Main Menu

Modelarski Savez ?

Started by boca55, March 10, 2014, 08:36:19 PM

Previous topic - Next topic

boca55

Postoji ideja kod jednog broja modelara da se formira modelarski savez. U taj savez bi se registrovali klubovi i pojedinci u cilju organizovanja:

1. državnih prvenstava,  domaćih i medjunarodnih  takmičenja u zemlji.
2. Savez bi predstavljao Srbiju u medjunarodnim granskim organizacijama i slao reprezentacije Srbije na Svetska i Evropska prvenstva.
3. Savez bi učestvovao i pomagao u organizovanju   manifestacija u cilju popularizacije modelarstva: Kao što su razni mitinzi, manifestacije, kursevi, sajmovi prodaje i razmene i sl.

Oblasti delovanja:

1. Vazduhoplovno i raketno  modelarstvo
2. Auto modelarstvo
3. Brodo modelarstvo
4. Maketarstvo

Ovi savezi postoje u mnogim državama u okruženju.
Do sada su modelari bili deo nacionalnih saveza kao što su:
Vazduhoplovni savez Srbije
Jedriličarski savez Srbije
Ovde su bile zastupljene samo određene grupe modelarstva. U vazduhoplovnom savezu  slobodnoleteći modeli a u jedriličarskom savezu modeli jedrilica klase "M"
Ostale grane modelarstva nigde nisu imali matični savez i tako nisu ni mogli da se organizuju po pitanju organizovanja državnih prvenstava, učešća na medjunarodnim takmičenjima i prvestvima, jednostavno su bili prepušteni sami sebi.
Pokrećem ova topic da vidimo dali postoji kritična masa da se ovakav savez organizuje. Svaki predlog i mišljenje je dobrodošao.

pnedic

Ja mislim (skoro sam siguran) da postoji nesto tako - sad na kom nivou nemam pojma (da li na nivou grada i/ili Srbije). Medjutim oni nemaju sluha za nizasta osim da se uzimaju pare od drzave. Tu vode tipovi koji su godinama u tom "poslu". Jednom sam predsednika vazduhoplovnog saveza .... pozvao da dodje na takmicenje u akrobatici (pretprosle godine), i nije se pojavio. Kad krenem da pricam sa njim o nekoj ozbiljnijoj organizaciji (npr da se napravi jedna RC pista kao sto je Zajko napravio) - samo pita kako bi tu pare mogle da se izvuku. I posto ja neznam odgovor na to pitanje, ja vise ne pricam sa njim o tome, a on ne pokazuje interesovanje za ovu oblast.
Tu i tamo neki taj savez organizuju neko "takmicenje" u raketnom modelarstvu i slobodno letecim modelima (onim tipa Lahor i manjim), medjutim to vise lici na smijuriju jer su iskljuceni svi aspekti modelarstva - daju ti raketicu, motor i mere vreme koje je raketa provela u vazduhu - pa kako ti se zadesi. Kazu, i to je neka disciplina.
To je ono sto sam ja imao prilike da vidim zadnjih par godina.

Vaci

Vidis, mi u Nisu hteli da napravimo tako neki modelarski klub. Jeste da je uzasno tesko, da nismo dobili nikakve prostorije, da ima nekih zakonskih peripetija, gluposti razne... ali na kraju smo se raspali a da nismo ni poceli zbog ljudi samih. Neozbiljni su, ne dolaze na sastanke, ne odgovaraju na pozive... kao skupljamo po 500 dinara nas 10 da napravimo sajt i platimo nesto... ljudi ti kazu ne pitaj me za pare jer nemam, a hoce da bude u aero klubu i bave se jednim od najskupljih hobija u svetu. A to oko izvlacenja para, to se ne vidi samo kod tih sto mogu to da izvedu, to moze da se vidi svuda, kod osobe bilo kog ranga u klubu. I ne pricam o izvlacenju para za klub i opste dobro, nego o izvlacenju para za licno zadovoljstvo.

Na kraju smo se raspali zbog nezainteresovanosti osnivaca da uopste dodju na sastanke, a kamo li da vode udruzenje. Drzava i politika su na drugom i trecem mestu. I opet smo morali da skupimo po 500 kinti da bi se zatvorili kao udruzenje... smesno. Ja imam 33 godina, i ne znam da je ikada takvo udruzenje funkcionisalo u Nisu, a ni na republickom nivou. Ja sam stasao u deckica devedesetih, a tada je sve otislo u materinu, oni stariji mozda i pamte nesto bolje po tom pitanju...

I tako, bice mi drago da cujem da tako nesto postoji, i da ima stvarno neku svrhu. Voleo bih da budem clan tako necega, i da budem aktivan oko stvari koje volim, a politikom i ostalim stvarima neka se bave oni koji hoce da izvuku neku korist.

milzoric

Konacno neka tema za raspravu. Pravljenje modelarskog saveza modelara ili kluba danas je mozda sizifov posao, Danas modelarstvom ali onim pravim se bavi jako mali broj ljudi (mislim onih koji prave modele od A do S), jer aviomodelarstvo je bilo kod nas nekih prva faza upoznavanja prvih koraka tehnike letenja, pravljenja, konstruisanja, odlazak na takmicenja, a bogami nekima je to bio zivotni poziv pilota kojima smo svi tezili. Postojali su aeroklubovi skoro u svim gradovima, zatim klubovi mladih tehnicara
mahom po osnovnim skolma vladao je takmicarski duh. S obzirom da zivimo u teska vremena sto bi politicari rekli zivimo u tranziciji modelarstvom se bavimo individualno tj sami kupujemo materijal, stanice, radimo mahom po svojim kucama naravno sve u zavisnosti od kolicine novaca koliko mozemo da izdvojimo. Svi znamo da su nekad aeroklubove finansirara drzava postojali su SIZovi za kulturu i tehniku , Nekadasnja vojska je kupovala letelice za obuku pilota, pa cak su kupovali materijal za modelare i bila sponzor takmicenja. Skola je nekad bila nosilac tehnicke kulture i radilo se sa dosta entaziazma, a za sve to je pokretac novac.
Zivim u Nisu, gradu koji je bio zacetnik i osnivac vaduhoplovstva, imali smo aero klub, avione, modelarsku sekciju, jedrilicarsku, padobransku ... sve je to nestalo bombardovanjem. Nemamo sportski aerodrom jer je aerodrom Nis Vojno / civilni aerodrom koji je sada komercijalan i tu nije mesto za nas.
Pre godinu dana smo se okupili, mala grupica aviomodelara koji istinski voli ovaj hobi, registrovali u privredni registar doneli statut kao nevladina organizacija ,,Beloglavi sup,, Nis drustvo zaljubljenika u  aviomodelarstvo i maketarstvo sve je funkconisalo do skora. Problem je bio naci prostorije gde bi to udruzenje moglo da bude stacionirano gde bi se okupljali i radili, nismo mogli naci i mislim da je to jedan  od uslova gasenja udruzenja, Drugi problem je prikupljanje finansiskih sredstava, svi smo mi tanki imamo porodice uvek ima precih stvari, na kraju modelarstvo je neprofitibilna organizacija, mada snimanjem iz vazduha reklama itd  mogu da se namaknu neka sredstva. Treca stvar iznajmnjivanje prostorija iziskuje placanje dazbina vode struje, grejanja pa i kirije ne bi izdrzali ni dva meseca. Da se trazi sponzor ta bi ljubav kratko trajala jer sponzor trazi svoju materijalnu korist. Imali smo sajt Niskih aviomodelara pa je ugasen usled neizmirenja finansiskih obaveza.
Cetvrta stvar ne znamo sta hocemo da li da se takmicimo da li da idemo na skupove, koje klase modela da radimo, kakve modele kupovni u kitu ili iz svoje konstrukcije.
Modelarstvom kao tehnikom danas moze skoro svako da se bavi, mnogo je lakse jer imamo ovaj forum rcfly i to je jedina svetla tacka i to je danasnji trend ima velika baza podataka seme se izvuku preko neta trazi se pomoc , saveti i zahvaljujuci ovom forumu modelari iz Nisa su se skupili sastali i leteli sudeluju na forumu.
Za letenje se cujemo telefonom i dolazimo inkognito tragajuci za najbolju lokaciju. Za formiranje kluba izgleda moracemo jos da sacekamo  do ne prodje ovaj liberalni kapitalizam i navodno tranziciju koja potopi sve sto je lepo.
Milorad Zoric  Nis 

boca55

To sa klubovima jeste problem. Klubovi se gase jer nemaju podršku lokalnih zajednica. Što se tiče modelarskih klubova opstaju oni koje pomaže opština, a oni koji nemaju finansiskih sredstava polako se gase. Jedan sam od svedoka starih dobrih vremena kada je društvo brinulo, šta će mladi da rade u slobodno vreme. Imali smo aero klubove, besplatan materijal, radionice, klub je plaćao odlazak na takmičenja, čak smo dobijali i dnevnice. Zvuči neverovatno ali je istinito. Ali po svojoj prilice se to vreme vratiti neće.
Ideja je da se u savez učlane i pojedinci, koji ne moraju da imaju klub, a želeli bi da učestvuju u sistemu takmičenja. Po zakonu o sportu , osnovna jedinica su klubovi, a ne pojedinci. Pitanje je kako učlaniti pojedince u savez koji samo žele da se takmiče i imaju sportsku dozvolu?. Postoji prosto rešenje, Treba osnovati jedan nacionalni modelarski klub gde bi se učlanili svi oni koji nemaju svoj klub. Mala  mesta i sela u Srbiji nemaju svoje klubove, a  bogami ni veći gradovi kao što su Kraljevo, Kragujevac, Užice i dr.
Rad saveza bi morao u početku da se finansira od članarina. Njegova obaveza bi bila da organizuje državna prvenstva, a kasnije i da šalje reprezentacije na svetska i evropska prvenstva. Savez bi se pojavio i u ministarsvu za sport i omladinu i participirao za redovna sredstva za godišni plan delovanja. Sada nejmani savez kao što su Bridž savez i Boćarski savez  dobijaju godišnja sredstva u iznosu od 800.000 dinara. Nadam se da bi i modelarski savez mogao da krene sa radom sa ovim sredstvima.  Ova i tema je pokrenuta zbog toga da vidimo dali postoji kritična masa da to pokrene ili ćemo raditi kao i do sada, neorganizovano.

Vaci

Quote from: milzoric on March 11, 2014, 02:17:12 PM
Danas modelarstvom ali onim pravim se bavi jako mali broj ljudi (mislim onih koji prave modele od A do S).....

Zoricu da ti kazem iskreno, da ne znam tebe ne bih znao NI JEDNOG pravog modelara kod nas u Nisu, a ne znam licno ni jednog sa strane. Tako da se postavlja pitanje dali treba praviti udruzenje modelara, ili udruzenje ljubitelja RC hobija. Ako se pravi udruzenje modelara, tu vec ne moze svako, to je na neki nacin elitno udruzenje (u nedostatku bolje reci) jer bi JAAAKO mali broj ljudi ispunio taj kriterijum. Savez modelara bi eventualno mogao da okupi ljude u zemlji koji stvarno umeju i mogu nesto da urade, da prave modele i stvaraju nove, da se oni prodaju i eventualno da ljudi tako, radeci ono sto vole, finansiraju SVOJE udruzenje, koje im ljubav moze uzvratiti raznim skupovima, druzenjima, nabavkom opreme na veliko po nizim cenama i slicno. Ja to tako vidim, ali sam svestan da nije bas tako ruzicasto i da ima tu i zakonskih zavrzlama da nas sprece, narocito ako smo mali. Ne verujem da bi u Nisu moglo da krene tako nesto jer ne postoji kriticna masa, ali na nivou ove nase male republike mozda i moze nesto da se izboksuje, i da neko pametan i dovitljiv to organizuje. A sto se tice ljudi koji se ne bave modelarstvom, ali vole RC hobi, oni bi mogli da doprinesu udruzenju na neki drugi nacin (spomenuo si snimanje iz vazduha, reklamiranje, neke skolice za prve kontakte sa RC ili sta ja znam). Ali opet kazem, jako je malo ljudi na nekom lokalnom nivou ove nase male republike, koji bi iskreno zeleli i pri tom imaju mogucnosti da ovo iznesu i ostvare. To je neki moj utisak nakon ovih godinu dana "zivota" naseg udruzenja u Nisu.

nedbojsa

@boca55 da ne idemo u detalje. Savez nije savez bez klubova učlanjenih u njega. Možeś nazvati udruzenje kako hoces pa i Savez rc modelara ali to nije savez u pravom smislu te reči.
Takođe da bi učestvovao na nekom zvaničnom FAI takmičenj moraš biti član FAI e sada da li bi FAI pored jednog saveza primi i drugi iz jedne zemlje iskreno ne verujem. Članstvo u FAI se takođe plaća. Slažem se da naš savez ne funkcioniše kako treba ali postoji resenje i za to...
Antiprotivna teoraija letenja: "Postoje neke preporuke i pravila o tome kako leteti; 1-Kako treba leteti i 2-Kako ne treba leteti znači, ako letim po pravilu 2, i to odlično, znači "letim antiprotivno" ili ti protivprotivnog, zapravo "kontra odnaopačke"."

Vaci

Nedbojsa mislim da si uboo stvar gde treba. Ako ne valje zdravstvo u zemlji, ne pravis novo Zdravstvo 2, nego potegnes pitanje kod zvanicnika da se kukolj ocisti i zdravstvo uredi. Ukoliko neki savez ili udruzenje modelara postoji (ne znam) onda treba krenuti od njega, i videti kako da stvari ponovo zazive. Posle bi tom savezu mogli da se obratimo mi lokalci za pomoc, koji bi hteli da osnuju klub i uclane se u savez. Nije isto kada gradonacelniku nekog grada prostorije trazi skupina nekih tamo ljudi da prave avioncice, i kada ga pozove predstavnik nekog saveza na republickom nivou. Tada bi nam svima bilo lakse, i mozda bi tocak krenuo da se kotrlja sam nizbrdo.

nedbojsa

U Srbiji mada ona nije izuzetak, svi bi da se bore za neka prava u ovom slučaju modelarska i da prave paralelne institucije! Da se razumemo nemam ništa protiv osnivanja saveza, klubova itd. Situacija je takva kakva jeste i ne verujem da će u neko skorije vreme biti bolja. Osnivanje mreže klubiova i saveza zahteva velika materijalna sredstva, klubovi prostorije, dažbine državi, komunalije, papirologija... aktivan rad sa klanstvom raznih kategorija, posete školama osnivanje sekcija pri školama...

Ne vidim što bi se išlo težim putem, kada postoji legitimni i jeftiniji put da se ostvare prava, ali naravno to zahteva angažovanost... Postoje i danas gotovo u svim gradovima aeroklubovi koji su imali modelarske sekcije, ili ih imaju još... NIje li lakše jeftinije učlaniti se u neki modelarski klub, aeroklub pa povući par istomišljenika sa sobom pa tražiti aktiviranje modelarske sekcije ako je nema... Ne talasa se mnogo u startu, dovodiš novo članstvo, aktivno učestvuješ u radu kluba, lobira kod starog članstva za svoje interese i kada se stekne kritična masa ljudi i ako ne odgovara način funkcionisanja kluba pokrene se pitanje nepoverenja upravnom odboru, predsedniku kluba... pa kada izglasaš one koji su ti naklonjeni ili one koji bi zastupali tvoje interese, sledeća stvar je lobiranje u savezu i skupljanje istomišljenika tj. onih koji su spremni da zastupaju vaša mišljenja...

Koliko znam godinama u vazduhoplovnom savezu postoji najmanje dve frakcije, nisam siguran ali prošle ili predprošle godine je bilo pokrenuto pitanje smene aktuelnog upravnog odbora, predsednika... pa na kraju nije bilo dovoljno delegata - klubova koji bi glasali nepoverenje aktuelnom rukovodstvu...

Postavlja se još jedno pitanje šta bi radio i da li bi imao vremena za obaveze i punu posvećenost čak i samo u klubu, a da ne govorimo o radu u državnom savezu, međunarodnom... Takođe FAI ima poprilično takmičarskih kategorija nije baš tako jednostavno kao što ste predstavili nisu tu samo raketni modeli i slobodno leteći... ali treba malo ući u materiju da bi se videlo kakve sve takmičarske kategorije postoje. Takođe pouzdano znam da i u samom FAI-u mogu da se proguraju razne nove takmičarske kategorije, ali treba sesti napisati pravilnik, propozicije, zainteresovati ostale članove skupštine za novu takmičarsku kategoriju. i Izgalasavanje nove kategorije je izvesno.

Lepo je maštanje o savezu zastupanju interesa ovih ili onih, ali mnogo je to kompleksnija materija nego što na prvi pogled izgleda i zahteva veliku posvećenost kako bi profunkcionisalo što je u današnje vreme sizifov posao!

Sve ovo je moje mišljenje i moj lični stav,  mipljenja su kao du.e svako ima svoje!
Antiprotivna teoraija letenja: "Postoje neke preporuke i pravila o tome kako leteti; 1-Kako treba leteti i 2-Kako ne treba leteti znači, ako letim po pravilu 2, i to odlično, znači "letim antiprotivno" ili ti protivprotivnog, zapravo "kontra odnaopačke"."

zajko

oo))  Kakva slucajnost.. ja sam pre par dana dao advokatu da osnuje UDRUZENJE LJUTITELJA RC Hobby "Mala Ivanca"…
To se osniva kao udruzenje gradjana koji vole RC Hobby (3 potpisa i L.K.) i nesto malo para… i to je pravni okvir gde se ta 3 gradjanina, udruzuju da jos vise vole RC Hobby, prirodu, Malu Ivancu … i Zajka... :)aplauz :)aplauz    Doduse, ako prica "ne upali" ili "ne zazivi" a hoce i mora, gasenje tog pravnog lica kosta 5-600 Eur i traje 6 meseci…

Doduse, ne pada mi napamet, da se uclanjujem u nikakve saveze, klubove, udruzenja i slicno… jer je to nemoguce i bespotrebno, a pogotovu danas u ovako "tranzicionoj" SRB, pa ovde se tranzicija nece ovako zavrsiti ni do XXV stoletja !!!

Ljudi, Vi mozda zivite u nekoj drugoj SRB ili ne izlalite iz kuca i ne citate novine i ne gledate TV…. Pa ko ce ista da Vam da, zdravstvo, skolstvo, drzava se raspada, a Vi hocete istu da omuzete za pistu, poslovni prostor itd..itd… i da letuckate avioncicima i da Vas to nista ne kosta..i da neko drugi sve to organizuje, nadje pare... Nema.. Nemoze… koliko imas u dzepu toliko se pruzi…

Mirce je pokusavao da njih nekoliko skupe za sezonu samo za malo kosenja trave, na drzavnom ili vec cijem aerodromu, pa se izvadjase, jer nisu mogli da skupe ni 100 Sur, ili kako je vec bilo….
To je bilo u vreme Tita, a njega mukice nema vec 30+ godina, bilo na siroko, bila velika YU, jedan je Ceda... klubovi aerodromi, avioni, kamioni … zaboravite to.. bio SKJ…

Nije ovo vise skup i eksluzivan hobby, za skromne i vredne ljude… po meni, na pogresan nacin se razmislja, a malo se radi… stirodur i zilet u ruke, sva oprema iz HK ispod 50$, samo PDV i udri... (<--) … pravac livada… za skromnu i pocetnu letelicu sa HK ne treba aerodrom… Primer: Rajker … sa malo para, puno volje i entuzijazma covek se obucio, sija od srece, zadovoljan, jos se potrudi i da nam to prenese snima, montira.. a mi ga ovde … popljujemo …

Ozbiljno sam ovde oglasio u formi saljivog Tendera, da neko dobije kompletanu opremu novu (vrednost oko 250 Eur), da sve to sklopi za 2-3 popodneva, natenane, malo samo iskusniji RC Pilot, da zauzvrat napise ovde kakvi su mu objektivni utisci, nekoliko slika u toku sklapanja, video, prva 2-3 leta i opsti objektivan REVIEW…. i samo se jedan javio  :sljus
Hocu da kazem, da nije tacno da je sve u parama, istih nema u SRB… To je bilo sponzorstvo, daje se besplatna oprema sa razlogom, neko je to platio, marketing... i vuk sit i ovce na broju, kako kaze narod… ali…. Zivela SRB !
Tema je dobro pokrenuta, u kampanji smo.. svi na izbore… a savezi.. mmmm jedan dan od nedelje

()-()
RC Hobby Park, Mala Ivanča, Belgrade, SRB
Executive warehouse keeper, senior

Lazo

Pre nekoliko dana, pozvao me predsednik VSS Labud Bulatović, i dogovorili smo sastanak, za koji mi je on, samo u najkraćim crtama rekao (vozio sam u tom trenutku), da se radi o institucionalizaciji RC vazduhoplovnog modelarstva i letenja u Srbiji.
Na sastanku sam saznao, da postoji potreba i namera da se sistemski uredi RC grana vazduhoplovnog modelarstva, i to u okviru VSS i FAI. Pod "kapom" VSS već decenijama veoma uspešno i plodno deluju slobodno-leteće kategorije vazduhoplovnog i raketnog modelarstva, a narastanje broja RC modelara i letača, uslovljava uređenje i te oblasti.
Iz nekih razloga, a na predloge (nisam se raspitivao kojih ljudi), Labud je mene zamolio da pomognem u formiranju komisije za RC vazduhoplovno modelarstvo, te da za početak sa njom i rukovodim.
Obzirom na to, da dobijamo priliku da stvar uredimo onako kako bi nama (RC modelarima) najviše odgovaralo, smatram da tu priliku treba da iskoristimo i da što više "vode navučemo na svoju vodenicu". Da ne kukamo posle, ako nam neko za dobijanje dozvole za stanicu traži, na primer, sliku sa venčanja roditelja (sa i bez kumova).
U tom smislu vas sve molim, da maksimalno napregnete vijuge, i da na ovom mestu date što je moguće više smislenih, svrsishodnih i korisnih predloga, iskustva iz stranih organizacija (posbno bih zamolio Koleta, i ostale koji se RC-om bave u drugim zemljama).
Ovo je samo inicijalno, a kada se diskusija pokrene, onda ću detaljnije.

Epa...
(pijemo)
Smrt fašizmu - Sloboda na aerodromu!

nedbojsa

Opa, kreće se sa mrtve tačke. Lepe vesti Lazo, jeste sve još u domenu teorije, ali gde ima dima i vatra postoji.

Previše je opširna materija da bi napamet pisali predloge. Moj predlog je da zadate temu pa da iznesemo mišljenja, viđenja, regulativu koju bi vi možda kasnije kasnije sublimirali i usvojili u nekoj radnoj verziji pravilnika.

@zajko Ok je osnovati klub, ali sam klub bez članstva u nekom savezu teško može da se izbori za svoje ciljeve i ideje. Do nedavno je kolko znam svako malo otvarao klubove skupi lk familije za upravni odbor, nadzorni odbor... I osnuje klub ali pirilično ljudi shvatilo da usitnjavanje vodi u propast pa se sramežljivo jedan po jedan spajaju kako bi mogli da rade i, ostvare svoje interese... Za ostvarivanje određenih ciljeva, borbu za zakonsku regulativu koja ide nama na vodenicu, pre će država saslušati neki savez koji je institucija kakav da je nego tamo neki klub sa 5 - 10 članova mada se u današnje vreme svelo da je baza od 5-10 stalnih članova ozbiljan klub.

Da se razumemo svi smo svesni da će VSS nekome biti majka a nekome maćeha, ali je toga bilo uvek i biće u budućnosti.

mad_mangod

Sve sto su napisale kolege iz Nisa je tacno I slazem se sa njima.

@Lazo samo napred u tom pogledu!
Biti ili (ne)biti,
pitanje je koga.

Goran
YU1SIS
Niš

Lazo

Malo da začinim...
Dakle, čemu sve to?!
Pa, kao prvo, ako država ima nameru (zbog, recimo usklađivanja sa EU...) da preko VSS uvede red u RC letenje, kao na primer: upotrebu radio-frekventnih područja, zone i visine dozvoljene za letenje, osiguranje od eventualne štete trećim licima... (samo istresam oinako iz rukava), ona će to da uradi, učestvovali mi u tom procesu ili ne! Ako nam se već nudi da utičemo na taj proces, neodgovorno bi bilo da tu ponudu ignorišemo.
Drugo, samo "peglanje vazduha" pre ili kasnije počinje da biva manje interesantno, da ne kažem dosadno. Mi smo, na o-ruk, i do sada organizovali nekoliko skupova i druženja, i nije nam loše išlo. Ali sve je to podrazumevalo neobavezno angažovanje, pa i žrtvovanje pojedinaca koji bi izgurali celu priču. A sve to, bez definisane odgovornosti i osiguranja od eventualnih neželjenih događaja.
Na isti način smo uspeli i par takmičenja da organizujemo. Ni tu nismo nešto posebno omanuli. Ali. Imali smo takmičenje, takmičare, pobednike... i nikakvu verifikaciju, evidencija i rangiranje rezultata u FAI, zvanična priznanja, medalje, pehare... Da ne govorim o eventualnom pokušaju da se zvanično nastupa u inostranstvu (pojedinačno ili kao reprezentacija), ili organizuje zvanično takmičenje ili druženje sa stranim u,esnicima, sudijama...

Razmišljajte o tome, i predlažite...
(pijemo)
Smrt fašizmu - Sloboda na aerodromu!

zajko

Nemam ja nista protiv ni klubova ni saveza ni regulative, naprotiv… ali sve je to letnji dan do podne, na dugackom stapu…
Ja sam moj klub u formi sportskog drustva.. zbog birokratije i ostale gomile obaveza zatvorio, pred zakonom kao da sam Zvezda ili Partizan, birokratskog posla za 5 ljudi, raznorazni papiri, obrasci i tako dalje… Totalno promasen potez… a jos kako rece sve to za 10-tak ljudi, da ne kazem i manje… SRB je na nivou STR, kakvi klubovi kakvi savezi, pa i u svemu naj..naj klub ne bi imao vise od 10 ozbiljnih clanova, opet preterujem… Regulativu ce jednog dana prepisati od Nemacke i tu je prici kraj, niko nas nece ni pitati za ista…  a i to se verovatno nece postovati… osim ako uspemo da nekog od "zverki" uvucemo da mlatara stanicom po livadi, ali oni nemaju vremena i interesovanja…
Daj boze da sam u krivu i da, od ponedeljka krenu da se otvaraju klubovi i aerodromi u svakoj varosici u SRB, da RC hobby pored ostalih, postane "od nacionalnog interesa" a da arapi naprave najveci najbolji RC klub "na vodi" i da avioni lete sa Mercedesovim CDI motorima, a stanice cemo da pravimo u IT dolini… za svih 10 modelara u SRB, a HK otvori Hangar sa ostalom opremom i dodatnim popustom a drzava nam skine dazbine i PDV jer je RC od nacionalnog interesa….
4e
RC Hobby Park, Mala Ivanča, Belgrade, SRB
Executive warehouse keeper, senior