Modelarski Savez ?

Started by boca55, March 10, 2014, 08:36:19 PM

Previous topic - Next topic

pericamitic

DOSTA BRE PLJUVANJA PO SRBIJI GDE ZIVITE RADITE I KOJA VAS KAKO TAKO HRANI!!!!
Kome se ne svidja, dovidjenja BRE!!!

nedbojsa

Ja razumem, da se na doneošenje regulative žali ovaj ili onaj, ali ne razumem tebe Zajko ti si prvi koji bi profitirao na tome a koliko sam čuo, video na forumu,Imaš ubedljivo najviše sredstava, uloženo u rc priču i naveću korist bi imao, pošto si u čitavoj priči zbog komercijalnog dela prvenstveno.

Imaš letelište i infrastukturu koja će sigurno biti u skladu sa regulativom, ma kakva ona bila. Drugo mada meni to najviše smeta, parvilnici takmičarski se uvek pišu kako bi favorizovali određenog modelara - proizvođa a druge izbacili iz trke, i u toj priči bi se snašao svakako. Člansto u VSS je smešna cifra posebno tebi ne predstavlja veliki problem  15.000 dinara za klub. Za pristup sredstvima za kampove (i za to imaš sve uslove za organizaciju smeštajne kapacitete lokaciju) itd. Stoji priča da postoji problem sa namenskim raspisima konkursa  na dva dana pre konacnog roka, pa samo oni koji su se dogovarali uspeju da se dokopaju sredstava. Mada ako imas bilo kakav kontakt sa ljuidima iz priče možeš uspešno aplicirati i doći do parica.

No kako god ako su krenuli u priču postoje samo dva puta. Da bojkotujemo pa posle da kukamo, ili da se uključimo u priču i da regulativu koliko toliko prilagodimo nama i pojednostavimo priču kako zbog nas samih tako i zbog novi ljudi koji bi se ovom pričom bavili u budućnosti. Kakvi smo to što se donese "danas" narednih 40 godina se neće menjati.

P.S. Naj interesantnije mi je štobglas protiv klubova, sveza imaju oni ljudi koji su imali sreće da žive u vreme kada su klubovi radili, u njima su naučili 80% znanja, imali su tu privilegiju da lete konstruišu modele kada su oni bili misaona imenica za većinu ljudi sa foruma. Nakon što je urušen delom i njihovmo krivicom pošto nisu hteli da naslede svoje učitelje i znaje kakvo takvo prenesu dalje. Nakon što je taj sistem urušen većina je klubske modele odnela kući i sada diže glas kako to me valja...
Antiprotivna teoraija letenja: "Postoje neke preporuke i pravila o tome kako leteti; 1-Kako treba leteti i 2-Kako ne treba leteti znači, ako letim po pravilu 2, i to odlično, znači "letim antiprotivno" ili ti protivprotivnog, zapravo "kontra odnaopačke"."

zajko

Nešto se nismo dobro razumeli.. nisam ja protiv regulative niti protiv VSS, ja samo ne razumem šta je cilj...
i malo sam možda umereni realni pesimista.. da nam država pravi aerodrome, daje pare kroz projekte, kojekave, da se izvuku pare iz budjeta za RC letenje i slićno to je suludo očekivati i amoralno uopšte danas i zahtevati, naveo sam već razloge...
Ja samo stalno navodim na drugi put, a to je da mi sami nešto napravimo, pa da tako organizovani jednog dana izadjemo pred tu istu državu, da nas ima u nekom broju bar u 5-6 RC klubova, onda je to nešto, neka grupa gradjana koja se nečim bavi, nešto pozitivno želi da širi i promoviše u zdravom telu zdrav duh...
Ja lično tu ne vidim potrebu, bar ne još uvek, da čačkamo išta, sem možda ljudi kojima treba nekakva licenca za takmičenje, to  mi je OK, ali sva ova druga priča na bazi ničega tražimo pare i klubove i aerodrome je suludo... Kako to da objasnim, ne trebaju mi državne parice, ne trebaju mi ni neke birokrate, koje će da mute vodu i da navode na svoju vodenicu, nije problem u članarini, premda i to ne ide lako, pre mesec i više dana sam ih kontaktirao, ne znam ni ja sa kojim razlogom, super važi, imamo sastanak, zovemo sutra i.. ništa... pa ako im ne trebam, a ne vidim ni jedan dobar razlog zašto oni meni trebaju OK... sve je to malo i sitno.. sem što bih stavio na site da je moj klub član VSS, šta će se desiti... Nisam ja za bojkot ničega, nisam shvatio da neko iz VSS vuče nekog za rukav, a i da je tako voleo bih da znam dobar razlog, sigurno nije priča da žele da razvijaju RC letenje i da imaju para za sve to, pa recite samo šta Vam treba...
Ljudi, pa to nema nigde, a kako stvari stoje neće još dugi niz godina biti ni kod nas.. a po meni ni ne treba da bude... neka samo prihvate da ova priča postoji u zakonu, nek prepišu iz EU i po meni sasvim dovoljno od strane države.. Onaj ko ima interesa neka se petlja u sv to, ko nema neka koristi to što ima i kraj priče...
Ja se nisam ovim bavio u Titovo vreme, ali sam znao da postoji... Počeo sam lično kao svoj hobby 97 u Kanadi, a kad sam se vraćao u Bgd, smislio sam da se istim bavim, kao poslom, imao para investirao i evo do danas...
Pored moralne podrške koja se ovde nudi, ja ću kao i do sada da podržim ideju razvoja RC letenja i ovog hobija kod nas, na svaki izvodljiv način, ali samo da budemo relani i pragmatični
RC Hobby Park, Mala Ivanča, Belgrade, SRB
Executive warehouse keeper, senior

raddde

nedbojsa
imali smo privilegiju da zivimo u nekom drugom vremenu ..ovo za krivicu stoji
za znanje ne
OVO  prica je jedan od nacina prenosa iskustava

postoji ona narodna ...Slusaj ti mene ,radi kako hoces....tako je , i treba da bude
MI  koji smo imali srece.....ako se bas prozivamo ....ili mi kojima je potrebno UOzbilavanje na datu temu
imamo neke godine,kilometrazu,aerodrome, klubove ,zive i nezive sa istih
usput smo pokupili pesimizam i koju slomljenu kosku

Pravite sopstvenu pricu...ne dozvolite da vas dinoVSSaurus uvuce u svoju

tko lijeti,
vredi

bjanko

Moze i neko glasanje mi smo ovih dana u fazonu glasanja, salim se malo ali bi trebalo nesto organizovati da se ljudima olaksa pogotovu nam pocetnicima.Najveca prepreka kod nas je novac, moje misljenje

bjanko

Vi kad pogledate recimo u Beogradu nemate prodavnicu Rc opreme ima taj Centar za vazduhoplovno modelarstvo u Timockoj koji ima malo balze ne radi vikendom ne znam cemu sluze uopste.Ovo preko interneta nije lose ali brate odes vidis kupis prosto receno za obicne ljude.Tako da smo daleko nazalost iza ostalih.Mozda sam malo skrenuo sa teme ali jbg.

misha

Od Saveza se NIKO, NIKADA nije ovajdio sem onih koji u njemu primaju platu.

Slobodno se mozete raspitati kod onih sekcija modelarskog zaveza koje su vec godinama aktivne.
I prvobitna Bocina ideja o osnivanju paralelnog saveza jeste ta jer oni koji su vec u tom Savezu
rade lose i smo u svom interesu. Nekoliko ljudi od toga ima koristi a ostali nista.
Neka se jave oni koji su isli na takmicenja bilo gde po inostranstvu (ne da gledaju vec da se takmice)
i kazu sta su dobili od saveza? Da li Adam i ostali sa severa imaju neke koristi od naseg saveza?
Sumnjam.

Frekvencije, letilista, clanarine, osiguranja ....

Ja ovo zezanje shvatam kao sport i voleo bih da budem u njemu bez regulativa.  Znam da to nije
u skladu za zakonima Evropske unije i ko zna koga jos, ali me malo i zabole.

Onog trenutka kada budete trebali da placate mesecne clanarine, osiguranja i sl nestace i Vas i nas.

Trenutno postoji samo JEDAN (ispravite me ako gresim) pravi RC Klub. Mala Ivanca. Za neku mesecnu nadoknadu mozete koristiti
pogosnosti kluba pistu, autodrome, bazene i sta vec Zajko jos nudi. Modele mozete i tamo ostaviti da ih ne nosate  gore dole po
zgradama i soliterima, ne nostite alat, punjace... Mislim da uopste ne bi bilo problema da Vam gore pomenuti gospodin pomogne da stignete i do nekih
vecih takmicenja u svetu i da obezbedi sponzore za takmicere. Dakle, sve sto mozete naci preko ima i kod nas.

Pitanje za one koji misle da ce im Savez omoguciti sve ovo je:
KOLIKO VAS JE UCLANJENO U KLUB MALA IVANCA?

Poenta je NEMOJTE CACKATI MECKU. Bolje cenite ovo sto imamo.

Nadam se da niko gore pomenuti tekst nece shvatiti kao neplacenu ili placenu reklamu.
Nisam clan tog kluba i njednom nisam koristio letiliste to kluba ali nam je potrebno vise takvih klubova
a kada budete imali 10-15 takvih klubova mozete razmisljati o Savezu.

magic

Citam ovo i puno puta sam nesto napisao pa obrisao jer mislim da je iluzorno raspravljati se na forumu.

Ali posto sam za pricu oko Saveza cuo od samog pocetka ajde da jos jednom razjasnimo neke stvari!

1. Niko od nas nije cackao niti jurio i gurao se u Savez, naprotiv
2. Dosao Savez do jednog od nas i pitao ga sta da rade sa nama
3. Pa da nam se ne bi kojim slucajem desilo da jedine dozvoljene stanice budu na 27MHz odlucili smo da PROBAMO da stvar navedemo na nasu vodenicu, tj. da probamo da u nekim barem najosnovnijim crtama dobijemo nesto sto se moze smatrati normalnim
4. Niko nije rekao da cemo u tome i uspeti, ali ono sto je sigurno je da ako ne probamo onda SIGURNO necemo uspeti.

poz
Veljko

misha

Taj Jedan (nista licno g Lazo) ne boze biti glas razuma svih RC hobista.
Kao kada bi Nikolic, Dacic ili bilo ko drugi pozvao nekog postenog zemljoradnika da
ga pita kako da napravi agrarnu reformu. Jednostavno tako ne ide.
Jedini legitimni put su klubovi, pa preko predstavnika klubova vrsiti pritisak na Savez i
traziti prava, uslove i sta vec, i u ime Beograda ali i Kraljeva, Cacka, Novog Sada, Mitrovice, Leskovca, Nisa...
Beograd pojedinacno od gradova mozda ima najvise najvise ljudi u RC hobiju,
ali ne predstavlja ni blizu sliku SRPSKE RC zajednice. 

Sama cinjenica da je tamo neko iz Saveza kontaktirao nekog za koga znada se bavi RC Hobijem, ili cuo za njega  ili sta vec,
a da nije pokusao da kontaktira RC Klubove i da se sa njima dogovori, dovoljno govori o ozbiljnosti i nacinu "resavanja"
problema RC hobija u Savezu.

Savez predstavlja KLUBOVE a ne pojednice. Bez klubova Savez i ne moze postojati.
Oformite Prvo klubove. Postoji redosled i uvek je postojao.
Ne moze postojati Fubalski savez a da nema nijednog kluba.
Ne moze postojati Zajednica prvoligasa bez klubova koji igraju u toj ligi.

Ne razumem sta ce uspeti a sta nece? I do sada smo se vozili i leteli bez Saveza,
i niko od nas nece uspesnije leteti ili voziti autice ako Laza bude ulepo sa predsednikom Saveza
(a ne secam se da sam doticnog predsednika video na bilo kom skupu a bilo ih je vise ove godine)

Zbog toga sto pojedinci samostalno donose odluke, zemlja i jese u ovakvoj situaciji

Dejan Dobricki

@misha

koje klubove pa o tome ja i govorim da za njih ne postoje klubovi iako klubovi postoje, barem neki kao nas, ali to njima ne odgovara ,ovako cemo uhvatiti nekog pojedinca i uraditi  sve to u ilegali na njihovu ruku.

Ajde da ostavimo sve na stranu tipa pomoc od saveza itd itd, nego da razmisljamo o pravilima koji bi trebali da budu propisi za rc modelarstvo pa vec da vidimo sta bi moglo da se uradi

grebic

Hajde da probamo da sumiramo sta se postiglo za ovih nekoliko dana na ovaj nacin prepucavanja... Ja mislim da nije nista.
A da bi to promenili, hajde da bar pokusamo, posto mislim da je to i ideja, da vidimo kakve ko ima probleme i kako nam taj savez skrojen po nasoj meri moze koristiti.
Ako vec nedaju pare, posto mislim da je to svima jasno da para nema, i ne moraju...Nece da dolaze na takmicenja, i ne moraju...Hajde da vidimo sta mozemo da uradimo, da ako ikada bude bolje u ovoj, da nazovem, drzavi, neki buduci modelari ne pljuju po nama kako smo mogli a nismo.
Ne vidim razlog zasto svi pominju neke clanarine, neke uslove, zabrane...Mozda i imamo te predrasude zbog lose organizacije onih starijih koji su mogli, a nisu. Ne vidim zasto ne bi mogli da se izborimo da ovaj hobi ne bude samo hobi. Da nadjemo neki nacin da bar ne placamo carinu za nasu opremu. Da se izborimo za neko svoje vreme na aerodromu. Da ne moramo stalno da cekamo veliku avijaciju...Da prilikom organizovanja skupova imamo neku reklamu na TV-u...Ne daj Boze da se uvede neki izborni predmet u skoli kada deca vide i kada se zainteresuju za ovo...Da se u nadje u svakom gradu po jedna prostorija za neki mini klub. Ako je sa klubovima tako losa situacija, da bar pitamo moze li se sta promeniti. Hajde da se organizujemo, ne trebaju pare valjda za to. Dajte neke predloge, sigurno ima mnogo pametnijih od mene.
Ako je do sada praksa pokazala na losu saradnju sa Savezom, da vidimo kako to ubuduce da sprecimo.
Mozda bi, posle tih razgovora, bilo lepo napisati o cemu se razgovara. Da bar znamo. Da se ne vodi prica o tom *otimanju para* od nas, a mi da pricamo o nekim desetim stvarima. Isto tako, ako vec postoji neka pozitivna energija od tih ljudi, bilo bi glupo da je ne iskoristimo. Ako je prilika takva kako kazete da jeste, dajte da bar pokusamo.
Ako moze, moze. Ako ne moze, nastavimo po starom i zdravo.
Opet kazem, ne mora sve da bude rasprava za pare. Ne trebaju nam. Ovu priliku mozemo da iskoristimo da se nekako zastitimo od tog prepisa zakona iz EU. Ako dodju gospoda *Kravatasi* i kazu nema letenja van klubova, niko nas nece nista pitati. Ujedacemo se za ... sto nismo imali mozga kad je trebalo. Ne znam da li znate da smo mi u Cacku imali problem sa *Visokim predstavnicima*. Preletali su zonu aerodroma helikopterom, dok je neko leteo modelom. I pogodite, zvali upravnika, pisali kazne, pretili...sta je bilo na kraju ne znam. Ali cifra nije bila mala. Cak su pominjali i moguci teroristicki napad (:sok:). Zvuci smesno, znam. A da nekom od vas, ti buzdovani sa zakonom u svojim rukama tako nesto sroce, ne bi vam bilo ni malo prijatno. Tu nema pomoci. Dok se vi objasnite, ode voz. A to svakom moze da se desi
Dok drugi pricaju sta ne mozemo, ja bih da se nastavi o onim stvarima za koje mislim da mozemo da promenimo ()-()

Dejan Dobricki

prvo, bilo kakav aerodrom koji je registrovan za bilo kakvo vazduhoplovstvo civilno a o vojnom da ne pricamo, mozemo u startu da zaboravimo ako se pravila budu donosila ,znaci ostaju ti dve opcije tereni koji su za to predvidjeni i uredjeni gde ako nema nekih propusta a desi se nesto modelar je manje ili vise zasticen ili livada gde ako napravis problem prepusten si sam sebi.

misha

@Dobricki - naravno da smo se razumeli. Ko je vec dugo osudjen na nas VSS sve zna.

@Grebic -
pitanje "kako nam taj savez skrojen po nasoj meri moze koristiti"
odgovor - Ne moze. Nikada nije bio po nasoj meri krojen, pa nece ni sada.

pitanje "Ne vidim razlog zasto svi pominju neke clanarine, neke uslove, zabrane..."
odgovor - Idemo u Evropu, svet. Oaj hobi je tamo veoma skup. Nemojmo uvoditi Srbiju u Evropu preko modelarstva. Ima bitnijih stvari koje treba u drzavi resavati.

pitanje "Da se u nadje u svakom gradu po jedna prostorija za neki mini klub"
odgovor - Imamo 120 kvm. Struja grejanje zemljarina i sl. oko 300 eur mesecno. U Novom Sadu ne mogu da se dogovore da skupe pare pistu da pokose, kako onda da se dogovore oko komunalija za prostorije?

pitanje "Da se izborimo za neko svoje vreme na aerodromu"
odgovor - Aerodromi u Cacku, Beogradu, Mitrovici... prelaze u ruke privatnika. nad njima Savez nema vlast i ne moze se izboriti za da imamo termine na istima.
                Placa li neko na 13-tici kosenje trave i koriscenje piste? U Cacku? Kraljevu? Mislim da je odgovor NE. Koliko ce nas platiti 20 eur mesecno? Mnoooooogo malo.
                Savez to svakako nece placati za nas.

Aerodrom u Cacku je provatno vlasnistvo i ako oni kazu da nema letenja, nema tog Saveza koji moze da im naredi da te puste. Dakle, bolje se uclani kod njih u klub i
pomazi klub. Znas i sam da su pre dve godine rekli da bi bilo dobro da se uclanimo i da dajemo neki doprinos. Da li se neko uclanio i platio 1500 din mesecno koliko su tada rekli da kosta?
Ja znam da sam nosio gorivo i da sam se nudio da vozim traktorce (nisu mi dali, kazu da mnogo brzo vozim).

Tako je na forumu bilo prica o carinama, pa su nam se desili neki carinici a zatim i Ratel. Bojim se da ce biti "Trazili ste - gledajete".

zajko

Opet ću probati da budem realan, nažalost surovo realan..
U mnogo toga, dapače u svemu se slažem sa Mishom, jedino, što koliko sam ja upućen, RC Klubovi ne postoje, ja sam opisno koristio naziv RC Klub, jer sam želeo da se bavim samo tim segmentom, zvaničan naziv je bio Sportsko Društvo "Mala Ivanča", sa nekim šiframa vazduhoplovstva i sporta u njemu, a sporedna delatnost (a moje glavna i jedina delatnost) je bila letenje modelima aviona na daljinsko upravljanje, tada u to vreme, a gotovo sam siguran i sada, za to ne postoji sifra, bilo je opisno dodato... tada, kad sam se ja registrovao, nadležno je bilo Ministarstvo sporta.. sada je to u nadležnosti APR, ali koliko znam i dalje nema naše delatnosti koja se ovde spominje RC Letenje ili modelastvo, to spada pod vazduhoplovstvo..., kao neka poddisciplina sportskog letenja
Koliko znam i danas nigde ne postoji RC Klub, letenje.. modelarstvo/maketarstvo u nekom drugom smislu se negde mozda i pominje, ne znam.. opet kažem ne znam šta je cilj... Ako je jedan od ciljeva ono što je Magic pomenuo i sve što to prati, onda prvo treba državu ubediti da mi postojimo... formalno-pravno... pa kako reče Misha, osnivati regularne RC Klubove po osnovu tog nekog pravnog akta, pa ti klubovi u Savez, a Savez u vlast-državu itd...itd... malo komplikovano, a !?
Razmislite da li se isplati da budemo u okviru VSS pod "ostalo", na taj način, mislim da se ništa neće postići kao i do sada, a pogotovu što, opet koliko znam ne postoji niti jedan zvanični  RC Klub...
Ja to više nisam ni u kakvom obliku, sad sam u tranziciji-rekonstrukciji, formalno-pravno u Udruženje gradjana ljubitelja RC Hobija Srbije... da budem iskren zarad 10/15 članova budućeg udruženja ne vidim potrebu da pripadamo ikome, sem sami sebi, ta naša mala družina ne traži pomoć i pare od države, niti od bilo koga, do sada nam je bilo dobro i želimo da nam tako i ostane, manje više smo istomišljenici sa sličnim pogledima na stvarnost i na ovaj hobby, koliko znam do sada se nismo ni svadjali ni tukli, samo konstruktivna razmena mišljenja i iskustva, pre svega želimo da se zabavljamo i letuckamo kako znamo i umemo, nisam primetio da neko gaji neke takmičarske vizije, u pravom smislu te reči, takmičarski neki duh verovatno postoji u svima nama...
Pošto od sutra krećemo u reforme, koje će biti po mnogim životim aspektima bolne, kako reče neko na TV, mislim da nije vreme da se drma kavez, niti će iko moći u vlasti da se ozbiljno pozabavi RC/om, ako uopšte znaju šta je to.. a bolje i da tako ostane... dok ne prodju reforme.. Mislim da će zarad reformi, da se nastavi dodatno smanjivanje broj pravih korisnika RC Hobija...
Za Udruženje Vam treba 3 (tri) gradjana/nki, par hiljadarki dinarskih, do 7 dana, dobijete pečat, račun i udri.... Ali ako ga zatvarate trebaće Vam mnogooo više vremena, muke i para.... Predlog, neka svaka varoš koja ima modelare napravi Udruženje, pa posle reformi, ako nas vide, ako nas bude bilo, kako ćemo / lako ćemo... Ne bi bilo loše preći sa ispraznih priča, po nekad i na neko delo ....

Uzdravlje  (<--)
RC Hobby Park, Mala Ivanča, Belgrade, SRB
Executive warehouse keeper, senior

grebic

Quote from: Dejan Dobricki on March 16, 2014, 11:08:31 PM
prvo, bilo kakav aerodrom koji je registrovan za bilo kakvo vazduhoplovstvo civilno a o vojnom da ne pricamo, mozemo u startu da zaboravimo ako se pravila budu donosila ,znaci ostaju ti dve opcije tereni koji su za to predvidjeni i uredjeni gde ako nema nekih propusta a desi se nesto modelar je manje ili vise zasticen ili livada gde ako napravis problem prepusten si sam sebi.

Zasto ne bi mogao, manji, sportski, aerodrom da bude, lupam,npr vikendom pre podne rezervisan za modelare?! Ili da u nekom odredjenom danu imamo termin za letenje. Naravno uz saglasnost uprave aerodroma. Za to mozemo da se izborimo. To je ono sto sam hteo malo pre da kazem. Takve stvari se mogu postici bez para. Nije isto kada ja kao pojedinac posaljem molbu upravniku aerodroma, i kada to uradi, kakav takav Savez. Tu se dosta moze uraditi za buduce klubove. A stvarno ne vidim razlog zasto ne bi moglo tako
Mi, stvarno, na srecu, nemamo ama bas nikakvih problema sa nasom upravom aerodroma. Uvek smo dobrodosli...ali ako je letitliste problem da bi se osnovao klub, mozda je ovo jedno od mogucih resenja ()-()

@Misha i Zajko... Nemojte da mislite da ja nisam svestan te situacije u kojoj se mi, kao modelari a i kao gradjani ove nazovi drzave, nalazimo. Ja bih samo da se nesto konkretno uradi. Bar da se proba ako nista. Kao sto rekoh, moze moze, ako ne moze zdravo. Kao sto rece Zajko, ako je vec sve probao i ne ide sa klubovima, hajde da se udruzimo. U svakom gradu po 2 modelara, 2 modelara...nema vise sta da radimo. Ali neka se zna da su to 2 modelara, a ne dve dokone budale koje nemaju pametnija posla nego se igraju avionima. A sto se tice prostorija...Ne znam za druge gradove,ali u Cacku ima bar 10x po 120kvm prostorija koje su prazne. A ne moraju ni tolike prostorije, dovoljna je ucionica neke skole. I onako su nam skole prazne. A sve se greju. Ako jos navucemo nekog klinca, pa to bude vannastavna aktivnost u skoli nista ne mora da se plati :mhm  A postoje i raznorazni Domovi, neke zgrade za koje ne znam ni cemu sluze...sve su prazne i drzavne.
Ja koliko se secam i nas privatni aerodrom u Cacku mora da trazi dozvolu za letenje. :mhm Ako bi imali problema i zalili se nasem Savezu, koji bi, valjda to tako ide, nekako uticao na *one gore* i iscimao ih sa zabranom letenja par dana sto nas ne postuju ne bi im bilo svejedno. Bar ja tako mislim