Da vam pokazem cim sam se zanimao u posljednje vrijeme.
Naime rijec je o preradi Trexa 600 nitro u benzinca.Ja sam se licno opredjelio za Trexa 600 Nitro pro sto neznaci da se nemogu koristiti Trex 600 sport ili nitro super pro.Samo je pitanje koliko mozete da se protegnete.
Kao sto sam rekao uzeo sam nitro pro verziju polovnu koju sam kompletnu rastavio pa ponovo sastavljao.U preradi se koristi novi ram posto orginalni Align neodgovara za motor koji se koristi.Naime rijec je o Zenoah 20 ei motoru koji je avionski i na kojem takodje treba da se uradi par stvari da bi se upotrijebio u helikopteru.
Pocetak rada je bilo rastavljanje helikoptera
i kontrola lezajeva i ostalih stvari sarafa,linkova itd.
Poslije toga sam poceo sa sastavljanjem helikoptera koristeci novi ram koji sam kupio gotov karbonski medjutim moguce je koristiti i neku vrstu aluminijuma za izradu rama.
Poslije toga stavljena je glava i rep
Kod prethodno uradjenih stvari nije potrebno nista narocito sem puno sarafanja
Poslije ovoga doslo je na red postavljanje zvona kvacila i novog zupcanika na kvacilu koji ima puno veci broj zubaca nego nitro.Naime novi pinion ima 27 zubaca za razliku od originalnog koji ima puno manje.Ovaj pinion mora da se koristi zbog razlike u broju obrtaja izmedju nitro i benzinskog motora.Sljedeca modifikikacija je bila u zvonu kvacila vezana za cluch liner.Kod nitro helikoptera razmak imedju kvacila i linera je oko 1mm a kod benzinaca mora da bude manja.Zbog toga skinut je originalni cluch liner i ispod njega je zaljepljen komad debljine vizit karte a preko njega ponovo cluch liner tako da se dobije razmak izmedju kvacila i linera koji je neophodan za helikoptere sa bezinskim motorima.Nakon toga je zvono kvacila sa pinionom i lezajevima postavljeno u novi ram.
To bi bilo to sto se tice rama.
Sljedece na redu je bilo razradjivanje motora i njegova modifikacija da bi mogao da stane u ram.
Na motoru mora da se uradi par stvari.Mora da se odsjece jedno pero sa glave motora i da se skine avionski hub ili nosac propelera a da se stavi novi koji moze da prihvati kvacilo i ventilator.
Motor kakav dobijete kada se kupi
Skinut original hub i stavljen novi
Nakon toga smontiran ventilator i stavljeno kvacilo
odrezano pero sa motora
Nakon ovoga usljedilo je adaptiranje kucista ventilatora prema motoru
Poslije toga motor moze da se montira na nosac i da se postave stabilizatori koji su neophodni zbog vibracija koje imaju benzinski motori.Na motor moze da se montira i pull starter ili kako bi mi rekli kurbla sto sam i uradio ali nije neophodno jer moze da se starta kao i klasicni heli ako imate malo jaci starter.
Naravno poslije toga je usljedilo postavljanje motora u ram i fiksiranje svega.
Samim postavljanjem motora je i zavrsila modifikacija iz nitra u benzin.
Ostalo je montiranje elektronike kao kod svakog helikoptera i silna podesavanja.
Na heli sam postavio Futabina digitalna serva 9252 a za rep sam koristio isto digitalac Jr 8700 servo i Jr 770 3d ziroskop.
Posto sam trenutno stigao do podesavanja tu cu i zavrsiti sa temom.Preostaje jos puno posla,stimanja elektronike,podesavanja motora da bi moglo da sve funkcionise kao cjelina.
Sa temom cu nastaviti kad sve nastimam i upalim heli a mozda i
.