Upravo sam bio na jednom neformalnom druzenju sa Saletom i Miskom koji su isli i na trke po inostranstvu i sigurno imaju najvise iskustva po pitanju RC automobila. Sta preporuciti nekome ko je na pocetku? Jako, jako tesko pitanje narocito ako ljudi izadju sa nekim malim budzetom. Novo ili polovno?
Ja cu preneti moja licna iskustva kako sam poceo i gde sam do sada stigao. Ali pre nego sto se upustim u bilo kakvu pricu,
na stazi postoji samo jedno vozilo koje se tamo stvarno oseca kao kod kuce a to je 1/8 bagi, glow ili elektro svejedno je! Najmanje sto moze na stazu je neki 1/10 2WD, sve ispod toga su igracke.
Ajde da krenemo ovako, a to je da ako cca 500Eura nije nekome puno za pocetak za 1/8 bagi na glow ili cca 650Eura za elektro bagi (a tu mislim i na trosak baterija i punjaca) onda je stvar dosta jednostavna, neki RTR od Kyosha, Losija, Agame ili RB-a bice apsolutno dovoljni za pocetak. Ono sto u tom slucaju sledi u narednom periodu kao trosak je uglavnom bolja stanica, neki upgrade na prvom mestu amortizera i servoa. Sledeci nivo je vec neki race model koji uglavnom korisnik sam sklapa i bira komponente. Prazne sasije su oko 400-500 Eura ali zato oprema moze da kosta barem jos toliko, tu je stvarno jako tesko naci granicu.
Ako se niste nasli u prethodnom pasusu sta onda? Ako vam je konacni cilj trkanje i izlazak na stazu onda bih preporucio neki polovan model od gore navedenih brendova sa izuzetkom Kyosha jer su im rezervni delovi ipak dosta skuplji od konkurencije, narocito za race modele! Koliko kosta prazan polovan model 1/8 bagija u pristojnom stanju, pa negde oko 150-200E na ebay preko, sto znaci kod nas oko 200-250E. I sa opremom mozete ici sa polovnom ali tu je rizik veci ako licno ne poznajete coveka koji prodaje. Sa elektrokomponentama je lakse, ili rade ili ne rade. Cesto necete naci polovan model koji vec ima elektro konverziju pa cete morati i to da pazarite ako hocte "na struju" a to je jos cca 100E.
E sad, ako staza nije jedini prioritet sta onda? Pa opet, ako lova nije problem to je tragi 1/8, stim sto su oni u proseku nekih 100E skuplji od bagija u RTR verziji. Tragi je jedno stvarno univerzalno vozilo sa kojim bukvalno mozete sve, i staza i suma i brdo i zezanje i ludovanje... naravno sve to ima svoju cenu u vidu troskova eksploatacije koji su veci nego i kod bagija 1/8.
A ako nemate za 1/8 tragi? E sada stvar postaje zanimljiva. Prvo cu reci sta mislim da je pogresno u svakom slucaju. Kao sto vec rekoh sve ispod 1/10 je prakticno ne upotrebljivo van betona. 1/10 4WD bagi je malo upotrebljiv van staze i uglavnom koristi specificne baterije koje se ne koriste na drugim modelima tako da ih treba zaobici. 1/10 4WD tragi su upotrebljivi i van staze ali su im trokovi eksploatacije uporedivi sa 1/8 masinama tako da mislim da se ne isplate na kraju jer za malo vise moze da se ima prava stvar. Pravi 1/10 2WD bagi je prakticno samo za stazu i ako je iole ozbiljam model onda ima diferencijal sa kuglicama koji zahteva jako puno paznje. To su mnogo lepe masine ali samo za prave zaljubljenike i stazu.
Onda se relativno skoro pojavila kategorija 1/10 SC 2WD i 4WD masina. U USA su dosta popularni. Iako su deklarisani kao 1/10 realno su veliki kao 1/8 bagi i po duzini i po visini. U 4WD izvedbi su i cenovno a i po troskovima eksploatacije kao i 1/8 masine tako da mislim da nisu pametan izbor jer ipak nisu na tom nivou.
I tako dodjosmo do necega sto bi mozda po mom misljenju mogla da bude prava pocetnicka masina. Znaci 2WD
Short
Course ima dosta preduslova za to. Dovoljno je model velik i prohodan da se sa njim mozete zabaviti i van staze a sa brushless motorom se jako lepo vozi i na stazi. E sad koji uzeti? Kyosho Ultima SC nema da se kupi kod nas, ima katastrofa amortizere u RTR verziji (za to postoji resenje sa HK, vec pisao o tome) i standardno nema brushless motor ali zato postoji skoro 100% replika na HK
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__20558__Turnigy_SCT_2WD_1_10_Brushless_Short_Course_Truck_ARR_.htmlili u kitu prazna
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__51509__Turnigy_SCT_V2_2WD_1_10_Brushless_Short_Course_Truck_KIT_.htmlza koje postoje i delovi koji pasuju uglavnom i na Ultimu
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__526__405__Cars_Parts-1_10_Brushless_2WD_Desert_Racing_Buggy.htmlTu je i Losi XXX serija. Jako dobre masine koji su cak i bolje odradjene od Ultime ali im je mana sto su sa colovnim srafovima i sto u standardu isto ne dolaze sa brushless motorom. Prednost, postoji zvanicni uvoznik (Zajko) i sto sigurno necete imati problema sa nabavkom rezervnih delova.
Sa ovakvom masinom na kojoj je brushless motor od 3.300kV (sve preko toga je prejako sem ako nije u pitanju prava race masina) i baterijom 2S od 5.000mAh cete se navozati barem 20-25min, znaci sa 3 baterije ima da vam dosadi voznja. Potreban je obican punjac od 50W da biste bateriju punili za manje od sat vremena na 1C i prednost je sto zadnje gume traju skoro citavu sezonu dok se prednje ne trose, imaju jako malo odrzavanja i generalno su jako zahvalne.
Eto, nadam se da je pomoglo, no ponavljam ovo je samo moje vidjenje cele price. I da ne zaboravim,
monsteri nisu za stazu! A na osnovu cega sam mogao sve ovo da napisem? Pa evo sta je sve do sada proslo kroz moje ruke:
1/10 2WD Tamiya ST tragi
1/10 2WD Kyosho Ultima RB5 bagi
1/16 4WD Kyosho Mini Inferno
1/8 4WD Kyosho tragi
1/8 4WD Kyosho monster
1/10 2WD Ultima SC (DB)
1/8 4WD Losi tragi
1/8 4WD Losi bagi
1/10 2WD Ultima SC-R
sve to sem Kyosho tragija je jos uvek kod mene i u voznom stanju!
poz