Main Menu

CE sertifikat....

Started by petar, November 05, 2008, 11:06:26 PM

Previous topic - Next topic

petar

Imam problem, a mozda neko ovde zna odgovor jer kad kod bih nesto rekao na livadi, naso bi se neko da me poklopi i da mi objasni kako je pola vas na livadi malih preduzetnika, inzenjera…

Hteo sam pre jedno 4 godine da otvorim firmu koja bi proizvodila osciloskope za racunare (kartice koje se “bodu” u PCI slot racunara), pre toga sam sve svoje pare i slobodno vreme od circa 4 godine posvetio dizajniranju “najbolje” (ovo pod znacima navoda jer ce se medju vama â€" znam, naci neko koga ce to da boli, ne znam samo zasto) PCI karte na svetu, tada je neka firma Gage applied bila vrh vrhova e ja sam za te cetiri godine napravio bolje. Na kraju posto sam imao nekih problema, razboleo sam se i jedva ostao ziv i lecio se jedno dve godine (ono sto ste me videli na livadi je super stanje kako sam bio….). Elem, nisam nikad napravio ni sajt, nista, niko za mene ne zna osim poslodavaca za koje sam radio. Tako da sam ja lepo svima pravio posao osim sebi (mislim zivi se nije lose, ali oni prave milione, a ja hiljade…).

Pripremio sam sve sto mi treba da napravim osciloskop za USB, kakav prodaje firma PICO scope (jedan od tricavih 1500-2300EU). Da li mogu ili ne mogu to da uradim (ovo samo pisem za one koji ce opet…) nije pitanje jer sam vec za druge ljude radio (doduse ne kao oscilloscope, recimo za jednu musteriju sam dizajnirao USB2, za drugu koristio 3GS/s ADC) kad se sve to sastavi nije ni pola onoga sto sam vec radio i cije su performance potvrdjene i prodaju se.

Postoji jedna firma u Srbiji “Mikroelektronika” koja izvozi svoje proizvode u Evropu, znaci moguce je, a znam da ih sastavlja ovde. Ne zelim da pitam tog coveka direktno jer sve mislim da ili bi me lagao ili bi trazio ko mi je poslodavac da me prijavi… (srecom imam bekap za posao)

A i poslodavci su cudo, kad sam trebao da se zaposlim (sva sreca da sam u to vreme bio spoljnji saradnik jednoj stranoj firmi i nije mi bas gorelo pod nogama za posao) u jednoj firmi, a firma u problemu jer nije uradila ono na sta se jednim ugovorom obavezala…, elem radilo se o PCI karti (a ja samo 4 godine zivota posvetio tome, sitnica…) koju nisu uspeli da naprave da radi kako “Bog zapoveda” i kad sam razgovarao za posao kaze meni poluamericki vlasnik, kako oni ne zele da kasnije ta karta dospe recimo kod Bugara da je oni stancaju…, a ja ga pitam da li ja dolazim u firmu da im pokazem kako se to radi ili da oni meni pokazu??? i da li dozvoljava mogucnost da ja napravim u buducnosti jos bolju kartu od te koju cu njima da napravim? Nisam dobio odgovor.

Elem, zanima me da li iko zna da li je srpskoj firmi neophodan CE sertifikat da proda bilo sta u Evropi?

Raspitujuci se po netu dosao sam do saznanja da bi mi trebalo za CE seritikat minimum 5000EU po modelu uredjaja (a ako imam 5 raznih modela….), a jos kad se uzme u obzir da je recimo pola strane oglasa u recimo Elektoru oko 1300EU (sto cu morati da se ispruzim bar nekoliko meseci da bih otkrio da li je iko zainteresovan za moje proizvode…, jer ljudi su cudo i svaka budala ih zajebe, a ja koji necu da ih zajebem budem zajeban….).

Sto se tice samog CE sertifikata ja bih ga ladno falcifikovao jer sam 1000% siguran da ce moji uredjaji biti ne komplijantni sa tim standardom vec ce ga prevazici debelo i spreman sam da idem na sud da mi sude jer nemam pare da platim da se utvrdi nesto sto I prezadovoljavam.

Sad zanima me ako bih slao kao firma, ali ne kontingent (sleper-kamion) nego jedan komad direktno fizickom licu u Evropi, da li nasi carinici pri izvozu prave problem (recimo traze ti da dokazes da imas CE)?

Drugo, da li ima problema ako fizicko lice iz Srbije posalje fizickom licu iz EU jedan komad? Da li bi pravili problem EU carinici (nesto sumnjam jer kako recimo hobbycity salje svoje stvari sirom EU bez CE sertifikata ili RoHS_a â€" ja ga ne videh ni na jednom njihovom proizvodu…)?

Zanima me i ako je neko napravio CE za svoj proizvod da, ako ima snage i nije mu smor, da  napise koliko to tesko ide ili da mi da telefon da ga zovem, ako misli da mu je tako lakse.

Pozdrav, Petar

atlantis32de

Dobro vece Petre,

Tema je komplexna ,a tebi mozda najlakse resenje da odes u strano predstavnistvo ambasade neke eu zemlje i tamo pokupis informacije.

dule

Pozdrav,
Ja ti mogu reci samo iz iskustva kada smo mi slali ploce nazad u EU ,recimo jedan komad osnovne ploce(upravljacka jedinica sa interfejsom).
Jednostavno smo pozvali DHL i objasnili da je to uzorak koji je besplatan(nema vrednost) i to je bez problema stiglo na adresu.Znaci niko nije trazio nikakve sertifikate za to.A ako je u pitanju zavrsni proizvod,onda vec nastaje igranka(monitor ili stampac) ali smo i to uspevali.
Moj savet ti je da pozoves DHL ili UPS i informises se o tome,ali nemoj da dajes detaljne informacije o tome sta je to ili slicno.
Znaci besplatan uzorak.Sta je stos?Cim DHL primi na sebe(ili neki drugi kurir) to znaci da je to vec ok i niko ni ne gleda.
Predpostavljem da ploca nije RoHS ,ako nije samo negde dostampaj da jeste cisto radi uroka.

petar

Hvala vam ljudi, narocito tebi Dule,

Eto sad bar nesto znam (sto se tice carine, za uzorak i toga da li ce to dospeti do fizickog lica u EU).

Ja imam iskustva sa uvozom slicnih stvari isto preko Fedexa UPS_a DHL_a, kod njih je uvek bio neki problem...., (sta cete nadje se), a na kraju se ispostavljalo da nema problema nego su pare bile problem.

Ploca ce biti potpuno komplijantna sa dva standarda (u tu kategoriju spada) koja su za niskonaponsku opremu i elektromagnetnu kompatibilnost.
Bice potpuno RoHS komplijantna (bar mislim) jer sve delove kupujem u DIGIKEY_u i uzimam sve RoHS, lead free..., ali naravno ako oni lazu mene i ja lazem druge, nisam uhvatio da grebem nozice recimo AD konvertora pa da nosim opiljke metala na analizu (da se vidi ima li opasnih materija....).
Takodje plocice su RoHS, pravim ih u Makedoniji, necete verovati, ali napravili su mozda najbolju fabriku za PCB u Evropi.
Kalaj sa kojim lemim je takodje RoHS kao i solder pasta za lemljenje BGA cipova.

Gledao sam dosta po nekim slovenackim forumima itd i engleskim i ispada da proizvodjac moze sam da postavi znak i da tvrdi da je CE komplijantan, naravno da stoji iza toga i odgovara za eventualnu stetu koja je prouzrokovana njegovim uredjajem pri pravilnom koriscenju istog. E to pise u jednom delu, a onda protivurecnost odmah na iducoj strani.... proizvodjac je duzan da drzi kompletnu dokumentaciju kod ovlascene institucije......

Tako da covek ne moze da ih uhvati ni za rep ni za glavu.

Ne brinem se ja da ce neko da me tuzi, jer znam u potpunosti (do pojava na atomskom nivou) sta se desava u mom uredjaju i nema sanse da on nekom naskodi u bilo kom pogledu koji je propisan standardima, naravno lud covek moze uvek mojim uredjajem da recimo gadja nekog u glavu... pa da mu tako naskodi...., ali takve gluposti ne spadaju u domen standarda nego psihijatrije...., moze na taj nacin bilo sta da se zloupotrebi....

Sto se tice znakova naravno da cu da postavim i RoHS i CE i to moraju biti tacno odredjenih proporcija (po standardu) i to i jeste i RoHS i CE, samo sto to nije aminovala odredjena ustanova..., naravno da ako bi mi posao krenuo da bih ulozio da to bude legalno i odvojio pare i za RoHS i za CE...

U svakom slucaju, hvala.

Ako jos neko ima iskustva u slanju bilo cega u EU neka (ako zeli da mi pomogne) napise.

Pozdrav, Petar

atlantis32de

Bez ikakvih zasticenja nebi nikada dao produkt lakoverno iz svojih ruku!
inace se covek moze naci pred situatiji da jedan (sopstveni) produkt vrlo brzo nosi nalepnicu"" Made in China""

A ,koliko je meni poznato,sto se tice ""ce "" to moze svaki proizvodjac da nelipi na svoj produkt koliko zeli jedino je bitno da prodavac(sto razmnozava produkt) ima konformitetske isprave A to je " Ce"" sa brojem"!U protivnom sta bi vredelo da proizvodjac ,koji sedi van dometa evropske zajednice,nebi mogao da bude pristupacan evropskim  pravnim jedinicama !

Zato sam ti i napisao da se tu moze svasta desiti i ipak bih se ti trebao obratiti ne ovom forumu vec institucijama koje svakog dana obradjuju slicne slucajeve .... a to su Ambasade npr.) jel one imaju odelenja i ljudstva koji su bas za razvoj i kooperacije privrednika  zaduzeni!

Pozdrav Boban

Ps: a ti ako hoces da posaljes uzorak necega ,na sopstven rizik,ti stani na autobusku stanicu i pitaj vozaca dali hoce da ti ponese mali paketic.

petar

Hvala Bobane, hocu, videcu i za ambasade, a i probacu u privrednoj komori.

Inace ne bojim se da ce iko da mi ukrade proizvod jer ima zastitu u sebi, na kojoj sam izgubio jedno mesec dana da je dizajniram.

Prvo, cipovi koje koristim, njihova struktura je programabilna i vrhunska je tajna sam dizajn. Odabrao sam cip koji svaki u sebi ima laserom unet broj u "silicijumu" koji mogu samo ja da unesem u svoj dizajn a ako se "softver - konfiguracija cipa" ukrade jako je tesko provaliti koji deo mog dizajna cita taj broj.
Ako moj dizajn utvrdi da je broj u cipu drugi, od onog koji ocekujem, uredjaj pocinje da ne radi....

Fajl sa kojim se "programira" cip je enkodovan....

Imam i zastitu sa jos jednim cipom i da ne daljim vise, da ne pomisli neko da psujem....

Zato ako budem recimo (daj Boze da ja to uspem sam i da mi ne treba partner) jednog dana imao partnera ne treba mi nikakav ugovor niti nikakva zastita (pravna) taj dizajn je moj ugovor, niko ne moze bez moje volje da napravi ni jedan primerak vise nego sto mu dozvolim.... To se zove ugovor.... Inace naravno sve moze da se provali, recimo Kinezi kad je vojna tehnologija u pitanju spremni su da seku cip i skidaju sloj po sloj, mere elekrticitet i gledaju sa elektronskim mikroskopom i da ne psujem vise, ali te sto to rade ne zanima moja karta (nema dovoljnu prodju na trzistu, a nije ni za "rat zvezda" (ako znate na sta mislim) tako da takvim igracima to nije primamljivo.

Da bi neko kome jeste primamljivo provalio te zastite mora biti ili iz te firme koja pravi te cipove - Xilinx ili da je recimo doktor matematike, pseudoslucajnih i slucajnih sekvenci i mnogo zajeban i jos da se zeza sa mojim proizvodom jedno pola godine (da ne govorim da bi morao da kupi jedno 10_tak komada da bi mogao da provali zakonitosti....). Jednom recju ne isplati se...

A slazem se da je ovo mesto malo neadekvatno za ovakvo pitanje, ali veruj mi recimo na sajtu privredne komore nema adekvatnih informacija. Ljudi samo o  tome kako ce sto vise da namaknu kapitala razmisljaju i recimo ima bespovratih kredita (ali za dokazano uspesne izvozne firme, a mozda ti krediti ni ne zavrse kod njih vec recimo po stilu: "Ako hoces bespovratni kredit prvo ti meni uplati ... pola na privatni racun...." - to je Srbija, to.
Ako uspem meni taj kredit nece ni trebati, kakvi apsurdi... i kakvi ljudi...

Ali eto Dule je imao jako lepu informaciju koja mene za pocetak sasvim zadovoljava... Lako je to da ja imam jedno 200k EUR..., ali kad nemam (a Boga mi to sto sad imam u glavi me je kostalo jedno 20k i jedno 8 godina zivota....), za sam pocetak mogu tako da posaljem par desetina komada, a ako tako krene eto mene zacas u legali....

Pozdrav, Petar

magic

Petre,

ja bi se posavetovao i sa nekim advokatom koji je upucen u industrijske patente i know-how. Za svaki slucaj!

Pozdrav
Veljko