Pozdrav svima od novog clana,
Pratio sam malo forum i vidim da su neki od vas pravili Flitetest Spitfire. Ceo koncept na kome se zasniva taj avion je odlican i samim tim da je elektronika izmenljiva cini celu pricu primamljivom jer je moguce prebacivati isti setup izmedju razlicitih aviona. Sjajna stvar je sto su planovi dostupni i sto ljudi dele svoj dizajn sa drugima.
Ja sam oduvek hteo da napravim nesto svoje od nule a ideja da to mogu da podelim sa drugima mi je jos vise dala motivacije da krenem u pravljenje IK-3 koji je sam po sebi legenda. Na moju veliku zalost taj avion nije uspeo da prezivi i da bude negde sacuvan. Jos jedna dodatna motivacija za mene da ga napravim i na neki nacin omogucim tom avionu da ponovo leti
Nisam neki preterani znalac sto se tice pravljenja aviona jer sam stvari znao samo u teoriji. Jos uvek ucim i trudim se da se usavrsim koliko god mogu. Dosta sam istrazivao kako da isteram ovaj moj mali projekat do kraja a da bude uspesan. Poceo sam da crtam model u Google sketchup-u na osnovu tri projekcijskog crteza IK-3 koristeci isti princip sastavljanja kao kod Spitfire-a. Iako sam ucio da koristim program dok sam pravio planove islo je relativno glatko i nakon par meseci uspeo sam sve da zavrsim. Avion je napravljen i nakon prve (neuspesne verzije) druga verzija je letela odlicno.
Na Flite test forumu otvorio sam temu i podelio planove. Mislim da im nas IK-3 nije bas nesto primamljiv i atraktivan no dao sam nesto malo nazad RC zajednici i to mi je bilo najbitnije. Nastavicu da dizajniram nove pa ce doprinos biti veci
Nisam bio siguran koliko nasih ljudi prati strane forume pa sam hteo da podelim to i sa vama ovde. U prvi mah nisam znao ima li svrhe jer je foamboard u Srbiji nedostupan i u prvi mah nisam hteo da kacim planove ako ne mozete da ih iskoristite jer su pravljeni za tu odredjenu debljinu foamboard-a, no vidim da postoje neki drugi materijali od kojih je pravljen Spit sto me je veoma obradovalo.
Na ovoj temi mozete videti kako je sve islo u nekim kratkim crtama.
http://forum.flitetest.com/showthread.php?14631-Rogozarski-IK-3-swappable-work-in-progressA evo ga i video da vidite kako leti
Avion jos uvek nisam ofarbao. Drugu verziju koja je na videu napravio sam bez hladnjaka jer mi prva verzija sa hladnjakom nije letela bas najbolje pa sam pomislio da ima veze sa tim. No nije leteo dobro najverovatnije iz nekih drugih razloga (balans, izvitoperen foamboard itd...). Hladnjak nisam izostavio sa planova i moze da se napravi. Trenutno radim na kabini i cim to zavrsim bacicu se na farbanje.
Bilo bi mi drago ako bi neko hteo da ga napravi i proba. Leti odlicno i izgleda sjajno u vazduhu. Jednako fino leti i brzo i sporo. Za moj ukus bi mogao jos malo brze ali na tome isto radim pa cu eksperimentisati i preneti utiske ako nekoga zanima. Odlican je u svim osnovnim akrobacijama. Vidi se da su ga sjajno osmislili i da je bio fantastican lovac za svoje vreme.
Eto da ne gnjavim vise,
Puno pozdrava i sve najbolje
Srdjan