Ajmo, još jednom...
Pravilnik je donešen i na snazi je od 01. januara.
Mnogo toga nije dorečeno, mnogo toga nije jasno...
Niko pojma nema gde se registruje model, gde se polaže, osiguranje ne postoji za naše letilice, zone letenja, prijave, itd...
Niko ne zna ko sankcioniše modelare, zašto i kako, da li po nečijoj prijavi ili samo "banu" na aerodrom, pa daj da vidimo šta se tu radi...
Priča se, kao i obično, veoma "razvodnila" ovde na Forumu.
1. Neki će se učlaniti u klubove i preko predstavnika u VSS probati da utiču na izmenu pravilnika.
Po meni, to je jedini ispravan put, zato što na izmenu pravilnika može uticati samo zvanična "institucija", a to je VSS.
Nakon obavljenih razgovora u VSS, sa njihove strane postoji volja da se pomogne u ovoj zavrzlami, ali oni bez predloga RC modelara, tj. bez predloga zvanično delegiranih RC modelara pri VSS, ne mogu ništa da počnu da rade.
Zato se i apeluje na modelare da se učlane u klubove i svojim aktivnostima i angažovanjem utiču na rad istih.
Da pojasnim, u VSS RC modelari moraju imati svoje predstavnike. Oni dolaze iz klubova.
Kako će se u Savezu to "telo" zvati, sad ja ne znam, a nije ni važno.
Delegirani predstavnici, daju sugestiju VSS, oni onda to, zvaničnim dokumentom VSS-a, sa sve pečatom, prosledjuju dalje kome treba (DCV, vojsci...).
Naravno, sve to nije garancija da će se nešto promeniti, ali je pravno legalan način delovanja.
Sem VSS, ne postoji institucija kroz koju bi se RC modelari mogli organizovati i uticati na svoj hobi i sport.
2. Neki RC modelari će u ilegalu, već se javila gomila njih...
Jedni od klubova nemaju ništa, drugima ne dozvoljavaju da lete na aerodromima, treći imaju neke svoje "ideje", četvrti neće da plate...
Trenutno niko ne zna da li će leteći tako biti sankcionisati. Ne zna se, jer niko nema pojma kako će se primenjivati Pravilnik i ko ga kontroliše.
3. Multirotori su posebna priča, zbog njih, pogotovo ovih što snimaju i lete na mestima gde "obični" modelari neće nikad leteti, je na neki način i počela cela stvar.
OK, nije počelo zbog nekog našeg modelara što je napravio sra..e, nego zbog "albanskog drona".
Koliko sam čuo, nezvanično, nakon privodjenja onog što je leteo dron, pošto nije bilo definisang zakona, nepostojanje "pravilnika", nije postojala pravna forma na osnovu koje bi ga sankcionisali.
Zato je Pravilnik tako brzo donešen, da bi se u buduće, ako se dese slične stvari, država ili nadležni organi, mogli pozvati na "zakon".
Shodno ovome i to sam čuo sa više strana, Pravilnik se neće primenjivati sve dok se ne desi neki problem.
To znači, neće niko dolaziti na "livadu", kontrolisati i pisati prijave.
No, desi li se problem, sada postoji dokument po kojem će vas kažnjavati.
Snimatelji, letači dronova, multirotora koji lete po gradovima, imaju velike šanse da budu prijavljeni i potom da imaju problem.
Što se tiče registracije letilica i taj deo bi trebao da se više odnosi na malo pre pomenute letilice.
Obični modelari, sportski modelari, hobisti, modelari koji lete na aerodromima, nikad neće doći u priliku da naprave neki problem u gradu, na koncertu, na nekom javnom mestu. To je normalno, jer nikad ne lete na takvim mestima.
Zato i jeste ideja da se preko VSS proba uticati da se odrede zvanična mesta za letenje RC modela i da onda ljudi kojim je ovo hobi i sport tamo slobodno i bezbedno lete svoje modele.
Ideja je da se na takvim mestima prijava letenja ne mora raditi ili samo da se prijavi da će modelati "tog i tog" dana imati aktivnosti.
Ni avion, ni jedrilica ni helikopter, pa ni multirotor bez GPS-a i ostalih "elektronika", ne može da leti van vidokruga pilota. Samim tim ne može da izadje van zone aerodroma.
Zašto bi se onda tako rigidan Pravilnik koristio za sportiste i hobiste?
Na to treba uticati.
Ko neće da ide na RC letilišta, ko neće da se učlani u klubove, ko hoće da leti po parkovima, trgovima, iznad ljudi i da radi sve one stvari koje, činjenica, nisu bezbedne, neka strepi i trpi sankcije.
Modelari kojima je ovo hobi, sport & razonoda, ne smeju da trpe bahatost ili glupost bezobraznih pojedinaca.
Što se tiče osiguranja, naš hobi ni u jednoj osiguravajućoj kući nije definisan. Kako će biti, videćemo...
I tu treba uticati da se osiguranje vrši preko članarine ili lično.
Osiguravanje svakog modela, nema torije da će se desiti, jer ima modelar koji poseduju i po desetak letilica.
Pošto ne mogu da lete sve od jednom, glupo je da ih sve osiguravaju. Trebalo bi dati predlog da se osiguranje vrši preko kluba, saveza ili nekako lično.
I za sam kraj, u Americi postoji AMA - American Modeler Asosiation.
Da bi uopšte mogao da letiš, bilo gde na dozvoljenim mestima, da bi mogao da učestvuješ na takmičenjim, moraš biti njihov član. Nema teorije, da ćeš poleteti model, a da nisi platio članarinu.
Kroz tu članarinu, mislim da je oko 100,00$, sem što možete leteti na modelarskim aerodromima, imate i osiguranje, dobijate veoma kvalitetan časopis...
Tamo je to tako rešeno...
Kad sam bio zadnji put na Top Gun-u nudili su mi da u subotnjem podnevnom šou letim P 47 sa lokalnim modelarima, ali prvo što su mi rekli je da moram kupiti vikend AMA karticu - 20,00$.
Znači, nema da poletiš bez toga, jer ako napraviš neko sranje, nadležni dodju kod organizatora, pa onda njega "driblaju"...
Šta god de se kod nas desi, neće biti brzo i promena Pravilnika će biti dug proces.
Sezona počinje, stvari su ne dorečene, ima mnooooooogo nepoznatog...
Videćemo šta nas čeka...