Main Menu

Multikopteri i prelazak granice

Started by nebeski, July 31, 2013, 09:50:04 PM

Previous topic - Next topic

nebeski

Interesuje me kakva su vasa iskustva sa prelaskom granice sa multikopterima i radio stanicama u prtljagu?
Prvenstveno me interesuju iskustva sa BiH i Crnom Gorom. Posto cu u skorije vreme da idem tamo pa razmisljam da li bih mogao imati problema na granici ako u gepek ubacim i hexu.

Viper

Ja sam isao u Grcku sa kvadom i jednim modelom, niko me nista nije pitao...ali ne znam sta bi bilo da me jesu pitali.
I mene zanima ovo jer planiram da nosim i ove godine.

danko

Velika je verovatnoća da ćeš imati ne samo na odlasku već i u povratku. Da te ne bi bolela glava izvadi ATA karnet i sa njim možeš da putuješ gde god hoćeš, potpuno legalno i bez brige.

nebeski

Koja je procedura za vadjenje ATA karneta, gde se vadi i sta mi sve za to treba?

danko

ATA karnet se vadi u privrednoj komori, sad su uveli da sve obaviš online, uplatnicom platiš i samo odeš i pokupiš karnet.

Od dokumentacije ti ne treba ništa, sve popunjavaš na sajtu.. Tu praviš specifikaciju robe koju (privremeno) izvoziš, staviš njenu vrednost, i to je to... Kad prelaziš granicu javiš se cariniku na izlasku da imaš ATA karnet, on popuni list i lupi pečat, isto to uradiš i na ulasku u drugu državu i to je to.. taj karnet mu dođe kao pasoš za robu.

inače karnet moraš da vratiš nakon godinu dana u PKS (fizički dokument) inače će da ti naplate carinu na vrednost koju si deklarisao.

nebeski

Hvala Danko, nasao sam podaci se unose nakon registracije na http://www.pks.rs/AtaKarnet/.
Vec je sve uneto i zakazan termin za preuzimanje karneta. Cekam na email obracun koliko treba da se plati.

adam

ata karnet se vadi samo za vrednost preko 1000eu, inace samo se javis nasem cariniku i on ti da formular koji izpunis sta iznosis iz zemlje on lupi pecat i to je to ,mi vec godinama tako idemo na takmicenja

nebeski

Upravo sam dobio obračun troškova na email za ATA karnet sa realno prikazanom orjentacionom cenom od 1500E (hexa sa kamerom+DX8+video naočare+video rekorder+punjač i baterije) dobio sam obračun cene karneta 7650din što mi liči na pljačku (listovi 1300, karnet 5300,neko osiguranje 1050).

Koliku si ti Danko cenu stavljao i koliko si plaćao ukupno karnet?

danko

Ne bi rekao da za karnet postoji minimalna vrednost, a još manje da se oslanjaš na fakultativnu dobru volju carinika da ti neće praviti probleme... Jeste da karnet košta 70 evra, ali sa njim znaš da te neće boleti glava.

Karnet jeste sada skuplji nego što je bio pre par godina (tada je koštao par desetina evra), i ja sam stavio vrednost onolika koliko realno jeste, jer uopšte nisam hteo da idem na bilo kakav rizik (da carinik proveri online koliko šta košta pa mi napravi problem), jer ionako imam nameru da sve vratim u Srbiju i vratim karnet.

danko

Ja sam stavio vrednost 100.000 dinara i ukupno me je karnet sa PDV-om koštao 8040 din.

nebeski

Bio sam danas u privrednoj komori uzeo karnet i razjasnio neke stvari.
Ono što je pozitivno je da karnet (pasoš za robu) važi godinu dana od aktiviranja (overe na granici) i služi za neograničcen broj prelazaka granice u tom periodu.

Za svako sledeće putovanje se dokupljuju samo listovi koje popunjavaju carinici ili otkidaju. Tako da listovi za sledeće putovanje koštaju samo nekoliko stotina dinara. Koliko konkretno listova treba zavisi od broja prelazaka granice.

Takodje je bitno da ne mora da se prelazi sa svom robom koja je navedena u robnoj listi karneta, za robu koja se nosi se navedu u upitniku na listovima redni brojevi sa robne liste.
Tako da možete da izvadite karnet sa navedenim svim modelima, stanicama i ostalom opremom koje imate a prilikom svakog konkretnog putovanja prijavljujete samo one stavke koje tada nosite.

pnedic

Juce sam se vratio iz Bosne. Kada sam isao na tamo, na prelasku Bosankse granice carinik me je pitao da li imam sta da prijavim. Rekoh samo licne stvari, na sta je on odgovorio sa pitanjem da li imam nesto pored licnih stvari da prijavim sa opaskom: "i auto koji vozis je tvoja licna stvar".

Mislim da ako multikopter prijavis kao tvoju licnu stvar (sto i jeste i nemas nameru da je prodajes), ne bi trebalo nista vise. Mozda jedino da uzmes potvrdu (ako to jos postoji) da to prenosis preko granice kako bi to pokazao na povratku (kao sto smo nekada radili sa laptopovima i kamerama). Ukoliko tako nesto jos postoji.
Nazovi ti lepo carinski terminal u Sr. Raci pa pitaj njih.

Gatti.Gatozza

na kraju sve zavisi od carinika. ove godine je bilo otkazano par koncerata jer naši carinici nisu hteli da puste bendove u srbiju bez ata karneta za opremu. jbg, jeste skupo vaditi ga, ali si bar miran.   
ja sam jedne godine u grčku nosio easy glidera, preko makedonije i albanije.  sa albanskim carinikom sam se zadržao pet minuta jer se oduševio avionom, druge godine sam nosio nazu i nisu mi pravili probleme, ali nikad ne znaš na koga ćeš naleteti.