Author Topic: Modelarski Dizel motori i gorivo za iste Recepture i trikovi  (Read 3614 times)

Offline Nenad Miklusev

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 395
    • AEROPOXY
Modelarski Dizel motori i gorivo za iste Recepture i trikovi
« on: September 24, 2021, 04:33:28 PM »
Modelarski Dizel motori , koriste se sve ređe i ređe, od FAI kategorija, još samo u F2C team Racing i delimično u F2D, kombatima.
I u nekoliko retro, nostalgija i old timer nezvaničnih klasa.

Ali kako ih je u SSSRu i zemljama istočnog bloka proizvedeno na milione , a ni Englezi i ostali nisu zaostajali u produkciji, tih motora još uvek ima na tržištu  i u upotrebi,  uglavnom u hobi svrhe.

Ako me sećanje ne vara, poslednji put sam startovao i leteo model Kraguja na dizelaša, negde 1982.
Sticajem okolnosti, u ruke su mi došli zanimljivi dizelaši, pa sam se zagrejao da ih startujem  i postavim na neki retro  KKL model.
I odmah se sudario sa problemom, gde nabaviti Etar ?

Malo kreativnog švrljanja po internetu, i uglavnom ruskim i britanskim forumima , gde se dizeli i dalje široko koriste i eto rešenja.

Start sprej za zimsko pokretanje motora automobila i traktora, sadrži Etar, od 15 do 80 % , zavisno od proizvođača.
Najveći procenat Etra sadrži John Deere MCB 080 Starting fluid , nekih 80 procenata dok su standartdni auto start sprejevi, marke WURTH, KLEEN start, 47-50% ,  MOTIP i  K2 25-50 ; NIGRIN 15-20% sa manjim procentom etra.

U svakom spreju, 2-5% je pogonski gas, ostatak je Diethyl ether  i razni Heptani, Tolueni, Hloroetani i ostali derivati, koji se lako blenduju sa petrolejom i sagorevaju kao gorivo.

Uspeo sam da u Novom Sadu pronađem taj John Deere Start Fluid, sprej doza od 250ml je 1200 dinara, petrolej (kerozin) sam kupio u farbari za 250 dinara 0,9L , klasičan, za petrolejke, a ricinusovo ulje u apoteci za 250 dinara 100ml.

Receptura za dizel gorivo je jednostavna, osnovni mix je - jednaki delovi Etra, Ricinusovog ulja i Petroleja (kerozina).

Zavisno od  kvaliteta Etra i Petroleja, vremenskih uslova (hladno ili toplo vreme) može se pomerati odnos , više etra za hladne dane i obrnuto, uz napomenu da procenat ricinusovog ulja ne bi smeo da bude ispod 25%.

Pošto je Etar lako isparljiv, (i zapaljiv) , gorivo treba miksovati u manjim količinama neposredno pred upotrebu, najviše par dana ranije, i upotrebiti ga što pre.
Sprej doza je tako idealna za čuvanje . Smućkano gorivo čuvati u dobro zatvorenim nepropusnim bocama, najbolje staklenim za laboratorijske hemikalije.

O tome da je Etar anestetik i da lako može da ošamuti "korisnika" , verujem da ste upoznati, zato je najbolje samo dekantiranje raditi na otvorenom ili u dobro provetrenoj prostoriji.
Sve to radite, naravno, na sopstvenu odgovornost.

Dalje je procedura sledeća,

Spremio sam Dizel flotu,Nabavio sastojke za gorivo,I spremio četvrt litre, za probu,Valjda će vreme poslužiti da na livadi pravim buku i dobijem po prstima.

Kompletna procedura dekantiranja sprej doze i miksovanja goriva je objašnjena ovde:


« Last Edit: September 24, 2021, 04:39:36 PM by Nenad Miklusev »