Author Topic: CANADAIR CL-415  (Read 54059 times)

Offline drjack

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1251
CANADAIR CL-415
« on: September 20, 2016, 10:08:20 PM »
Malo da razbijemo ovo zatišje na forumu sa samogradnjama novih modela.
Polako se približava zima i valja se pripremiti. Planiram  dva projekta ukoliko mi slobodno vreme dopusti.
Ovo je prvi koji ću raditi.  Zašto baš Canader?  Volim scala modele, a Canadere često  viđam u akciji. Sama pojava ovakvog aviona u brisanjcu iznad glave je fascinantna a tek zvuk da se naježiš kad proleti. Ovaj model  merkam već dugo, ima ga i na  Evropskom Hobby Kingu ali samo u Maleziskoj  color shemi, a za Canader se zna kakve bi boje trebalo da bude. Taj sa HK mi je delovao jadno, kao nedovršeni odlivak a i cenu su mu nedavno podigli. Uz to ne može da baca i uzima  vodu.
 
Dakle radi se o kit varijanti od penastih materijala, raspona 1500mm, elektro sa  dva kontrolera , dva motora itd..Servoa ce biti min 6 kom.  u zavisnosti šta sve ubacim.
Ovaj će moći da uzima i baca vodu po kupačima na plaži u skladu sa novim zakonima o bespilotnim letelicama.
Imaće i opciju montažno demontažnih točkova, za poletanje sa trave.
Moguće je da ću ubaciti i flapsove, ali ću to naknadno odlučiti.
Kit sam nabavio pre nekih petnestak dana u Velikoj Gorici, kod g-dina Željka (@moth na flyfreak forumu) i ovom prilikom mu se još jednom zahvaljujem na izuzetnoj srdačnosti. Radi se o kit varijanti od deprona, radjenoj u kombinaciji CNC -lasera  + CNC sekaća vrućom žicom.
Izgledaće otrpilike ovako kao i ovaj na slici kojeg je g-din Željko radio.

Kit sadrži sve što je neophodno da se model kompletira . Izuzetno je precizno i kvalitetno odrađen. Uz kit sam dobio i rezervnih delova , ceo vertikalac odradjen na CNC-u sa aeroprofilom,  bez obzira što se u kitu nalazi  isečen i taj deo ali sa opcijom savijanja materijala. Svi drveni delovi su takodje radjeni na laseru.
Evo kako to izgleda pre gradnje:
Vertikalac:Krila:


I lepak kojim ću ga sastavljati:

A tu je i skica za sklapanje:


Dakle sve je spremno, samo da se još paprike ispeku i krećem u izradu. Ne znam da li ću previše detaljisati sa slikama jer sličnih projekata ima na netu a evo i ovde topic sličnog modela:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2291100&highlight=cl+415+water+scooper#post30021918
Ovaj moj je isto to samo  modifikovan i doradjen.
« Last Edit: September 20, 2016, 10:28:49 PM by drjack »

Offline bjanko

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 790
Re: CANADAIR CL-415
« Reply #1 on: September 21, 2016, 08:30:39 AM »
Dobar izbor modela svaka cast samo napred (work)

Offline pnedic

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1161
Re: CANADAIR CL-415
« Reply #2 on: September 21, 2016, 09:49:33 AM »
E Dragance, da znas da si me "zapalio" da i ja dodam jedan ovakav u svoju "kolekciju" !!! Bio sam sad za vikend u Sloveniji i razmisljao o tome kako bi bilo dobro da svratim po jedan ovakav, ali nisam na vreme kontaktirao coveka pa je to ovaj put propalo. Ali sam ga ubacio u svoj "program".

Sto se paprika tice, tu sam korak ispred tebe - ja sam odradio pecenje paprike. Ostalo je ljustenje i przenje :)

Offline drjack

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1251
Re: CANADAIR CL-415
« Reply #3 on: September 21, 2016, 03:28:01 PM »
Dakle ajvar pa modelarenje. Prioriteti moraju da se poštuju. (res)

Offline drjack

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1251
Re: CANADAIR CL-415
« Reply #4 on: September 22, 2016, 12:15:02 AM »
Večeras sam pre početka sastavljanja modela, malo isprobavao lepkove sa slike:BISON PU MAX
Za ovaj  sam znao da pomešan sa vodom brže reaguje i brzo suši.
Dakle uzme se mala količina lepka i doda bukvalno kap vode, a može i  fajtalicom za peglanje. Lepak se promeša i odmah počne da dobija belu boju. Takvog ga dok nije želirao treba u tankom sloju naneti na površinu i odmah slepiti. Dok se suši on expandira slično kao pur pena ali naravno mnogo manje. A kada se osuši daje izuzetno čvrst spoj. Posle 10 min već je uhvatio dobro a posle pola sata spoj je čvrst kao kamen.
Pakovanje od 250 g. sam platio nekih 850 din.

SARATOGA 4 min.
O njemu sam ranije pisao i koristio ga ali me je nerviralo to što jako sporo suši spojeve deprona. Medjutim prodavac u farbari mi je prodao dobar fazon. Kad se namažu obe strane treba protrljati obe površine spajanja jednu o drugu  i tek onda ga zalepiti. Posle ove probe spoj  je bio suv i  vrlo čvrst za nekih sat vremena.  Jedino ograničenje je, da li mesto lepljenja dozvoljava ovakav način lepljenja. Na isti način s njim se može lepiti i drvo. Po odnosu cene,  kvaliteta i dostupnosti odličan lepak.

FOAM CURE SA HK

On se nanosi na obe površine koje se ostave da odstoje od 1-10 min. (ja sam spojio nakon 3 min.)
I on daje dobre rezultate iako u testiranju  posle sat vremena, spoj  nije bio potpuno suv kao predhodna dva ali je bio čvrst. U uputstvu piše da je vreme sušenja 12h. Bilo ga je na Evropskom HK.

Na kraju sam prvi sklop modela uradio sa PU MAX-om.


I još jedna dobra stvar, mreža koja se koristi za brušenje zidova,  je odlična i za obradu penastih materijala. Ima je u farbarama. Cena 120 din./kom u gradaciji 100. Daje odlične rezultate.

« Last Edit: September 22, 2016, 12:33:07 AM by drjack »

Offline mikula

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 175
Re: CANADAIR CL-415
« Reply #5 on: September 22, 2016, 05:18:42 AM »
Imam par fotki iz Sinsheima. Možda budu od koristi kad detalji dođu na red.


Offline drjack

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1251
Re: CANADAIR CL-415
« Reply #6 on: September 22, 2016, 09:25:21 AM »
Kakva mašina,
Hvala Mikula

Offline Daki

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 238
Re: CANADAIR CL-415
« Reply #7 on: September 22, 2016, 12:58:13 PM »
Jako lep projekat, samo napred.  ()-()
Life is easy eat,sleep, fly!

Offline drjack

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1251
Re: CANADAIR CL-415
« Reply #8 on: September 26, 2016, 08:13:22 PM »
Evo kratkog nastavka gradnje:

Sklapanje jedne polovine trupa:

Mesto za cev koja uzima vodu:Ojačanje od balze, nije neophodno ali sam ga uradio.Krilo ima zakošene krajeve za vinglete pod uglom kao na slici;To je odradio  naš  drug Pera modelar  na cirkularu  bez greške.
 Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3191
Re: CANADAIR CL-415
« Reply #9 on: September 26, 2016, 09:00:14 PM »
Kolegijalni savet.
Na kreš testu sa slike dole se vidi gde bi bilo dobro još u fazi gradnje dodatno ojačati zidove trupa ove dosta slabe konstrukcije trupa u odnosu na veličinu modela, težinu modela, kao i uslove i način sletanja. Izuzetno je loše rešenje da se skida preveliki deo trupa kao poklopac. Tako se gubi kutijasta konstrukcija i dobije se školjkasti otvreni presek. Rezultat toga je očigledan školski primer da se vidi slabost zbog toga.

Može dodatna letvica da se stavi unutra uzduž trupa, a sa spoljnje strane kaširanje papirom sa donje strane bi jako mnogo pomoglo. Kaširati nije teško sa komadima običnog 80g papira, a od kojih ima i u bojama u A4 formatu u knjižarama. Papir treba obostrano bogato namazati sa lakom za parket na bazi vode, postaviti na mesto i višak laka istisnuti sa plastičnom špahlom. Posle sušenja treba dodatno spoljnje lakirati i gotovo.
Tako papir postaje potpuno vodootporan. Papir obezbeđuje da se depron ne cepa i štiti donju površinu od oštećenja i na suvom. Sve navedeno nema velikog značaja na ukupnu težinu, a obavezno je uraditi, ako se ne želi ishod kao na slici.
Trup najveći udar dobija pri sletanju na vodu, pa je veoma važno "meko" sletanje, a što je na vodi bez ikakvih amortizera, koje donekle imaju avioni sa posebnim plovcima, veoma teško izvoditi, pogotovo na nemirnoj vodi.

Idealno bi bilo da se kritični delovi trupa ili ceo radi od obostrane karton pene. Onda letvice nisu obavezne. Možda sledeći da se tako uradi.

Ostalo izgleda dobro.
 ;namig
« Last Edit: September 26, 2016, 09:35:56 PM by tibeteagle »

Offline tibeteagle

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 3191
Re: CANADAIR CL-415
« Reply #10 on: September 26, 2016, 09:27:27 PM »
I još nešto važno ako još nije kasno.
Treba nabaviti elise sa kontra smerom. 1 levi i 1 desni. Važno je tako uraditi, da se nepoželjni momenti koji utiču na stabilnost neutrališu. Nije toliko važno kod ovako malog modela, koji motor na koju stranu će da se okreće, ali teoretski je ispravno ako se okreću od spolja prema trupu, gledajuću gorlju putanju elisa.

Baš sam našao odličnu sliku da se vidi.


 ;namig
« Last Edit: September 26, 2016, 09:29:13 PM by tibeteagle »

Offline drjack

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1251
Re: CANADAIR CL-415
« Reply #11 on: September 26, 2016, 10:59:42 PM »
Hvala za savete,

Naročito mi je bitna hidro izolacija. G-din Željko  je na svom modelu uradio  varjantu presvlačenja  sa japan papirom  i lakom  za parket na bazi vode, pa preko toga boja. Ima još vremena do toga.
Njegov model je poprilicno jake konstrukcije bez nekih dodatnih ojačanja.Moj će dobiti malo karbona na osetljivim mestima.
Ovaj gore sa slike se polomio od pada, a ne od grubog sletanja. Čovek je poleteo sa uskog i kratkog jezera sa preprekama. Zeznulo ga je to što je bio napunjen  vodom  pa je model bio tromiji i nije imao kud.

Elise će biti kontra-rotirajuce, kontroleri će biti u krilu a ne u gondolama motora zbog eventualnog prevrtanja na vodi.
 

Offline drjack

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1251
Re: CANADAIR CL-415
« Reply #12 on: October 17, 2016, 11:18:40 PM »
Nastavak gradnje:

Kabina  je isečena i odvojena od trupa. Samo treba da joj ubacim magnete:Aluminijumsku cevku  za uzimanje vode, koju će  pokretati servo, doneo mi je @alzo. Zoki hvala.

Gornja vodjica žice  je od štapića za uši, koju ću skratiti na pravu meru kad postavim servo. Ulepljena je PU Max-om koji je expandirao pa  tako voda ne bi trebalo tuda da prolazi u trup. Cevka u donjem položaju oslobađa otvor na vrhu, kroz koji voda ulazi iz cevke u rezervoar. Rezervoar na bočnim stranama ima otvore/prozore, koji su ustvari  prelivi kada je rezervoar pun.


Preko cevke ide poklopac. 
« Last Edit: October 17, 2016, 11:51:39 PM by drjack »

Offline Gatti.Gatozza

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 776
 • up the irons!
Re: CANADAIR CL-415
« Reply #13 on: October 18, 2016, 12:19:15 PM »
Koliko vode će moći da podigne?

Offline mikula

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 175
Re: CANADAIR CL-415
« Reply #14 on: October 18, 2016, 05:01:23 PM »
U ovoj fazi, razmišljao bih kako da ostavim cevki što manje slobode za uzdužno rotiranje. Ne znam hoće li se ta tendencija pojaviti, ali me ne bi ni iznenadilo...