Po ovom pravilniku, nema teorije da se sve legalno odradi, koliko god da želite to da uradite. Uvek će biti neki propust zbog kojeg će vam "organ" koji će vršiti kontrolu naći problem i imati argumente da vas sankcioniše.
Znači, dodjete na Čenej, na primer, povadite modele i ako dodje nadležni organ da kontroliše, ne zaboravite, sa punim pravom, jer postoji važeći zakon, očas posla ste u problemu. Kao što rekoh, nema teorije da nešto ne fali, a onda će biti: "Gospodine, molim vas vašu ličnu kartu..." - i stvar se "otela kontroli"...
Možete da se busate sa godinama modelarstva, sportskim dozvolama, svim i svačim, ako ne ispunjavate sve iz Pravilnika, po zakonu, niste ispravni i slede sankcije.
Evo jednostavam primer, odakle nam "legalno" ili "zvanično" uputstvo za modele koje smo sami pravili...
Kraj...
Grešan si, nemaš taj papir, džabe sve što si prijavio, platio, najavio...
Ozbiljno se bojim da smo ugasili sa ovim hobijem.
Ovo može da vam se desi bilo gde, na aerodromu, može da vas neko prijavi kako letite na nekoj livadi, travnjaku pored salaša...
Kad dodje policija ili komunalna policija ili onaj ko je nadležan, zamoli vas za "papire", a pošto nema teorije da ih sve imate, eto problema...
Prekršajna prijava, pa dalje sve po redu, a ne bi me čudilo i da se "fenduje" model, pa dok ti dokažeš...
Budžet je prazan, puni se na sve moguće načine, a sa visinom propisane kazne, ovo nije zanemarljiva stavka.
Da je bilo volje i želje da se Pravilnik napravi kako treba, to bi se tako i odradilo. Sada da se nešto menja, bojim se da je kasno, a i ko će to da radi, kad je svaki modelar za sebe, bez kluba, saveza i drugih nadležnih institucija.
Apatija koja u ovom hobiju vlada godinama, u fazonu, koji će nam klub, nama to ne treba, mi idemo na letenje sami, sad se "obila o glavu".
Naravno da su sve "zakuvali" modelari sa dronovima, inicijalna kapisla je bilo ono na na fudbalskoj utakmici sa albancima, ali i ljudi koji si pisali pravilnik, ovim su sebe maximalno zaštitili, nauštrb svih koji se bave RC modelarstvom.
Mene to ne čudi, jer su svugde postavljeni partijski kadrovi i ljudi koji nisu primereni funkcijama koje obavljaju.
Svoje ne znaje, poziciju i glupost štite ovakvim zakonima.
I čemu da se nadamo, u ovoj zemlji sjebano je sve, industrija, poljoprivreda, stočarstvo, ratarstvo, ekonomija, šta je nas par modelara. I mi ćemo promeniti ovaj Pravilnik... He, he, to bi voleo da vidim kako...
Bar da grešim, ali mislim da je ovo kraj...
Kako ćete tek popizdeti kad na "livadu" dodje policija i "rebne" vam prijavu. A to će sa ovim nedorečenim i nemogućim Pravilnikom biti kao "dobar dan"...
Policija parkira kola pored modelara i priča teče ovako:
- Dobar dan, vi ste modelar?
- Dobar dan, da ja sam modelar, evo došao sam malo na livadu da puštam avione...
- Aha, a da li vi znate da je na snagu stupio Zakon koji sada reguliše ovu oblast?
- Pa znate, čuo sam nešto o tome, ali znate, ja se eto godinama bavim, mislim, imam i pravim ove modele...
- Da, da... A da li ste registrovali te modele, teži su od 0,5 kg?
- Pa, mislim, nisam, da malo su teži, jeste...
- Znači niste registrovali?
- Ne, nisam, ali, da vam objasnim...
- Samo polako gospodine, a da li imate dozvolu, da li ste polagali za upravljanje ovakvim modelom?
- Dozvolu??? Nemam, pa ja sam iskusan, godinama letim...
- Znači nemate ni dozvolu?
- Mislim, ovaj, znate, nemam...
- A prijavili ste današnji izlazak sa sve koordinatama nadležnim organima?
- Prijavio??? Kome??? Pa, nisam, ja to baš nisam znao ...
- Dobro, dobro, znači nije ni prijavljeno ovo vaše letenje?
- Pa, ne baš...
- Aha, molim vas dajte mi vašu ličnu kartu...
- Ali, molim vas, pa nema razloga, ja se godinama bavim, nikad nije ovo trebalo, ovde nikom ne smetam...
- Gospodine, dajte mi vašu LK, molim vas...
I to je KRAJ...