Eto ja napravio novi horizontalac. Posto sam dobio kritike (opravdane) da nisam bas osmislio kacenje krila na jedrilicu, seo sam malo da razmislim. Jeste, uhvatila me neka mrzovolja, sta sam sve morao da uradim, razvuklo se brate... Ali tako necu nigde stici. Pa sam opalio sebi 2 samara da se trgnem i razbistrim situaciju.
Evo ga nacin kacenja horizontalca. Napravljen oblik od stirodura, ima najlonski distancer sa M3 navojem u sebi, preko koga je navucen karbon koji je spojen sa telom jedrilice. Preko svega staklo, gornja povrsina ravna, i trn za centriranje pozadi.
Ali nisam odustao od moje "supe". Nisam je iskoristio za horizontalac, ali za krila jesam. Da bih napravio ravnu povrsinu za naleganje na ovaj nosac, stavio sam mesavinu epoksija i mikro balona ispod horizontalca. Pa kada ga pritegnem srafom lepo ce da legne kako treba i u osi.
Isti fazon i za nosac glavnog krila. Jos nije zavrseno, ali je blizu. Horizontalac je na 20mm od trupa da bi mogao da radi svoj posao, a krila su na 10mm od trupa. Nema potreba vise, a ni manje, da ima mesta da se manipulise kablicem za servoe u krilima.
Moju voljenu supicu od seckanog karbona i mikro balona sa epoksijem sam iskoristio da napravim ravnu podlogu na glavnim krilima, kao na horizontalcu. Na taj nacin krilo ce imati napadni ugao od 1 stepena, sto ce se po potrebi lako povecavati nekim distancerom. Kada sve zavrsim za par dana sastavicu ceo DLG pa da vidimo koja je masa praznog avioncica. Onda ostaje da sacekam neki dan da stignu novi servoi i ostale dzidzbidze i gotovo! Ako poleti, dizem ruke od modelarstva, ovde stvarno nema izazova