Author Topic: Accucel 6 PROBLEM  (Read 36407 times)

Offline aca405

• Jr. Member
  • **
Re: Accucel 6 PROBLEM
« Reply #60 on: May 26, 2011, 11:48:19 PM »
Ovo liči da je naštelovan Capacity Cut Off na vrednost 2500 Mah.

Pogledao sam u uputstvo i nisam našao baš tačnu tu poruku ali jako liči da se radi otome jer je prekinuo punjenje okruglo na cifri 2500.

Naravno, ako je to, lako se može podesiti na veću vrednost ili isključiti taj limit.

Offline Gabor

• Hero Member
  • RC Bandit
    • Exclusive
« Reply #61 on: May 27, 2011, 09:05:51 AM »
Proverio sam punjač, vrednost jeste bio namešten na ON i 2500mAh. Sad sam ga stavio na OFF. Sad da punim dalje bateriju ili tek kad se opet isprazni?

Offline misha

• Hero Member
« Reply #62 on: May 27, 2011, 09:14:02 AM »
Mislim da nije tesko da uvek, pre punjenja namestiti kapacitet baterije koja se puni.
Bez obzira da li je u pitanju LiPo ili NiMh. Mislim da je sigurnije.

Offline magic

• Hero Member
« Reply #63 on: May 27, 2011, 09:18:29 AM »
Proverio sam punjač, vrednost jeste bio namešten na ON i 2500mAh. Sad sam ga stavio na OFF. Sad da punim dalje bateriju ili tek kad se opet isprazni?

Slobodno samo dopuni.

@ Misha
Nema potrebe za tim jer inace ne bi trebalo NIKAD ostavljati LiPo na punjacu same. Ja svo vreme punjenja proveravam napon na pojedinacnim celijama.

poz
Veljko

Offline misha

• Hero Member
« Reply #64 on: May 27, 2011, 10:08:52 AM »
@magic, moze li se desiti da, ako na punjacu nije setovano iskljucivanje kada postigne odredjenu vrednost,
on prekoraci tu vrednost. Interesuje me i za LiPo i NiMh. Znam da nije pozeljno ostavljati bilo kojiu vrstu baterija bez nadzora,
ali ovu funkciju koristim da ne bih morao svaki cas za gledam u punjac. Takodje me interesuje, da li, iskustveno,
moze da se desi da punjac prepuni bateriju, i koliko je to ocitavanje napunjenosti uopste tacno.
Mozda ovo nije za ovu temu ali kada smo vec tu...

Offline magic

• Hero Member
« Reply #65 on: May 27, 2011, 04:31:30 PM »
Kod LiPo jos nisam imao slucaj da se "prepune" tj. da ih uspem napuniti mnogo vise nego sto je nazivni kapacitet. U slucaju baterija sa HK one imaju realno (uglavnom) 10-20% nazivni kapacitet manji nego realni pa ispadne da si ih "prepunio" ako si ih praznio do kraja, sto opet nije dobro! Kod NiMh sam imao drugacije iskustvo i zavisilo je mnogo od tipa baterije. Moja pretpostavka je da sam uz JR stanicu dobio Eneloop ili nesto jako slicno i da kada ih punim sa 1/10C mogu da se pune beskonacno dugo i onda punjac koji imam (Robbe Power Peak 3)  sam proceni da su se posle nekog vremena vec sigurno napunile i napise "time limited".

No ja sam prakticno prestao da koristim NiMh i imam samo LiPo i LiFe i mislim da je krajnje vreme da se predje na LiFe za prijemnike i predajnike, komfor koji daju je neverovatan, jer ako cak i malo sumnjam koliko su pune 15 min punjenja je sve sto treba da sam ponovo miran.

poz
Veljko

Offline soprano

• Full Member
  • Pravim,pravim pa rasturam.....:)))))
« Reply #66 on: May 27, 2011, 05:26:44 PM »
A recite mi sta da radim ja kome je punjac napunio bateriju na 12,85v.Kada sam kalibrirao punjac je pokazivao vrenost 12,58v a kada sam merio instumentom vrednost je bila 12,85v.Radi se o lipo bateriji 1550mah Rino.

Molio bih iskusnije da mi daju savet sta da radim jer koliko sam citao na forumu ovo mi izgleda kao malo vise napunjeno nego sto treba.

Negde sam video ali ne mogu acno da se setim gde se nalazio taj post.Moguce je instumentom premeriti napone na svakoj celiji samo da li je bese crvena zajednicka ili kako vec.Molim za odgovor.

Hvala
Ja neznam cemu ovo sluzi,a pritom i ne radi.....:)

Offline saxpg

• Hero Member
« Reply #67 on: May 27, 2011, 06:03:47 PM »
Nemoj da mjeris ukupnu voltazu, ona nije toliko bitna koliko svaka celija posebno. Evo ti video o kalibraciji:

Offline firebird

• Sr. Member
  • Bojan , Kragujevac
« Reply #68 on: June 23, 2011, 08:10:02 AM »
Da ne otvaram sad novu temu,ja imam novi problem kod ovog punjača.Primetio sam kad uključim opciju pražnjenja baterije max. struja pražnjenja se kreće u granicama 0.4-0.5A i ako sam pre toga podesio na recimo 1A.U stvari koju god vrednost da stavim u rasponu 0.5-1A uvek je prazni ovim malim strujama.Neko bi reko da to nije toliki problem ali kad stavim recimo 2200mah bat treba mu vise od 4 sata da je isprazni a nemam toliko vremena da je stalno pratim (uvek nadgledam baterije kad su na punjaču  ;) )

Jel tako i kod vas ili je moj spreman za otvaranje i "operisanje" .

Offline flugzeug

• Sr. Member
« Reply #69 on: June 23, 2011, 08:17:16 AM »
Prosla su mi 3-4 kroz ruke i bas su se svi tako ponasali. Znači ništa operacija :)
S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila!

Offline Yu-men

• Sr. Member
  • ma nemam reci......;)
    • Yumen2011
« Reply #70 on: June 23, 2011, 02:15:22 PM »
Da ne otvaram sad novu temu,ja imam novi problem kod ovog punjača.Primetio sam kad uključim opciju pražnjenja baterije max. struja pražnjenja se kreće u granicama 0.4-0.5A i ako sam pre toga podesio na recimo 1A.U stvari koju god vrednost da stavim u rasponu 0.5-1A uvek je prazni ovim malim strujama.Neko bi reko da to nije toliki problem ali kad stavim recimo 2200mah bat treba mu vise od 4 sata da je isprazni a nemam toliko vremena da je stalno pratim (uvek nadgledam baterije kad su na punjaču  ;) )

Imam dva komada (stari i novi model), upravo sam probao i oba prazne sa 0,4A.

Ja tu opciju koristim samo kad razradjujem novu bateriju.

mmmm

Zasto praznis baterije ?

Ja moje praznim na letilici, a sa punjacima uglavnom samo dopunjavam.  :big smile

pozdrav

Evo mene opet .....

\\\--///
               ( @ @ )
  ----o00o----(_)----o00o---
                Yu-men    
   ------------------0ooo---------
               ooo0     (   )
               (    )      )  /
                \  (      (_/
                 \_)

Offline firebird

• Sr. Member
  • Bojan , Kragujevac
« Reply #71 on: June 23, 2011, 02:58:49 PM »

Ja tu opciju koristim samo kad razradjujem novu bateriju.

mmmm

Zasto praznis baterije ?

Ja moje praznim na letilici, a sa punjacima uglavnom samo dopunjavam.  :big smile

pozdrav

Pa jedna mi baterija stajala mesec i po dana,juče sam je napunio i izvozao do 3,82v po ćeliji,negde oko 8 min leta,pa sam hteo još da je ispraznim i na punjenju da vidim koliko će struje da primi u sebe.Imala je negde oko 100 ciklusa od zimus do sad...

()-()

Offline firebird

• Sr. Member
  • Bojan , Kragujevac
« Reply #72 on: June 23, 2011, 05:51:11 PM »
Evo da dodam,baterija je "primila" 2098mA.Po završenom pražnjenju stanje ćelija je bilo 3,59V  3,18V  3,59V i tu sam prekinuo da ne bi srednja ćelija otišla u minus,a sada je napunjena i izbalansirana.Sad ću da povećam vreme leta na 10 min i posle toga vidim stanje.Nadam se da će da me služi bar još 100-tinak ciklusa.

(<--) (<--) (<--)

i da dodam,neću punjač još da rasturam,mada me živo kopka da vidim unutrašnjost..... :big smile
« Last Edit: June 23, 2011, 06:12:18 PM by firebird »

Offline ivanmagd

• Sr. Member
« Reply #73 on: June 23, 2011, 09:16:20 PM »

Firebird, o kojoj bateriji pricas, ako pricas o Lipo bateriji nemoj je prazniti pre punjenja, njoj ne treba praznjenje i ovo sto si napisao da ti je jedna celija na 3.18 posle praznjenja, to je puno, znaci da se u eksploataciji sigurno spustila ispod 3V i verovatno je ostecena, ako ti je u bateriju od 2200 stalo 2098 znaci da si preterao i da vreme koriscenja ne treba nikako da povecas ves da smanjis da dok je punis nakon upotrebe u nju stane maksimalno 1700-1800 mah tako ce trajati najvise.Pozdrav

Offline Gatti.Gatozza

• Sr. Member
  • up the irons!
« Reply #74 on: June 23, 2011, 09:26:50 PM »
Mislim da ne smeju da prazne sa više od 0.4A jer se i ovako punjači dosta zagreju prilikom pražnjenja. Jedno je kad energija prelazi u rad motora, a drugo kad je morate potrošiti samo rasipanjem toplote. Barem sam ja to tako shvatio.