U Novom sadu ima RC modelara, nije da nema, ali je malo "Urban Flyera", koji lete u samom gradu, uglavnom nas je vecina orijentisana ka aerodromu Čenej i Fruškoj Gori (Lipa iznad Čerevića, Bukovac), što zbog bezbednosti, što zbog tradicije da se leti na letelištima, a ne po komšiluku.
Ja retko stizem da odem na letenje, ali se na Čeneju, kad god sam otisao, nasao neko od modelara, u 9 od 10 slucajeva. Uglavnom se preko leta leti kasno popodne, od 4-8 recimo, kod kruga za CL modele, pre toga, obavezno javljanje nekom od zvanicnih lica na Aerodromu, Momcilo, na primer, kancelarija u aneksu hangara. Ukoliko vec ima nekoga od modelara, onda je OK, pravilo je da se onaj koji prvi dodje, javi dezurnom , radi koordinacije ukoliko ima letenja velikih sprava, tog dana.
Treba postovati pravila velike avijacije, aerodrom je njihov, mi smo samo gosti koje tolerisu.
Takodje, ulaz ka delu za RC letenje je odmah po ulasku na aerodrom, levo,(kod "Topa", pa pored Amidzinog hangara ,zatim desno putem preko kanala, do KKL/CL betonskog kruga. Ne vole kad se ide pravo, putem pored benzinske pumpe pa preko stajanke.
Za Frusku Goru i padinsko letenje, nema pravila osim onih koja vaze za nacionalni park, vatra, smece i ostalo...
Letenje nad pistom i prema Temerinu, samo kad ne leti velika avijacija, inace, pravac ka zapadu, iznad salasa kraj starog puta NS-SU.
Prati najave kad neko krece na letenje, ovde na forumu, pa ces vec naci drustvo.
Happy flying.