Author Topic: Meister Scale P 47  (Read 150148 times)

Offline mirce

• Hero Member
Re: Meister Scale P 47
« Reply #225 on: May 26, 2012, 12:13:16 AM »
Poenta ovakvog finisha je u tome da ga svako može napraviti, bez imalo straha da će nešto oštetiti na površini trupa ili krila.

Ja znam da je pravi P 47 imao nitne ravne sa površinom, ali za takve nitne morate koristiti lemilicu i cevčicu, pa nitne utiskivati u špric git.
Iskreno, ako se uradi kako treba, to bolje izgleda, ali koliko god da se pazi, na ovoliku količinu detalja, biće mnogo grešaka, koje se ne mogu ispraviti...
Izgube se one "u masi", ali kad se čovek zagleda može ih uočiti...

Pošto sam napravio i prodajem set za finiširanje modela, ovo mi je savršena prilika da prikažem i ceo postupak izrade i kako će sve na kraju izgledati.
Verijte mi na reč, biće to strava...

Pozdrav

Mirče

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #226 on: May 29, 2012, 01:58:48 PM »
Još se malo radilo, iako ne postizavam od ovi administrativni poslovi za Warbird Day...

Počeo je rad i na dummy motoru. To je prvi korak za ugradju pravog motora...

U sledećem broju, ugradnja MVVS-a...

Mirče

Offline miša2002

• Hero Member
« Reply #227 on: May 29, 2012, 07:07:54 PM »
Što ne staviš šrafove sa upuštenom glavom, da ne strče toliko? mmmm
#FFCC00

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #228 on: May 29, 2012, 08:51:23 PM »
Imam šrafove sa manjom glavom, ove sam stavio da vidim kako bi izgledale...

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #229 on: May 31, 2012, 09:34:50 AM »
Ubi me ova "administracija" za Warbird Day, skoro da ne stižem da modelarim...

Ofarbao sam "kobajagi" motor. Prvo u srebrno prednju stranu, potom sredinu u sivo. Dodato je par detalja...

Potom sam motor fiksirao na kapotaž, kako bih mogao da napravim držače.

Za početak držači su prilepljeni sa žutim (gustim) Zap cijanom (veoma dobro drži)...

...da bi sinoć dodao jednu traku staklene tkanine od 160 gr...

Dok se smola sušila, ofarbao sam zadnju stranu dummy motora...

Motor sam ubacio u kapotaž, ne bih li skinuo prve mere za odstojnike. MVVS je od fire wall-a udaljen skoro 12 cm, tako da sam smislio da napravim jednu medju ploču, na koju ću sa prednje strane postaviti motor (probaću da tu stavim i servoe za gas i saugh), a širi, spoljni deo ploče, biće zašrafljen za fire wall.

Prvo moram da odredim oblik ploče, da ne bih kasnije imao problem prilikom skidanja kapotaža...

Pozdrav

Mirče

« Last Edit: May 31, 2012, 09:36:56 AM by mirce »

Offline saxpg

• Hero Member
« Reply #230 on: May 31, 2012, 12:03:40 PM »
Ijaoo, kolicki mali izgleda motor u kapotazu.

Offline marko

• Sr. Member
« Reply #231 on: May 31, 2012, 12:10:21 PM »
Nije motor mali, to je MVVS 80-ica, nego je model veliki.(nije sija, nego vrat  :big smile)

Slican "problem" imam na Pittsu u kombinaciji sa DLE55.

Super je sto kapotaz necu morati da secem uopste, sem dve rupe za izduv iz pitts mufler-a.

Pretpostavljam da i Mirce nece seci nista.

M. (pijemo)

WARNING:intentional straight and level flight prohibited!

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #232 on: May 31, 2012, 12:39:27 PM »
Ne bih ni ja ništa da sečem na kapotažu. Ono što će sigurno biti je da će se izduvi nalaziti na istom mestu kao na pravom P 47.

E sad, imam neku suludu ideju da uopšte ne stavljam izduvni lonac nego da se izduvna grana račva na kraju na dve strane, pošto je P 47 imao dva izduva sa donje strane trupa ispred krila...
Ako se to ne pokaže dobro, onda "pada" trgovina za MVVS pitts style izduvni lonac...

Moram prvo da probam obe varijante pa da vidim ša je boje...

A što se tiče veličine motora, to je "japanski" MVVS, ima 80, a mali je kao 6,5 ccm...  :_D

Pozdrav

Mirče 
« Last Edit: May 31, 2012, 12:41:43 PM by mirce »

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #233 on: June 03, 2012, 02:28:19 AM »
Pošto su nosači motora udaljeni od fire wall-a 125 mm, rešio sam da napravim jednu "medju ploču". Na nju će sa prednje strane biti zašrafljen motor, a sa zadnje strane će biti odstojnici prema trupu. Ti odstojnici će biti rašireni u odnosu na motor i samim tim motor će stajati stabilnije.
Prvo sam nacrtao par varijanti za medju ploču...

Onda sam sa čika Duletom, kao glavnim mašinskim inžinjerom u našem malom Modlarskom Kombinatu, prodiskutovao i odredili smo da napravimo prvi prototip.
No, pre toga sam sve napravio od folije, čisto da vidim hoće li negde polugice od gasa, saugha i sl, zapinjati o ploču i da vidim kako će sve to "ležati" u kapotažu...

Potom je napravljena ploča od 4 mm špera, na kojoj sam sve postavio preko 6 mm šrafova. Oni mi omogućavaju da sve približim - udaljim, zakrenem nagnem i sl...

Kad je i to bilo gotovo, primenili smo Kombinatsko odredjivanje položaja motora.
Prvi korak je naravno bio da se premeri koliko je mesto gde dolazi elisa udaljeno od fire walla.
Potom sam postavio dummy engine u kapotaž, da bih znao gde osovina za propeler treba tačno da se nalazi.
Onda sam postavio trup u vertikalni položaj...

...i na fire wall postavio motor sa konstrukcijom. Finim podešavaljem šrafova, doterao sam uglove i rastojanje...

Sledeći korak je bio da se postavi kapotaž. Nosač je malo pomeran levo - desno, gore - dole, i osovina je bila u sred srede kobojagi motora...

Sad je još samo suptilno trebao da se skine kapotaž, da se motor ne pomeri, obeleže mesta na fire wall-u gde su bili šrafovi, i to je to...

U narednih par dana, od 5 mm prohrona ili čelične ploče, biće izradjen nosač. Odstojnici će biti od aluminijuma. Kasnije, kad se bude odredjivalo težište, videću da li će tu biti promena i da li će i ploća biti od aluminijuma ili odstojnici "gvozdeni"...

Inače ugao motora u odnosu na kapotaž izgleda ovako...

...a cilindar će imati dovoljno vazduha da se dobro hladi.

Dok budem čekao ploču, počinjem sa šmirglanjem trupa i pripremom za nitne i detalje...

Pozdrav

Mirče

« Last Edit: June 03, 2012, 02:30:48 AM by mirce »

Offline marko

• Sr. Member
« Reply #234 on: June 03, 2012, 08:48:32 PM »
Mirconi, tebra, nije ti dobro resenje za kacenje motora.

Da ne ulazim u teoriju, ali jednocilindricni motor i 12.5cm duzina konzola ce izazvati zesce vibracije(salganje talasa-interferencija), koje ako se pozitivno sloze mogu da rasture model.

Moj predlog je da naparavis jos jednu kutiju(kocku) od sperke, duzine koje ti treba, pa na nju, direkto, zasrafis motor.

M. (pijemo)

« Last Edit: June 03, 2012, 08:50:11 PM by marko »

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #235 on: June 03, 2012, 09:32:16 PM »
Hm, moram da pitam ove moje inžinjere iz Kombinata još jedared šta mi je činiti... mmmm

Hvala za savet...

Pozdrav

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #236 on: June 04, 2012, 12:44:09 AM »
Gledam slike pa razmišljam kako da napravim nosač? Dakle ako ima neki konstruktivan savet, slušam...

Situacija je sledeća: od fire wall-a do nosača motora potrebni su mi odstojnici od 125 mm. Krak je mnogo veliki i zato je ubačena medju ploča.
Ovo na slikama je prototip, napravljen od špera i šrafovi su samo zato da mogu tačno da odredim rastojanja. Naravno da će prava ploča biti li od čelika, prohrona ili aluminijuma, a da će odstojnici niti valjci sa proširenjima na krajevima.

E sad, rastojanje izmedju fire wall-a i medju ploče je 60 mm, a izmedju ploče i motora isto 60mm.
Ako bih hteo da izbegnem medju ploču i napravim kutiju od 60 mm karburator dodje tik do kutije... Vidi sliku gde je kraj karburatora spram medju ploče...

Ako napravim "pliću" kutiju (ili drvenu ploču), kao što je Dino uradio na svom modelu...

...onda moram da napred produžim odstojnike. To sam baš hteo da izbegnem sa medju pločom - dugačke odstojnike...

Sad sledi pitanje kako da odradim nosač:

1. da napravim drvenu ploču od jedno 30mm širine (nešto poput dinove) i da onda od nje napravim odstojnike od 90-95 mm, kako bi dobio adekvatnu dužinu?

2. da li da napravim drvenu ploču od jedno 30 mm i da zadržim medju ploču samo što će tada odstojnici prema fire wall-u biti kraći (za debljinu ploče)?

3. da li da zadržim koncepciju prikazanu u predhodnom topiku?

4. da li da odstojnike koji idu od motora do ploče produžim skroz do fire wall-a + 4 odstojnika na spoljnim delovima medju ploče. Znači deo izmedju medju ploče i fire wall-a bi bio na 8 odstojnika!!!

5. da li da napravim drvenu ploču od 60 mm širine sa otvorom u sredini (u koji bi praktično ušao karburator)? Kako bi onda motor usisavao?

Naravno, ne treba zaboraviti moguće probleme sa pozicijom servoa za gas i saugh u svakoj varijanti...

Hvala unapred na savetima...

Mirče

P.S. Koliko bi trebalo da bude minimalno rastojanje od usisa karburatora do fire wall-a u kad je karburator sa zadnje strane kao na ovom MVVS-u?

« Last Edit: June 04, 2012, 01:05:31 AM by mirce »

Offline saxpg

• Hero Member
« Reply #237 on: June 04, 2012, 11:14:22 AM »
Mozda bi resenje bilo da napravis debeo nosac od spera (spajanjem nekoliko slojeva) kao Dino, a onda na glodalici kod nekog stolara to olaksas ako treba i napravis kanal za vazduh do karburatora.

Offline marko

• Sr. Member
« Reply #238 on: June 04, 2012, 12:58:07 PM »
Mirce napravis kutiju 12,5 cm duzine od spera 10mm ili koje vec debljine.

Kutija treba da ima rupu kroz koju ce proci karburator.

Cilj je da motor zasrafis direktno za motor box, bez odstojnika.

M. (pijemo)

P.S. Ima jedan jedan lik na Flying Giants-u sa nikom Sensei ... lik radi za neki skunk works pri Lokidu ili Boingu ili neki treci ...da ne duzim pricu, ali tip kida od znanja i prakticne primene istog.Vredi iscitati sve njegove treadove, mnogo toga se nauci.

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #239 on: June 04, 2012, 01:03:46 PM »
Hvala na savetima...

Verovatno ću da napravim kako je Marko rekao, kutiju, pa direktaša na nju od napred motor, a karb u kutiju...
Na bočne strane kutije otvori za vazduh...

Videću još... Ceo sklop zavisi i od pozicije servoa, fiksiranja kapotaža...

Pozdrav

Mirče
« Last Edit: June 04, 2012, 01:51:53 PM by mirce »