Ja NiMh baterije uvek pre punjenja praznim zbog efekta koji je Gile naveo. Neko grubo pravilo po pitanju praznjenja je 1C (znaci baterija od 3000mah se prazni sa 3A) i limit za praznjenje je od 0,7-0,9V po celiji sto znaci 5,4V za 6-celijsku bateriju ili 7,2V za 8-celijsku. Sve su to parametri koji bi trebalo da mogu da se podese na punjacu.
Kod punjenja je situacija malo komplikovanija. Ono sto se smatra bezbednim vremenski ne ogranicenim punjenjem je 10% od C, tj. za bateriju od 3000mAh je to 0,3A ili manje. Znaci bateriju bi mogli da ostavimo beskonancno dugo na punjacu i toj struji i ne bi se ostetila. Inace na toj struji (A) potrebno joj je oko 12h da se od potpuno prazne napuni. Kako se baterija puni tako raste njena temperatura i do tih nekih 10% kapaciteta struje punjenja ona uspeva sama i da se ohladi, sve preko te struje punjenja se mora ili vrememski ograniciti ili punjac ima delta peak funkciju (sam shvati na osnovu ukupnog pada napona da je baterija puna i prekida punjenje stim sto ta funkcija postaje neprecizna i opasna po bateriju za preko 0,5C struju punjenja) ili termo sondom koja se zalepi na bateriju a punjac ima i takvu funkciju da prati njenu temperaturu i prekida punjenje na oko 55C stepeni. U praksi se pokazalo da je jedino punjenje sa termo sondom bezbedno (ovde mislim na ispravnost i dugovecnost baterije) za vrlo brza punjenja od 0,5-1C.
NiMh su prevazidjene i trebalo bi preci ili na LiPo za pogonske a na LiFe za napajanje elektronike i stanice. Kod LiPo i LiFe nije potrebno prazniti ih pre punjenja (naprotiv nije pozeljno) a struja punjenja je barem 1C a ide i do 10C za najnoviju generaciju sto je u praksi 10 minuta punjenja! No da neko ne pomisli odmah kako mu je u tom slucaju onda potrebna samo jedna baterija jer u tom slucaju bi mu bio potreban i punjac koji moze da propusti i napajanje koje moze da da konstatnih npr. 6*4,2*4*10=1kW (za 6s od 4000mAh)
. No samo je pitanje vremena ...
Nadam se da su sada sve nejasnoce razjasnjenje.
poz