Sve jasno i bez slika! Hvala na detaljnom objasnjenju.
Ja svakako planiram da otvorim taj deo ispred kabine. Hocu pristup odozgo jer je praktičnije a i tako sam navikao. Ideja sa šarkama mi se svidja i super je rešenje. Odlična opcija dok je avion u fazi izrade. Ja moram da vidim da li cu praviti sarku ili stavljati samo magnete. U svakom slucaju bitno je da ima dosta varijanti
Jedna stvar koju ne bi menjao je da bih i dalje ostavio taj power pod da se vadi samo bi ga jos smanjio. Razmisljao sam da ga permanentno zalepim ali kada mi se odvalio nosac motora i malo pocepala pena skontao sam da bi bilo teze popraviti to ako je sve zalepljeno i spregnuto. Ovako sam napravio novi, potrpao elektroniku i idemo dalje. Za to drvce koje drzi taj pod si potpuno u pravu. Pena se iskida i razloka ako se često vadi i vraca plus ostala opterecenja tokom leta i sletanja. Ja sam stavio ojačanja na rupe sa strane i za sada radi ok, nemam primedbi mada mi se vizuelno ne svidja pa cu probati da nadjem drugo rešenje.
A da još nešto da dodam. OBAVEZNO ko pravi ove modele i misli da ih baca iz ruke a početnik je treba strogo da vodi računa o tome da motor zbog okretanja u jednu stranu će da po poletanju vuče model u levo.
Tako da ugao motora mora biti par stepeni prema DESNO a i poželjno je i prema dole da pri dodavanju gasa ne bi došlo do naglog penjanja modela kao da je repat. Ono što može da pomogne je jedna m4 matica koja se postavi ispod gornjeg desnog vijka kojiim pričvrstite motor i nosač motora za komad šperploče na powerpod-u. Kada kažem gornji desni vijak onda mislim na onaj koji vam je desno kada gledate model od nosa prema repu.
Da ovo je obavezno. Cak i ako se radi upgrade na motor sa vise kv moraće da se najverovatnije spusti jos dole i doda desno. Treba testirati pa videti jer nece biti svugde isto. Ja sam na 1100kv samo promenio prop sa 9x6 na 9x7.5 i vec je krenuo da se previse penje kad dodam gas pa je trebala korekcija. Juce sam stavio 1400kv na novi pod pa cemo videti kako ce ici.
Sto se tice "lansiranja"
kad je model nov neutrimovan prvi let obicno bacim odozgo iznad dok ne utrimujem i ne vidim da li sam ok sa CG jer imam malo visine da se izvucem ako krene da me zeza. Posle ugl idem ispod ruke jer mi je tako lakse zato sto ovi modeli i nemaju bas mesto odozdo za sigurniji hvat. IK-3 se ponasa fino. Prvo bacanje prvi let bilo je malko cupavo ali je posle islo glatko.