Mi smo i danas išli na letenje. Viktor, Lorika, Adam i moja malenkost...
Vreme u početku promenljivo, bilo je i sunca, ali su se polako "navukli" oblaci i razišli smo se tik pre kiše.
Od svih izlazaka ove godine, danas je bilo najvetrovitije.
Velikim modelima vetar nije smetao, a male F5J-400 morali smo da
sa mnogo korigovanja na palicama.
Bez obzira na sve, male jedrilice su me prilično iznenadile svojim dobrim letnim karakteristikama.
Adam mi je danas dao Sportsku dozvolu, tako da sada i zvanično možemo ići na takmičenja.
I dozvole su se promenile, modernizovale, pa sada izgledaju kao bankovne kartice ili, recimo, lična karta.
Stari format, kartonska knjižica savijena na pola, otišla je u istoriju...
Mogu vam reći da subotičani mnogo dobro lete. I modeli su im dobro natrimovani, i dobro mi dodje da iz "prve ruke" vidim kako lete moji, a kako njihove jedrilice.
Adamov Extreme II je vrhunska sprava.
Posmatram danas, dok je vežbao sletanje na tačku, koliko model stabilno leti.
Adam ga poleti i na jedno dvadesetak metara ugasi motor.
Iz pavolinijskog leta, oštar zaokret u levo, niz vetar. Visina se skoro ni ne izgubi, jer brzinu koju dobije u zaokretu, kad ispravi model "u vetar", pretvori u penjanje jedrilice.
E sad sletanje...
Stajao sam tačno sa strane, pa sam sve dobro video, Extreme leti prema Adamu, udaljena je otprilike pedesetak metara od tačke i na petnaestak metara visine.
Model je velik i prodoran, tako da mu vetar nije problem.
Na otprilike tridesetak metara udaljenosti od tačke, pune kočnice (flapsovi se spuste pod 90 stepeni, eleroni odu gore, a rep kompenzuje da se model "ne propne") i Extreme doslovno, ali doslovno stane u vazduhu!!!
OK, to traje trenutak, ali brzina se smanji skoro na 0...
Uopšte nema tendencije da se "svali" na stranu.
Čim Adam uvuče kočnice, model obori prednji deo, izgubi par metara visine i iz dva - tri ovakva "kočenja" skoro da je zagarantovano sletanje tamo gde treba - u centar.
Naravno, nije samo stvar u modelu, ima nešto i u pilotu
...
Ove nedelje sam malo "surfovao" internetom, merkao F5J modele i kako god okreneš Extreme od NAN modela su najbolja opcija, ima najbolji odnos kvaliteta i cene.
Ukrajinske jedrilice od Vladimir's modela su takodje vrh tehnologije, možda i bolje od NAN-ovih, ali cena im je dosta veća i nepotrebno je davati toliko para, jer ipak, jedrilice nisu toliko bolje.
Vlasnik NAN modela, lukavo je smislio "strategiju" i vrhunskim svetskim modelarima besplatno je davao svoje modele da ih lete na evropskim i svetskim takmičenjima.
Odlične jedrilice u rukama vrhunskih pilota - rezultati nisu izostali.
Trenutno je Extreme model sa najviše osvojenih ozbiljnih takmičenja, pa je samim tim stekao i reputaciju vrhunskog modela.
Na RC Groups-u sam čitao zanimljiv članak o F3J jedrilicama. Ista priča može da se podvuče i za F5J kategoriju.
Kažu ljudi, a mnogi su imali prilike da lete razne top modele, da je razlika u "vrhu ponude" možda i manja od 10%.
Velika većina modelara nikad neće dostići nivo da "oseti" te finese.
Ipak, Extreme se i tamo izdvojio kao model koji se najviše spominje.
NAN model nudi Extreme u mnogo varijanti (glass, karbon, light, sa V repom, sa klasičnim repom, itd...), Adam je tu mnogo više upućen, jer postoji šansa da, ako se "napalimo" na takmičenja, za iduću sezonu pazarimo dva nova F5J Extrem-a od 3,8 metara...
Videćemo...
Za sada flajamo to što imamo, a imamo relativno dobre "ptice".
Od modela, mnoooooogo više znači trening, tako da tome treba trenutno posvetiti mnogo više vremena...
Uzdravlje iz Sente