Main Menu

Nema veze sa modelarstvom...

Started by mirce, January 15, 2010, 12:32:36 AM

Previous topic - Next topic

mirce

Pre neki dan sam sa ćerkicom i Majom išao malo u Madjarsku.
Otišli smo u Segedin, da vidimo i "proverimo" da li je istina da je skoro sve što se kupuje po smoposlugama, mini, maxi, hiper i ko zna kakvim marketima, kod nas skuplje nego u Madjarskoj...

E, mogu vam reći, iz prve ruke, ne da je skuplje nego strašno...  (:sok:)

Mnogi od nas koji posećujemo ovaj forum su porodični ljudi koji, kao i ja, da se ne lažemo, obrćemo svaki dinar, ne bi li tu i tamo nešto uštedeli (pa, posle to "slupali" na modelarstvo)...

Odlazak u Segedin smo namenili poseti Cori, Tescu i još nekim madjarskim hiper marketima...

E sad, ono najtužnije za nas, OVDE, U SRBIJI NE DA NAS KLEPAJU, nego nije humano.

Ja se sa Majom "razvodim" skoro svaki put kad se vrati iz nedeljnog šopinga. Ne mogu da verujem koliko malo stvari kupi za toliko mnogo para. Nema razbacivanja, samo ono što je za kuću, klopa, hemija, meso...

Cene u Madjarskoj su za neke artikle i do 4 PUTA !!! jeftinije nego kod nas. Recimo viršle...
Trapist sir kod nas 680 din, tamo 350 dindži...
Ice tee 30 din, flaša od 1,5 lit...
Svo meso je jeftinije, nije tako drastična razlika ali, nešto i do 150 - 200 din...
O suhomesnatim proizvodima neću trošiti reči... i do 70 % manja cena, rutinski...
Hemija, praškovi koštaju kao i kod nas, ali omekšivači, Arfovi, sapuni, tablete za mašinu za sudove, drastično manje...
Vegeta kod nas 250 gr 50 din. tamo 500 gr 62 din...

I tako dalje, lista nema kraja...

Maloj smo kupili extra farmerke za 5 evra i to i H&M prodavnici, i u istoj radnji kožne patikice za 10 evra...

Već za 100 tinak evrića se isplati otići preko i nakupovati stvari koje se troše u domaćinstvu. Za više love razlika je još veća...

Segedin je, ko ne zna, 12 km od granice a, do Madjarske od Novog Sada ima 115 km...

Razmislite...

Pozdrav

Mirče

kole

Pozdrav Mirce,

Mene je sve jedno al' ko velim da pitam. Mislim da je pitanje na mestu.

Kakva je stvar kod prelaska granice, mislim na one nase razbojnike-carinike? Sta se moze preneti i pod kojim uslovima, na sta su alergicni?
Ako ti na nesto drmnu carinu, da ne ispadne skuplja serpa neg tepsija.

Havala i pozdrav...
Aeroplan Jocika, vidi!

misha

na pare sigurno nisu alergicni oo))

ak

Quote from: mirce on January 15, 2010, 12:32:36 AM
Maloj smo kupili extra farmerke za 5 evra i to i H&M prodavnici, i u istoj radnji kožne patikice za 10 evra...
H&M kod njih mu dodje isto sto i buvljak kod nas, jeftino  ;namig
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo Da Vinci
RCModelScout - RC Search Engine

petar

Ajd' ja da vam odgovorim, iako ne znam bas konkretno to sto pitate i bas za artikle koje pitate i bas za Madjarsku.

Posto nam je drustvo lopovsko, necete verovati, ali sto vise para imas to te manje po usima biju.

Kad narucis nesto postom (posto nemas para da sednes na avion da sam to doneses.... viza (nekad)...) onda, ako ti ne daj Boze stigne paket avionskim putem oderu te ko Musa jarca (naravno dodjes kod carinika da ti ocarini, ali carinik hoce speditera iako u zakonu pise da ti za tu robu i tu namenu robe ne treba spediter..., kasnije lepo doticni carinik podeli lovu koju ti je spediter uzeo....), onda posaljes robu najbednijom postom (smesno je ali ona opet dodje avionom, ali kad je razvrstavaju ona zavrsi u rukama nase poste i gle cuda zakon se promenio za istu stvar vise ti ne treba spediter - cudo je to zakon cas ti treba spediter cas ne.....a ista meta isto odstojanje).

E sad ista ta roba namenjena za istu svrhu, samo recimo donosi mi je neko ko ide fizicki u inostranstvo, necete verovati, ali on prodje i bez speditera i 100 puta bolje nego kad ide postom, nekad i bez carine ikakve.

E sad sto je to tako, valjda smo takvi "ljudi", ovog sto nema para oderi do gole koze, a ovog sto ima da "letucka" po inostranstvu sa "mlaznjaci" e njega "nemo" da diras, greota.

To se isto odnosi i na to kad kolima ides iz zemlje, bitno je samo da si ti i tvoja roba fizicki prisutni...

pozzz

modelar

Da li ste bili u modelarskoj prodavnici ?
Kakva je tamo situacija ?
Pozz

mirce

Što se tiče granice, koliko ja znam, svako može da donese robu u vrednosti od 100 evrića bez carine.
Znači nas troje smo mogli da donesemo za tri stoje svega...

Samo da ne bude zabune, ne može se tumačiti ovako:  spakuju se 4 modelara pa, da donesu model od 400 evra i na grani da kažu " Pa nas je 4, svaki po stotku..." . Sto evrića račun po glavi ...

Ovo je meni pričao carinik kad sam, onomad, imao problema na carini sa modelarskim delovima...
Takodje, kad carinik vidi da je roba za kućnu upotrebu, ne prave probleme, pod uslovom da poštuješ gore navedenu količinu love...

Tako je bilo 100%, jedino ako u zadnje vreme, od kad su nam ukinuli vize, nešto nije promenjeno...

Znači možeš ići svaki dan i doneti za stotku šta hoćeš...

Kad smo se mi vraćali, pre neki dan, carinik nije ni izašao iz one kućice, nego nas je kroz šalter pitao gde smo bili i koliko smo para potrošili. Rekavši mu sumu, smo nas je pozdravio i poželeo nam sretan put. Ni gepek nisam otvorio...

Tako je ispalo ovaj put... Svakako smo imali sve račune iz prodavnica, pa da je i bilo nekih problema uvek možeš dokazati sa računima kolika je vrednost robe koju nosiš.

Nisam bio u modelarskim radnjama, u Segedinu ima samo jedna, koliko ja zanam, i ranije kad sam u njoj bio (pre jedno 5 godina) nisu imali ništa.
Mislim da ću u narednih desetak dana ići u Peštu, baš striktno u hobi šopove. Nisam bio skoro dve godine i mene interesuje kako je sada tamo...

H&M, C&A (uzimam ove za primer jer su to prodavnice iz lanca radnji kojih ima po celoj Evropi) i slične radnje nisu neke "sklepane" prodavnice ili tezga na pijaci ili buvljaku, nego normalne radnje koje se nalaze po tržnim centrima.
U Segedinu, ako nekog interesuje, takav tržni centar sezove Arena Plaza...

Pozdrav

Mirče

Lazo

Mirče, stvarno nema smisla da nas sve zajedno ovako bezdučno i neodgovorno obmanjuješ!!! Nemoj molim te, stvarno nije u redu. Pa zar nije ministar tu skoro rekao pred kamerama da su kod nas namirnice naj jeftinije u celom regionu, i to drastično?!
Stvarno nemam pojma čemu se isčuđavate!? Pa ako nekoga možeš bez napora da ubediš da za tvoj interes duva u pištaljke i lupa u šerpe, onda ladno možeš da mu umesto bubrega savašta prodaješ, a po ceni bifteka.
Ajnštajn je jednom rekao: "Kosmos i ljudska glupost su beskonačni, ali za kosmos nisam baš siguran".
Smrt fašizmu - Sloboda na aerodromu!

misha

pa i jesu najeftinije. kada se uzme region srbije za primer, nema ni skuplje ni jeftinije. nema lazi.
u stvari crva nikada nije ni bilo.

sto se carine tice e tu jesi malo omanuo. od afere neckerman, kada su nam svu robu brca nemci slali iz hrvatske i
sve je bilo pakovano u pakete da ne predje vrednost od tih 100 eur, nasi su nasli nacin da doskoce i ukinuli tu
kvotu tako da sada SVE podleze carini (ako ste primetili vise nema neckermana).
zato nam i carine pakete iz kine koji imaju vrednost 20, 30 eur.
u protivnom ni to ne bi trebalo da se carini. ako te puste, to je njihova dobra volja.

dakle koliko ja znam BILO KOJI IZNOS PODLEZE CARINI.

mirce

Carina je carina, ali se, izgleda, ne primenjuje isto na poštama i granicama...

Čak i na svim poštama nije isto, u Novom Sadu se često ne plati ništa ako je račun manji od 100 evra, a u Beogradu, koliko čujem, imaju ljudi velikih problema...

Ko zna...

Sava

Ko je se jos mrtvom naplakao i gazdi naradio........a pogotovo slepom objasnio zalazak sunca. Ako je ministar rekao onda je to tako i tacka.
ex pseudonijum: licider

ak

Pih, a ja bas planirao da doteram model i stogod elektronike.
Nadam se da nece praviti probleme.

Quote from: mirce on January 15, 2010, 11:21:15 AM
H&M, C&A (uzimam ove za primer jer su to prodavnice iz lanca radnji kojih ima po celoj Evropi) i slične radnje nisu neke "sklepane" prodavnice ili tezga na pijaci ili buvljaku, nego normalne radnje koje se nalaze po tržnim centrima.
U Segedinu, ako nekog interesuje, takav tržni centar sezove Arena Plaza...
Znam znam, nisam ni mislio da su sklepane tezge, redovno posecujem obe i neverovatno koji kvalitet se dobije za koju cenu u odnosu na Srbiju pogotovu na snizenjima gde recimo pamucne majce dobrog kvaliteta i dizajna mozes naci i za 1.5-2eur.
Ipak, cinjenica je da su to jedne od najjeftinijih radnji po recimo Nemackoj a s obzirom da nemaju buvljake, dodje mu kao nas buvljak za nemce.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo Da Vinci
RCModelScout - RC Search Engine

Dejan Dobricki

kao sto mirce kaze sve je jeftinije osim hemije za domacinstvo koja tu negde kao i kod nas hrana prosek 30 % manje pa i vise dok odeca za bebe i decu i do 5 puta, dohrana za bebe duplo to je ono sto ja znam a granica nema problema dok je u granicama i da je uredno upakovano sto znaci da ne mozes uzeti polutku i preneti je preko grane zato sto je to sveze meso

adam

e i ja da kazem svoje ,carina je cudo ponekad te ne pitaju nista a ponekad te nategnu da nemas pojma sta te snaslo, sve u svemu ja nedeljno i tri puta idem preko i desavalo mi se vec svasta, jedan carinik kad je video da nosim avion samo me pitao gde bi i o0n mogao da kupi tako nesto i pozeleo mi sretan put,dok drugi carinik kad sam nosio pitao me a gde mu je motor??ja mu odgovorim da nisam doneo motor na sta on: e sinko mora ovde biti i motora ajde stani na stranu!!dosla su jos dvojica rastavili mi pola auta normalno nasli su koji brusless motor i8 controler pa koji servo prisao mi onaj prvi carinik pa me zamolio da se javim u kancelariju gde me cekoa moj pasos i 21000 dinara carine i kazne lepo nema sta , a sto se klope tice to je stvarno jefrtinije jedino nemojte kupovati virsle koje kostaju izpod 1000ft za kilogram jer u protivnom cete jesti perje pa malo samlevene kosti i normalno dobro zacinjene nokte, e toliko od mene

chupko

Ovo sa Madjarskom i niskim cenama zivotnih namirnica je opste poznata stvar.Pa ja ispred Maxi-ja na ulicnoj tezgi stalno kupujem milka cokolade i nutele i neke druge namirnice koje su drasticno jeftinije nego u tom istom maxi-ju koji dere.A tek mogu da zamislim posto su tamo.Pa svaki put kad izadjem sa zenom i decom ode jedan model nedeljno.Dodje i meni sto kaze Mirce da se razvedem al kad vidim zenu i decu kako se raduju oma se smirim.Nego Dobricki jel si vido majke ti pelene posto su.Ovaj moj sere za 1000eura.Da odem jedan dan sa porodicom u taj Segedin pa da svratim i u taj RC shop da za razliku u ceni kupim jedno 24 servoa ,2 aviona ,4 motora i 75 spinera onako da poklonim drugarima