servo), ponašanje je bilo sasvim solidno... Većinu vibracija su upili gumeni odstojnici koji su montirani ispod nosača baterije i nose čitav gimbal, stim što sam ja hteo da dodam još jedne silikonske amortizere direktno ispod kamere...
Naime, uzeo sam običnu plastičnu kanalicu 15x15mm, napunio je onim kućnim prozirnim silikonom i ostavio da se osuši... Uglavnom sušilo se to 7 dana, i kada sam danas probao da izvadim tu kockicu video sam da se samo sa površine jedno 5-7mm stvrdnulo, a pri dnu ništa... Danas sam napravio takvu cevčicu od papira, napunio silikonom i ostavio tako da se osuši, nadam se da je papir dovoljno porozan da propušta vazduh/vlagu da osuši silikon sa svih strana, ali videćemo za koji dan kada ga otvorim... Ako mi i to ne uspe, alternativa je da probam recepte sa neta da pomešam silikon sa glicerinom, i druga alternativa da kupim onaj tečni dvokomponentni lateks za pravljenje silikonskih kalupa za livenje pa da probam sa tim..
Cenim da uz neke razumne troškove CNC isecanja, i sa ovim Futabinim servoima (eventualno neki dodatni regulator napona za +6V), ceo nosač kamere može da se napravi za nekih 50-60 evra (+vreme da se sastavi).
Uglavnom, ovo je snimak od danas, bez ikakvih podešavanja, umeren vetar, i hexa koja nije kalibrisana kako treba pa leti na sve strane: