Mirce je donekle u pravu… ali ja volim, valjda sa godinama.. velike avione, pa taman bile i jedrilice…
Poceo sam da razmisljam da ipak moze da se koristi takoreci svakodnevno lako i brzo, vise se posvetiti zajebanciji u vazduhu, neko doradama, prepravkama, proverama.. itd….itd...
Jet verzija, onako odokativno, bacio sam pogled naokolo JatCAT bi izasao 2-2500 eur, a verovatno i 3000 sa raznim istnicama… tu se malo pojavljuje problem goriva, servis turbine na 30h, nije tako bas rosto ni postaviti, niti korstiti, nije za svaki dan… bas…
EDF verzija, Hacker i njima neka bratska firma, Nemci, prave EDF oko 100mm sa nosacem koji "radi" moze da uvuce izvuce EDF, dobar stos, lepo izgleda, baterija lipo 10+ celija, drugim recima "cigla", kosta koliko i JatCat, maltene sigurno oko 2000 Eur…
A onda mi pade na pamet, posto vec imam jedan BRAND NEW
AXI 5330/F3A GOLD LINE Brushless motor
On trazi 20x13 prop, u ovoj varijanti bi bio folding prop 18.5x1 Carbon (ima ga Hacker sa spinerom treba da se razbusi sa 6 na 8mm osovinu)… sto ispada negde najpovoljnije, ali manje vise to, nego sto bi sa dodatkom kolica za jerilicu (sa 3 tocka, zadnji slobodan, da bi svenkovalo levo/desno, male korekcije, sa Rudderom, valjda ce da radi), pilot mogao sam da "operira", polece bez neophodne asistencije jos neke osobe, zarad velicine… Kolica pored lakseg poletanja, sluze i da podignu osovinu motora/propa na nekih 13-15 inch, od zemlje da bi podigao pticu u vazduh… jedino sto je tada neophodno da bude jako ravna podloga, asfalt ili slicno… Jedino da kolica opremimo nekim Off-Road tockovima…. ali ce da klacka…
Ima i neki
Spinner RFM 38x6mm 5° cranked and displaced…
sta god to znacilo i imalo funkiciju !!!??Kolica bi trebalo nekako ovako napraviti, stim sto bih ja , sto dade cika Sava ideju , da nazad bude upravljiv tocak, da kazem slobodno rotirajuci, a da ga upravlja RUDDER jedrilice, za male korekcije, premda ce Blanik da poleti verovatno na 10m i da se odvoji od kolica...
Ovaj Axi motor trazi 10S bateriju, verovatno jedno 5Ah, recimo 2 x 5S x 5Ah, opet cigla, ali bi ga lepo dizao u nebo, i jos bi bilo tu i tamo za neke zezalice u vazduhu
Specification
No. of cells max 32
max. 10s Li-Poly
RPM/V 259 RMP/V
Max. efficiency 90%
Max. efficiency current 25 - 60 A (>85%)
No load current / 10 V 2 A
Current capacity 75 A/60 s
Internal Resistance 32 mohm
Dimensions (diameter. x lenght) 63x64 mm
Shaft diameter 8 mm
Weight with cables 652 g
These very efficient brushless motors with neodymium magnets and a rotating case are manufactured using the latest technology from the finest quality materials. The hardened steel 8mm shaft is supported by three ball bearings, and the overall robust construction ensures a long service life. Due to it’s high torque characteristics this motor is capable of turning large propellers with a high level of efficiency, and without the need for a gearbox.
These motors are suitable for large sailplanes weighing up to 10000g and sports aerobatic models up to 7000g. The lack of gearbox noise makes these motors particularly suitable for scale models[/i][/color]. AXI53xx GOLD LINE motors offer front and reverse (radial) mounting options, and two prop adapters for both mounting options are included as standard. The AXI5330/18 GOLD LINE has been used in F3A competition aerobatics with great success.
Recommended setups for AXI 5330/18 GOLD LINE Weight LiPols Time ESC Propeller
Aerobatic 6500 10s 80A/30s 90A 19"x10"
3D 5500 10s 80A/30s 90A 20"x8"
3D schock 16000 10s 80A/30s 77A 18,5"x12"
Engine 22 -25 ccm/1.3-1.55 -2stroke 1.4 -4stroke 35 - 45 ccm/2.1-2.7 gasolineMotor Prop. w/o gearbox Battery I/A RPM U (V) P-OUT (W) P- IN (W) Efficiency (%)
5330/18 APC-E 19"x12" 10x Li-Poly 10s2p
2000 Kokam 64,5 6170 30 1587 1935 82
5330/18 APC-E 20"x11" 10x Li-Poly 10s2p
2000 Kokam 63 6110 29,5 1524 1858 82
I ovaj motor trazi () ESC, a ja vec imam GENS ACE Opto 90A…
Tako da nekako izadje da mi ova verzija, zbog kasnije eksploatacije i proste upotrebe, nekako najvise odgovara, a i motor/ESC vec imam, samo treba kupiti Folding prop i Spinner od Hackera…
Ali, avaj sve to treba i napraviti, a da valja… ali cika Sava se ponudio za pomoc, svejedno ne planiram pre proleca da letim, trenutno vekam nosac MVVS motora za 50cc, da sastavim i poletim "TRACTOR" SUPER CUB, pa onda tek Blanik…
I jos jedna prednost ovakvog setup, sto se samo na brzinu skine Spinner sa Propom, i moze na "TRACTOR"… ko "Multipraktik" ja ces ovo, ja ono…
Bice valjda i nekih korisnih saveta i komentara…
PS. A kad se ne leti, zakacis kanap i pozajmis zeni kolica za pijacu...