Main Menu

Malo ko pravi modele, cak i u svetu

Started by coka, January 24, 2015, 05:42:24 PM

Previous topic - Next topic

coka

sloba_b

Mene ne cudi jer zivimo u instant dobu, 3u1 ...a u modelarskom svetu prvi savet idi kupi bixlera i onda cudno sto niko nece nista da napravi. Kao da ne slupas da se ne razocaras, kao da ce neko da isece vene, malo se smoris i sta? nista..pravis dalje.  Neko i ne zna sta je lepota, zato treba probati pa se nekome nesto mozda i svidi ;)

Vaci

Quote from: sloba_b on January 24, 2015, 07:34:25 PM
Mene ne cudi jer zivimo u instant dobu, 3u1 ...a u modelarskom svetu prvi savet idi kupi bixlera i onda cudno sto niko nece nista da napravi. Kao da ne slupas da se ne razocaras, kao da ce neko da isece vene, malo se smoris i sta? nista..pravis dalje.  Neko i ne zna sta je lepota, zato treba probati pa se nekome nesto mozda i svidi ;)

+1

Na zalost, sve vise srednja klasa sluzi "za jahanje", pa je vremena za ludorije sve manje. Bas tako, 3u1, zivi se brzo jer je pocelo i da se umire brzo... Izadjes u jutro, vratis se u mrak, zenu i decu ne vidjas, premoren si, nemas kad ni da se seksas (osim na poslu sto te j... svi redom) a treba da pravis avione. Jos kad nemas ni moralnu satisfakciju, neku vrstu priznanja, parijateljskog tapsanja po ramenu uz osmeh i "dobro ti je ovo..." e tek tu prestaje svaka prica. Na zalost, tako je...

tibeteagle

QuoteMalo ko pravi modele, cak i u svetu
Danas su cene ARF modela ista ili manja od nekadašnjih kitova, pa zašto onda praviti? Ljudi idu silom manjeg otpora, jer su pametni, cene svoj novac i vreme.

igorpl

JA OBOŽAVAM DA PRAVIM POGOTOVO OD DEPRONA I OSTALIH PENASTIH MATERIJALA JER JE JEDNOSTAVNIJE I MANJE BOLI KADA GA OLIVADIŠ.
SAda preko zime imam više vremena a i vreme je užasno napolju pa se sprema par modela za proleće.
Jedino čekam Vacija da produži zna on već koji post o DLG-u pa da počnem izradu
Joj što volem što sam PRIMITIVAN

miša2002

Quote from: coka on January 24, 2015, 05:42:24 PM
Odavno je vec nestasica postova o pravljenju modela.

Izgleda da i Ameri imaju isti problem

http://www.rcuniverse.com/forum/kit-building-121/11612245-where-have-all-builders-gone.html

Pa kome pisati o gradnji, bilo kog i bilo kakvog modela, kad odma stupaju u akciju filozofi koji bi nešto da prodaju... pa ti zagade topik ili u startu ili na kraju ili već...
Najgore što nikad nisu ni pokušali da naprave nešto, a još gore je što su i oni koji su pravili, promenili stav i prešli u trgovce...
A ima i zagađivača, bezveznim postovima...
#FFCC00

LazarStan

Hm,zasto se onda bave hobijem kad kupuju cele modele,to mu dodje kao da sakupljaju kolekcije modela,naravno ima ljudi koji vole da voze ali...dok se ne zamazu ruke lepkom i ne napravi lom po stanu nista od modelarstva,pa jos kad poleti e to je neopisivo!  :big smile
They got money for wars but can't feed the poor

-2Pac

http://www.dreamerbeats.com/

zajko

Pa nekako mu dodje prosto…

Mislim da treba odvojeno posmatrati RC Hobby i modelarstvo….

Modelarstvo je ipak na neki nacin "zanat"… Da bi recimo bio aviomodelar, mislim da treba imati puno znanja i iskustva i biti u ljubavi sa alatom, imati kvalitetan, dobar i raznovrstan alat, imati puno volje & zelje za istim, a pritom imati puno vremena i naravno para…  E.. nakon toga treba imati volje, zelje i vremena, da o tome pises, smisleno, slikas, postavljas slike, slusas i citas kojekakve dobronamerne, zlonamerne, dobre i lose komentare, na sve to sto si uradio ili radis, i jos se potrudio da podelis na nekom forumu… ili sa sirom zajednicom… Sve u svemu, kao i za sve, trebas biti veliki poznavalac i entuzijasta za tkvo sto, generalno sirom planete malo je takvih ljudi, u odnosi na RC Hobiste…

RC Hobisti su ljudi razlicitih godisnjih doba, profesija, obrazovanja i materijalnih mogucnosti… Veciti decaci, koji imaju potrebu da se igraju svojim "igrackama-modelima", da se druze, smeju, takmice po malo, zezaju i provedu sa nekom ekipom neko vreme… Imaju svoja zanimanja, poslove, obaveze, imaju neku kintu i NEMAJU zelju da popravljaju, cackaju, prave ili bilo sta sto ima veze sa alatom, a nekima je ta zelja minimalna, neophodna samo da bi ljubimac bio funkcionalan, taj nece ulaziti u analize ove ili one vrste, kupice originalan deo koji je fabrika ugradila kad crkne ili polupa i opet u zezanje… Hobijem se bavi sporadicno, jednom nedeljno na 2-3 sata, jer ima kako rekoh svoje obaveze, a ovo je za njega igra…
Kad je prinudjen da sklapa ARF model ili nesto od cele price to radi sa mukom i vrlo rado bi to prepustio nekom drugom uz nadonadu, jer NE ZNA i NE ZELI da zna i da ulazi u materiju i NE VOLI srafciger i alat i NEMA vremena, zelje i volje…

Ima svoju profesiju, koju verovatno voli i u cemu je dobar, i cemu je posvecen, i gde je verovatno uspesan i gde zaradjuje stresno svoje novce i spreman je deo tog stresno zaradjenog novca da potrosi na svoju "igracku" i povremenu igrariju, opustanje, zezanje… Pored nekog Tenis cluba, ili Golf kluba, ako se igra ovim on je i clan i nekog RC Kluba, i uvek insisitira da svoj model drzi u Klubu, da mu bude spreman, da kad dodje da se izigra, izluduje i sretan ode kuci…

E sad kod nas je to sve normalno/naravno drugacije, opsta nemastina sredstava, parica, vremena na pretek, nadasve neopravdano izrazena sujeta, zamena teza, i sve ono sto nekako ne ide uz ovako lep hobby

()-() (:beer:)
RC Hobby Park, Mala Ivanča, Belgrade, SRB
Executive warehouse keeper, senior

banbo

Quote from: zajko on January 24, 2015, 11:32:38 PM
Pa nekako mu dodje prosto…

Mislim da treba odvojeno posmatrati RC Hobby i modelarstvo….

Modelarstvo je ipak na neki nacin "zanat"… Da bi recimo bio aviomodelar, mislim da treba imati puno znanja i iskustva i biti u ljubavi sa alatom, imati kvalitetan, dobar i raznovrstan alat, imati puno volje & zelje za istim, a pritom imati puno vremena i naravno para…  E.. nakon toga treba imati volje, zelje i vremena, da o tome pises, smisleno, slikas, postavljas slike, slusas i citas kojekakve dobronamerne, zlonamerne, dobre i lose komentare, na sve to sto si uradio ili radis, i jos se potrudio da podelis na nekom forumu… ili sa sirom zajednicom… Sve u svemu, kao i za sve, trebas biti veliki poznavalac i entuzijasta za tkvo sto, generalno sirom planete malo je takvih ljudi, u odnosi na RC Hobiste…

RC Hobisti su ljudi razlicitih godisnjih doba, profesija, obrazovanja i materijalnih mogucnosti… Veciti decaci, koji imaju potrebu da se igraju svojim "igrackama-modelima", da se druze, smeju, takmice po malo, zezaju i provedu sa nekom ekipom neko vreme… Imaju svoja zanimanja, poslove, obaveze, imaju neku kintu i NEMAJU zelju da popravljaju, cackaju, prave ili bilo sta sto ima veze sa alatom, a nekima je ta zelja minimalna, neophodna samo da bi ljubimac bio funkcionalan, taj nece ulaziti u analize ove ili one vrste, kupice originalan deo koji je fabrika ugradila kad crkne ili polupa i opet u zezanje… Hobijem se bavi sporadicno, jednom nedeljno na 2-3 sata, jer ima kako rekoh svoje obaveze, a ovo je za njega igra…
Kad je prinudjen da sklapa ARF model ili nesto od cele price to radi sa mukom i vrlo rado bi to prepustio nekom drugom uz nadonadu, jer NE ZNA i NE ZELI da zna i da ulazi u materiju i NE VOLI srafciger i alat i NEMA vremena, zelje i volje…

Ima svoju profesiju, koju verovatno voli i u cemu je dobar, i cemu je posvecen, i gde je verovatno uspesan i gde zaradjuje stresno svoje novce i spreman je deo tog stresno zaradjenog novca da potrosi na svoju "igracku" i povremenu igrariju, opustanje, zezanje… Pored nekog Tenis cluba, ili Golf kluba, ako se igra ovim on je i clan i nekog RC Kluba, i uvek insisitira da svoj model drzi u Klubu, da mu bude spreman, da kad dodje da se izigra, izluduje i sretan ode kuci…

E sad kod nas je to sve normalno/naravno drugacije, opsta nemastina sredstava, parica, vremena na pretek, nadasve neopravdano izrazena sujeta, zamena teza, i sve ono sto nekako ne ide uz ovako lep hobby

()-() (:beer:)

(:good)

Sto bi rekli, ote mi reci iz usta. 100% si u pravu, evo ja u firmi imam 2 CNC masine, alata od stone testere, brusilica, busilica, preko sitnog alata do infracrvene lemilice i koje kakvih instrumenata, pristup laserskom sekacu kod drugara, al u zadnjih 8 meseci nemam vremena ni za decu, a kamoli hobi. Imam Bixlera 2, kog sam poleteo jednom 09.11.2014, a nabavljen je 2 meseca pre toga. Hexu sto zbog zarade i poleti cesce, ali i nju slabo :) Napakovao sam dosta stvari koje hocu ove godine da odradim, jer necu da moje vreme vise poklanjam nikome "onako"(mislim na posao i klijente, ne na RC kolege  ;namig). Npr. sa tobom sam se cuo par puta, i dogovarao sa dva drugara odavde da dodjemo jedan vikend, al nikako, sto cu ove godine ispraviti i to koliko ubrzo  :big smile
Make things as simple as possible, but not simpler.

Vaci

Braaavo bata Ico  :)aplauz Ne znam dali si do ove analize dosao preko posla kojim se bavis ili si to izvukao iz iskustva, ali si ga uboo u centar. I ja bih posebno naglasio deo tvog teksta u kome se razdvajaju modelari i hobisti, ovih drugih je neuporedivo vise. Tako diktira moderni zivot. Polako modelari prelaze u hobiste, pa ta vrsta izumire. Ja mozda napravim jos model/dva, dok stigne drugo dete, dok dobijem svoj sektor na poslu, posle ce ostati samo secanje na ovaj period. Ko voli, lepo je graditi, ali takvom coveku to postaje skup luksuz, jer vreme je jako skupo...  4e Posle cekam jedno 20 godina, da se sve po udaje i po ozeni, pa nazad na sitna zadovoljstva :) A u penziji, bice ovo sjajan beg od ucmalosti i dosade. Tad ce svi hobisti upravljati mislima antigravitacione modele sa titanijumsko-uranijumskim megavatnim baterijama, a onda izmotam iz garaze jednu prelepu jedrilicu  :_D Eh samo da dozivimo to :)

Sava

ex pseudonijum: licider

coka

google translate....
nije pitanje zasto medju novim rc hobistima nema ljudi koji prave modele nego gde su stari graditelji.
Od 5 ili 50 starih modelara, koji imaju staz od preko 20 godina, i koji su nekada pravili godisnje 2-3 modela,o cemu se sada moze citati?
  Uvek se pri  pomenu  ovakvih stvari cuju dve ideje.
Prva je arf.
Potpuno je tacno da je arf model jeftiniji. Mozda je cak u nekim slucajevima i kvalitetniji.
Ali ako zelite neki konkretan model, npr, domaci Kraguj, 522, ili zelite Gee Bee za bas motor koji vam stoji u fijoci vec dugo, ili setup preostao od nekog bivseg modela, da li je tacna cinjenica da medju 300 ili ne znam koliko vec clanova foruma, nije moguce konstantno citati bar 10-ak topika o pravljenju pomenutih modela?
Ocigledno ne, jer i kod Amera, gde je broj modelara daleko veci, postoji isti problem.

Da li smo nacija koja sve vise vremena provodi gledajuci "farmu", "Pinkove zvezdice", prepricavajuci tabloide, ispijajuci pivo i igrajuci basket u lokalnom parku, neka je druga tema.

Druga ideja je sujeta.
Ako pricamo o hobistima, mozda je podlozno sujeti ko je kupio veci i skuplji arf ili ko ima vise Sebartovih modela.
Ali ako pricamo o modelarima, da li je bas bitno, ako vec prave modele, ko pravi veci ili manji?
Gde su nestali ti ljudi, koji su svercovali preko granice slajfne balze, lepak, smirglu, koji su japan papirom i nitro lakom radili finise svojih modela, jer je folija bila preskupa i nije se mogla naci.
Mnogi su pokojni, ali da li je duh modelarstva kao nacina zivota, pokojan?
Nacin zivota koji je podrazumevao balzu, piljevinu i suske u toku zime....da li je on mrtav.

Ne misleci ni na koga posebno,sujetom se popriliocno u zadnje vreme karakterise sve neobicno a i sve cesce se najveca sujeta sakriva iza takvog okaraketrisavanja drugih.

Generalno, da se vise modelari, manje bi se moglo citati gluposti i prepucavanja na forumu.
  Da vise modelara ili hobvista  trosi svoje slobodno vreme na kreativan nacin, vise bi se i cenio trud drugih ljudi.

igorpl

Generalno balzu i sper su zamenili ili polako zamnjuju penasti materijali i karbon.
Jeste da je balza i sper stari način rada ali dolaze nove tehnike, nove tehnologije, novi materijali tako da su tu ljudi potpuno podeljeni.
Neki misle da su balza-sper modeli i sus motori ono što oličava jednog pravog modelara, neki misle da je elktro neprevaziđen, neki vole penaste materijale.... Ja lično volim elketro modele jer nema mnogo zezanja oće da upali neće da upali štelovanje, čišćenje, vlažnost vazduha...
Takođe obožavam penaste materijale jer se sa njima može praviti sve i svašta.
Mongi će me sada demantovati o tehničkim karakteristikama i izdržljivosti materijala koje navodimu odnosu na balzu i šper...(pitao bih ih samo da li oni prave model da ga skrše ili da lete sa njim...)
I šta ja sada što ne koristim isključivo balzu i šper se ne zovem modelar ili šta????
SAmo hoću da kežem da su i jedni ui drugi u pravu u nečemu u nečemu nisu i dobro je da postoji uvek alternativa....
Da je lakše kupiti ARF model lakše je ali takođe nema te sreće nego kada tvoj lični model poleti, napravi krug i sleti.
Umesto da se koristi ono što je izašlo iz fabrike. Takođe tu postoji jedan drugi problem a to je postoje ljudi koji iz svega uvek žele da izvuku savršenstvo (da imaju savršen model koji lako leti i lako sluša komande...) za takve ljude ARF je zakon jer je ipak napravljen sa nekim proračunima i od strane stručnjaka. Ovo što mi napravimo služi samo za uživanje a ne za takmičenje i dokazivanje čiji je veći....
U našem modelarstvu jako je malo projekata tipa sednem za računar, nacrtam model, pa uradim prototip, pa probam u nekom vazdušnom tunelu ako imam ili provučem 3d model kroz neku kompjutersku simulaciju za aerodinamiku, pa merim pomoću senzora parametre pa vidim šta ne valja pa ponda opet na crtanje....
Uglavnom najveći broj modela iz kućne radinosti eventualno prvo prođe samo prvu fazu a to je crtanje i odmah se sklapa i na livadu.
Po meni i to treba uzeti u obzir prilikom davanja suda o tome koliko je modelara i zašto ih je sve manje.
Joj što volem što sam PRIMITIVAN

mirce

Čitam, pa ne verujem...
Koje licemerje... :sljus :sljus :sljus

coka

Igorpl, mozda si u pravu. Moglo se shvatiti iz mog posta da priznajem samo balzu.
Modelarstvo je, po meni, sve sto iziskuje koriscenje svojih 10 prstiju, vijuga i rucni alat.
Depron, stiropor, balza, sper, kompozit, metal...totalno je nebitno.
Ako procitas americki post, zapitali su se ako niko ne pravi modele, gde su svi kitevi nestali, pa sam mozda zato malo vise stavio apostrof na suskama od balze.
Posto sam ja i zapoceo post, da kazem i moje misljenje.
Kriza je u nasim glavama i licnostima.
Ako za jedan model treba 100-ak sati da se napravi, dovoljno je u dva meseca lisiti se facebook-a,jedne serije koju pratite, pola sata surfovanja internetom, jednog odgledanog filma koji smo vec vise puta gledali,  ili mozda jednog kafica dnevno i imacete ako nista drugo, bar jedan svojerucno napravljen model.
Nije tolika nestasica vremena, a nije bas ni da se 100-ak eura godisnje ne moze namaci.
Isprani su nam mozgovi raznim pinkovima i farmama, pa je najomiljenija tema ko je koga ili ko je s kim..
Ko ce u svetlu takvih stvari jos modele da pravi.

Poskupelo gorivo, gas, direktor proneverio milione, napravljen most koji je kostao milione a vredi 100 puta manje...ali narod primecuje ukidanje emisije Ivana Ivanovica ili to sto je Prodata Grand parada.
Od uvek je bilo " hleba i igara".

Da li arf ovima cenimo svoje vreme ili idemo linijom manjeg otpora... Diskutovacemo u nekom drugom postu.
Da li su samogradjeni modeli bolji ili losiji, opet je interesantno.
Vecina samoizgradjenih modela je losija od arf- ova ali je isto tako i cinjenica da su najbolji modeli iskljucivo  rucni rad.

Prosle godine, negde u isto vreme, moja lepsa polovina je postala aktivna na facebook-u a ja sam prestao sa mojim standardnim krstarenjima ebay-om . To vreme iskoristio sam za ucenje sw programa.
Nakon nekoliko meseci, makar nesto kreativno sam naucio, dok je to isto vreme moglo i da bude baceno niz reku.
Jedan moj drugar iz starih dana jednom je rekao " ne idem u kafice jer ne vidim sta sam na sebi uradio za to vreme koje sam tamo proveo".
Ima i mnogo losijih nacina da se provede vreme od modelarenja.