Hm.. Prvo traze okidac da uvedu zakon (citaj trpanje para u budzet).
Pa su imali letelicu sa zastavom i eto okidaca.
Posto vec kasne, a smena ce vlasti, izbori i tako to, ajde da ubrzaju malo, da namaknu sto vise para, mozda nece biti vise ti isti na vlasti i nece moci da nabacuju poslove svom bratu, kumu, prijatelju i za to da uzimaju procenat.
Ali propustili su najvaznije, hoce da svi ljudi koji se bave snimanjem iz vazduha u privredne svrhe registruju letelice, osiguraju, pa su jos smislili da i papire overe i malo notare da uposle i opstine itd.. taman ce tu provuci i ljude koji se bave letenjem iz hobija, to je ozbiljan broj dodatnih "klijenata za punjenje budzeta" i nisu znali kako to da urade na brzaka i naravno tu su zakazali. Sa druge strane, mi koji se bavimo snimanjem iz vazduha, zbog novog zakona, od pocetka godine propustili smo mnogo poslova, od kojih su oni trebali da uzmu 20% svog parceta kolaca (PDV) a nisu uzeli nista.
Da ne racunam koliko ce poslova propasti u ovoj godini zbog te najave od 30dana unapred. Tu su oni u startu u minusu. Recimo da treba da se snimi neki posao sa poljoprivrednim masinama. Taj posao zavisi od vremenskih uslova i odmah je tu problem, a takvih slicnih poslova je puno, npr, neko snima svadbu, pa leti kod kuce mladozenje, pa kod kuce mlade, pa malo oko crkve, pa malo foto sešn da se snimi iz vazduha, pa ajd malo restoran, jel za svaku lokaciju treba uzeti dozvolu? Postavio sam to pitanje doticnim iz Ministarstva odbrane pa su rekli, "Hmmm pa, ovaaaaj, naravno, ustvari, ne znam, verovatno DA".
Umesto da su odmah resili problem, registrujte, osigurajte, i evo vam spisak zona gde ne smete da letite, u ostalim zonama letite koliko god zelite i pridrzavajte se osnovnih propisanih pravila, a ako zelite u ovim zabranjenim zonama e onda trazite dozvole.
Osiguranje, posebna prica, te 250evra, te 180evra, ovde moze jedna letelica, tamo moze vise, daj..
Zovem Dunav osiguranje, kazu "Ne radimo mi to, cek cek evo vice kolega da radimo ipak"
Ne krivim ljude iz DCV-a, ni Ministarstvo Odbrane, iz ministarstva odbrane su samo posrednici, oni na 5 razlicitih adresa salju zahteve da se odobri snimanje, te raketno te ovo, te ono.. saterani su u cosak, ne mogu ni oni da rese stvari tako brzo.
Krivim ovu drzavu, sistem, ali dobro, ne mozemo nista sem da ih molimo da se uozbilje malo i da nam ne otezavaju posao/hobi
I naravno sa svojim predlozima im mozemo olaksati posao koji ne znaju da rade kako treba, jer se nisu do sada susretali sa tom tematikom, i to je normalno.
Svim clanovima zelim jeftinu registraciju i osiguranje i vedro nebo, a ovima sto snimaju moze malo i oblacno da bude, ne skodi, cak sta vise..
Ajd uzdravlje