Prva stvar o servo motorima - to sto pise (a mozda i ima neki) metal gear ne znaci da je servo kvalitetan. Negde su cak i pozeljni servoi sa plasticnim zupcanicima. Ima plasticnih boljih od metalnih, i obrnuto... Rezolucija i centriranje servoa su daleko najbitnije osobine za kvalitetno letenje, snaga servoa se bira prema potrebi, a brzina je (za vecinu letelica) pa tek na zadnjem mestu (zajedno sa materijalom zupcnika, osim ako nije neka high-end aplikacja).
A ako servo zuji dosta kada je u najvecem otklonu, onda to moze biti da radi u stall rezimu, to jest da je preslab za datu namenu, ili da je kontrolna povrsina previse kruta i gusi ga.
Koji je servo, i na kojoj kontrolnoj povrsini? Ne znam koji su servoi unutra, ali zujanje servoa se javlja i na mnogo kvalitetnijim i skupljim servoima. Negde da, negde ne. Ima raznih uticaja, od losih potenciometara, elektronike, i ostalih komponenat u servou, pa do ama bas malerozne kombinacije kontrolne povrsine i servoa, od koje servo upada u neku mikro rezonancu. Nekada pojacanje signala greske i u kvaltetnom servou je prejako, pa motor odradi previse burno korekciju pa ode u drugu stranu, i napravi gresku. Sada ga pojacavac opet burno salje u drugu stranu, pa opet preleti u istu gresku, i tako u krug... Nemoj to da mesas sa flutter-om, koji je takodje rezoniranje ali kontrolne povrsine, a ne servoa.
To sto po malo zujka, nije strashno, pogotovo na tom modelu. I meni Dymond D60 servo na DLGu oce da zujka, pa evo sluzi me verno vec dosta dugo, i preziveo je puno padova i lomova. Samo cepaj