Kratak mi, mislim, fitilj... Zovi ga kako hoces...
Naravno da se nerviram kad vidim da sa puno price nista nismo uradili, a vec ima onih sto se povlace... Onih koji se nisu ni javili da nesto sugerisu ima jos vise (ti su mi jos gori) svi su nesto "u rukavicama", fini, slucajno da nesto ne napisu, da se nekom ne zamere...
Ajd da se onda par nas koji se ovde dopisujemo cujemo telefonom bice brze i jednostavnije... Ja cu zvati da nikog ne mora ni da kosta. Tolike sam pare spizdio u modelarstvu, par impulsa ni gore ni dole...
Sto se mene tice ja sam svasta pokusavao predhodnih godina da bih pospesio ovaj hobi. U nekim stvarima sam bio manje u nekim vise uspesan.
Cinjenica je da zam iskreno zeleo da se nesto desava, da se stvari pokrenu na bolje...
Pola modelara leti sa modelima i opremom koju sam donosio iz Madjarske, organizovao skupove, zvao na letenja i druzenja preko cele godine, putovao po svetu snimao takmicenja, delio DVD-e, ove godine obucio 4 nova modelara, nabavljao im opremu, reglirao modele, svima koji su uvozili pomagao oko prodaje modela i opreme, pisem na ovom forumu zeleci da svoja iskustva prenesem i novim modelarima....Ko je jos to radio kod nas, pa naravno da mi je kratak fitilj kad vidim da da ni 24 sata nismo sastavili a, vec se povlacimo...
Moze neko da se ljuti, ali oko jedrilica nema mnogo onih koji imaju vise iskustva, sto domaceg sto sa stranih takmicenja... Pa, sad posto je to tako, uzimam sebi za pravo da nesto kazem.
Prvo, klasa gde mogu mali elektro, Stork, vitlo i sajla NE POSTOJI nigde na svetu. Mi bi voleli sve to udrobreljno, ali to svakako ne moze. Oko toga je i najveca rasprava, jer startovanja, nema teorije, da budu fer za svakoga.
Zato je predlog, da svi letimo isti model, najposteniji. Nazalost ni to (zbog love koja treba da se ulozi) tesko da ce proci.
Drugo, stavite prst na celo pa, razmislimo kako ce, to neko, takmicenje, izgledati....
Skupicemo se kao bilo kojeg drugog dana kada idemo na letenje s'tim sto ce nas biti manje jer ce se leteti samo jedrilice. Neko (evo ja se javljam dobrovoljno) odstampace tabele za imena, vremena i sve sta treba, stoperica ce biti samo ako svako donese svoju i opet se ja javljam, da napravim one trake za merenje koliko je ko precizno sleteo od tacke cilja...
Cisto sumnjam da ce sem stolica koje izvadimo iz gepeka imati i gde da se sedne, a o nekom stolu nema ni reci...
Sad, dalje, takmicenje traje od recimo 11-14 casova, prijava je slobodna sto znaci ako hocu da letim nadjem nekog (mog konkurenta) da mi meri vreme, prvo koliko radi motor pa, onda ono u vazduhu. To znaci da taj koji meri mora imati dve stoperice. Ako ce vise nas da leti istovremeno moramo imati vise tacki za sletanje (ajd' to se lako napravi kao i trake za merenje) potom bar 10 stoperica...
Za evidenciju takmicenja treba neko da pise podatke, a bilo bi dobro da se taj ne takmici. Nacu cemo i tu nekog.... I, to je to, kraj...
Nazalost ovo je surova realnost.
Naravno, ako celjad nisu besna kuca nije tesna, pa, i ovo moze da bude veoma lepo zezanje sa letenjem da bas ne peglamo vazduh bezveze.
Nemojmo se zanositi da ce biti mnogo bolje...
Mene jedrilice bas nesto vise i ne privlace, ali sigurno bih dolazio ako nista drugo zato sto volim modelarstvo.
Nekad dok su se ova F3J takmicenja kod nas odrzavala nisu bila Bog zna sta... Trenutno mi o onim vremenima mozemo samo da mastamo... A kad neko bude otisao, bar, u Madjarsku ili Rumuniju (ja bio) da vidi sta je takmicenje onda ce mu sve biti jasno gde smo mi to...
Zato se ne nalazite uvredjeni sto neki predlozi ne prolaze jer jednostavno nisu primenjljivi ni kod nas jer se tako nigde na svetu ne radi.
Bolje spremajte modele pa, dodjite da prvo letimo jedrilice pa, cemo potom videti gde to vodi.
Drago mi je da su neki vec rekli da ce doci. Nadam se da ce i drugi slediti nas primer.
Pozdrav
Mirce