Juče sam ceo dam proveo u Šabcu, kod Belog u radionici. Pošto mi je rekao da poranim, već u 7 sam bio kod njega.
Kafica, sokić, jutarnji razgovori i posle jedno pola sata sam istovario model, pa smo počeli sa radom...
Izgledalo je da ćemo auspuh "spičkati" dok "kažeš keks", ali...
Plan je bio da izduvni sistem napravimo iz dva dela, prednjeg - prirubnica sa par krivina i zadnjeg, koji bi bio u trupu i imao cev koja se "grana" na dve strane.
Počeli smo od tog zadnjeg dela...
Beli je prvo sa dve krivine od 90 strepeni odsekao pola cevi kako bi mogao da ih spoji.
Ko ne zna, rad sa prohronom traži ogromnu preciznost, jer svi spojevi moraju biti idealni, inače nema varenja. Ako sve ne naleže jedno na drugo, veoma se teško da spojiti. Druga stvar, cevi koje sam kupio u Krumscheidu, koje su baš namenjene ovim stvarima, imaju jako tanak zid.
Beli se baš "napatio" dok ih je vario, jer ako malo samo poveća temperaturu na aparatu, odmah se napravi rupa, a ako temperatura nije dovoljna "nemere" se zavariti...
Svako varenje je trajalo po dvadesetak minuta, možda i duže.
Kako rekoh, priprema svakog dela je takodje odnela dobar deo vremena...
Sve u svemu, Beli je prvo napasovao dve krivine...
...i na svaki kraj zavario je po parče cevi...
Dok je on to radio, ja sam povećao otvor na donjem delu firewall-a...
Bez ovolikog otvora nemoguće je ubaciti izduv u trup.
Da bi završili posao na ovom delu, napravljeni su držači...
...i deo cevi koji izlazi iz trupa je skraćen na pravu meru...
Beli je napravio i prirubnicu, po crtežu od duhtunga izduva koji sam mu par dana ranije poslao. Prirubnica je odradjena od prohronske ploče debljine 4 mm.
Prednji deo izduva je započet postavljanjem prirubnice na cilindar i gledanjem kako da se sprovedu cevi - krivine, da sve bude "brucenzi" i da izduvni sistem ne smeta ničemu, pogotovo postavljanju i skidanju kapotaža.
Takodje, bitno je i da se sam izduv lako namešta i skida, da ne bih morao da skidam ceo motor ili ne daj Bože, nosače...
Sve to izgleda prosto i jednostavno, ali traži mozganja...
Za početak smo zavarili prvu cev. Kupio sa krivinu od 180 stepeni, ali nažalost bila je prevelika, radijus nije nije bio dobar - cev je udarala je u nosač motora, a i mnogo je daleko išla od cilindra pa je smetala i kapotažu...
Beli je sve to rešio, presekavši je na pola i odstranivši srednji deo radijusa. Malo je i skratio cev, ali smo morali da vodimo računa da cev ne bude ni preblizu cilindra, jer se inače neće moći postaviti matica za stezanje prirubnice.
Na kraju cev je "pecnuta" na par mesta za prirubnicu. Beli je cev spljoštio, da bi bolje pratila oblik izduvnog knala, ali tada smo videli da je cev ipak malo uža od otvora izduva.
Ja sam se odmah "skenjao", no bespotrebno, jer su "prstići" Šabačkog Čarobnjaka taj problem, uz malo kuckanja i "navlačenja" razrešili časkom...
Potom je "palo" varenje...
...pa brušenje bijaksom...
...da bi na kraju ceo sklop završio na glodalici, gde mu ga je Beli dao po "fine tuningu" površine koja naleže na cilindar...
Treba videti kako je Beli sa dve ruke, simultano, pomera glodalo, levo desno... Umetnik...
Ručak, kafica i samo što nismo "pali u nesvest", kad smo videli da je 4 popodne!!!
Prednji deo je išao malo brže, ali tu je bilo šta da se radi, pogotovo upasuje...
Tamo negde oko pola sedam, pali su zadnji varovi...
...a izduv je, na kraju, izgledao ovako...
Finalna montaža i sve je nalegalo kao "guza na nošu"...
Negde oko osam, posle treće kafice tog dana, konačno sam (verovatno na ogromnu radost Belog) krenuo kući...
Dakle, nemam reči kojima bih se zahvalio Belom na svemu što je juče radio. Baš se naradio, ja koji sam samo stojao pored, pa sam "riknuo", a mogu misliti kako je njemu bilo. Srećom, radionica mu je u podruku ili bolje reći suterenu kuće, pa nije bilo tako toplo kao što je inače bilo na ulici.
I sad kad kažem da je trebalo više od 10 sati efektivnog rada da ovo napravimo, verovatno mislita da preterujem, ali baš je tako.
Kući sam stigao posle 9 uveče...
Beli - HVALA TI BRATE za sve...
Jedva čekam da čujem kako će da zvuči ova najnovija kreacija naša dva Kombinata...
Al' će Thundebolt da "grokće" iz onih cevčuga...
I na kraju, evo još par slika...
Započet je i vedering, nadam se da će do kraja nedelje model biti izlakiran bezbojnim lakom...
Pozdrav
Mirče