Main Menu

Najcesci uzroci lomljenja

Started by zajo, February 12, 2010, 01:26:29 PM

Previous topic - Next topic

zajo

Kao za pocetak ja bi najgrubo podelio na pilotska greska i otkaz sistema.Ako je neko polomio 6 komada  bio bi jedan radi pilotiranja i 5 od bilo kakav otkaz sistema(sto je opet pilotova greska naravno).Kod pilotske greske se nema sto puno pricati.Ne iskustvo, zurba sto pre na veci model i nemanje poverenja u iskusnii modelari su najcesti uzroci.Evo jedna prica:Decko i drugove dodje na livadi kaze da se resio da pocne u modelarstvo.Rekli smo njima da im trebaju cesnice,trenere i sve to.Dok su njegovi prijatelji odlucili za cesne decko uzme 20cc neki skeil za air race zaboraviv na ime.Pusti to nece da da na naj iskusnieg modelara u Mk da proba model.Nece,nece...Upali motor otide gore i u zaokret povice malo vise a nema dovoljno brzine,kovit i trasss....klasika.A njegovi drugovi se jos zezaju sa njinim cesnama ;) ;).Naravno i iskusni modelari pogrese ali da se razumemo"takvo lomljenje uopste neboli tako kako lomljenje radi otkaz masinerije"

Znaci idemo dalje,Otkaz sistema.Rc sistem je dosta delikatan sistem jer on nema backup.Sve do najmanji stravcic mora da funkcionose perfektno,ako bilo sta otkaze moze doci do katastrofe.E sad, jer ima puno toga za da otkaze da klasificiramo.

Prvo mesto:::  priemnikova  BATERIJA!!   Definitivno.Ja sa bio svedok na nad 10 totalos radi baterije.Pazarske baterija,lepljene selotejpom,stare baterije,ckartljive kineze i naravno nepravilno fiksiranje.Jeli si punio bateriju?Jesam prije DVE NEDELJE????Pa nemoj leteti evo ti punjac.Ne nema gajle,,,,,,TRASSS.Ne pipaj model kazem mu,mrdaj na stanicu da vidimo:servoje se pomicu veoma sporo.Koristite samo orginalne baterije i nemojte bre stedeti na to.Kako moze da se leti model iz 1500e sa pazarske ckontjave baterije.Loso fiksirana baterija se skoro sigurno otcepi iz recivera i losi kablovi i konektori rade odlicni na zamji ali ne i u vazduh.Kod elekto modeli taj se problem resio totalno a i ko ima futaba fasst isto zna za zastitu koja pomaze za ovaj problem.Koristite osklucivo orginalne batrie i bacite to za tri godine i kupite novu.

Idemo dalje::: SERVOJE. I to ne same servoje ,negospojka izmedju servoje i komande.Veoma bitan hardver za koi malo ljudi obrate paznju.Ako ima stravcice ili bilokakve navrtke to se zna da se otstrafi i gotovo.Isto i kad se koriste ne orginalni delovi pa zupcanice preskoce i ne kompetabilne servoje.Vidim decko ima brz veliki avoncic.Kakve servije si stavio?Standard kaze,nema frke.Moder ide 90%prema zemji decko vuce ali se nisto ne desava TRASSS...Otkaz stanice kaze...ali stanica jos radi.? Kad 180santima raspom razvie 150km na cas netreba strucnjak da otkrie koliko je opterecenje na servo.
Znaci koristite dobar hardver(ballbearings na primer)koi nema navrtke i sto direktnie servo na komanda posebno za akro.

Trece reko bi otkaz motora i sve u vezi prthodno lomljen model i motor pa krpeno.Model se ne bi trebao lomiti radi otkaz ali i u pogresan momenat stvarno treba iskustvo ,a kod 3d na pr.pri lebdenje nisko nema spasa.Poceci iz cevca pa stelovanje, pricine za otkaz su puno.Rekao bi samo da kod glow motore ricino neradi.Pokusajte bar jednom sintetic i 5%nitro da vidis kako to radi bez problem.Kada model padne motor vise nie to sto je bio.Ne odgovarajuci motor-model je isto put bez pvratka narocito kad pricamo za veci motor nego sto firma preporucue.
Krpen model je isto zeznata stvar.Kako prvo on je skoro sigurno dobio na tezine a i konstukcija nie tako cvrsta kako sto je bila.

Ima jos puno, puno pricine za crash ali za to celi roman bio bi malo.Nadam se da sam uspeo da pokriem bar osnovu kako bi pomogao pocetnike da to zaobilaze.
Lomljenje model nije zezanje kako nam ameri prikazuju.On ce bre iz mececna primanja kupiti dva modela i oko mu ne trepne(a radi kao kelner).Lomljenje je gubitak vremena(godine ponekad)i bacanje love u blato ali se tako  covek iscelici i nauci.

E sad ja bi zamilio rcfly4um clanove da ispriate svoju pricu kako su oni polomili svoje avione ili helye naravno.Mislim da bilo bi super da spodelimo to iskustvo kako bi svi naucili.Ako ima odziv i ja cu ispricati moje price kasnije
Pozdrav.
Every model airplane starts in a box and end in a bag :) Ido Segev

Yu-men

;namig

Nemam nekog ogromnog staza u Rc-modelarstvu, ali to malo dosadasnjeg staza mi je bilo dovoljno da steknem dosta iskustva sa krsenjem modela.  :hehe
Za sve modele sto sam do sada iskrsio glavni krivac je bio " JA".
Samo prvi pad pripisujem Spektrumu, zbog neispravnosti potenciometra na palici za gas.
Iskreno receno tada sam najbolje i proso, Easystar je preziveo bez ijedne ogrebotine.

Od modela je dosada bilo:
1. EasyStar
2-4. Zoljica
5. Extra
6-7.Zoljica
8. Breeza Pro

Od svega toga trenutno u letecem stanju su Easystar i Breeza, a nova zoljica je ponovo u izgradnji po ko zna koji put.

Znaci ako sve saberem, oduzmem i podelim moj rezultat je sledeci:

99% dosadasnjih padova i lomova pripisujem sebi.  (fiu)
+
01% dosadasnjih padova pripisujem Spektrumu

Opremu koju koristim uglavnom je nova, tako da najslabija karika postajem ja i moje neiskustvo.
Jedina uteha je sto sam vecinu polupanih modela sam napravio, a prateca oprema je uglavnom ostajala citava.

Pozdrav svima

Evo mene opet .....

\\\--///
               ( @ @ )
  ----o00o----(_)----o00o---
                Yu-men    
   ------------------0ooo---------
               ooo0     (   )
               (    )      )  /
                \  (      (_/
                 \_)

n3mke

Vecina padova bila je zbog nekog otkaza a taj otkaz naravno zbog moje nepaznje..
pogresan model na stanici, otkaz motora, i moj omiljeni kad sam pokusavao da proletim kroz kapiju  lol

po meni je 95% pilot, 5% neki otkaz koji nije greska pilota

englez

Moj iskustva je zemljina ravnoteza je kriv.
signatures are silly, read some, See what I mean?

adam

nisam bas puno modela slupao dosada ali sto jesam je u 99% bila moja greska ,ali sve u svemu ako covek obrati paznju pri sastavljanju modela i koristi KVALITETAN !!!!!hardver onda ostaje uglavnom samo ljudski faktor kao slaba tacka pozdrav (<--)

Gabor

Pa, i kod mene se dešavalo par lomova, neću ulaziti u detalje, ali evo ukratko :

- Red-Crowned Crane - prvi put : ispala baterija iz modela ( prvi model za mene, neiskustvo pri sklapanju )
                                drugi put : prilikom prvog pada oštetio se prijemnik, posle 30m ostao bez signala ( nisam uradio "range test" )
                                treći put : nije imao dovoljne brzine pri okretanju i ušao u kovit ( neiskustvo + bočni vetar )
                                četvrti put : isto kao treći put, samo na punom gasu ( zašto? Još uvek neznam... ) i onda sam uspeo konačno da ga  :pop:   (rip..)

- Jedrilica - kvar visinskog servoa, posle puštanja iz ruke na punom gasu  krenuo u luping, ništa od reakcije na komandu i posadim ga samo tako  :hehe ( mada uvek, ali uvek pred svakog poletanja kontrolišem komande )  *Model popravljen, trenutno u letnom stanju

- MIG-29 - prvi put : veliki broj obrtaja, mala elisa, polomio nos modela
               drugi put : smetnje između ESC i prijemnika ( prešao na 2.4 GHz i nestali ti problemi )
               treći put : "vežbao" da pustim vertikalno model na punom gasu, pa u zadnjem momentu da ga izvučem... Zafalilo par cm...  :_D   :hehe   Normalno   :pop:  (rip..)
- Fun fly - Neiskustvo pri ugradnje držača motora na model  :sljus  *Model popravljen, trenutno u letnom stanju
- SU-31 - Posle popravke modela nisam zalepio šarkice vertikalca, posle prvog zaokreta ostao blokiran i normalno, model uđe u kovit... *Model popravljen, trenutno u letnom stanju

Ako podvučem sve ovo, problemi su nastali zbog neiskustva i moje greške...

MEPHISTO

Много падова - нисам бројао, али рецимо 30, од тога само у два случаја отказ авиона, највероватније лом зупчаника у сервоу.

Ово остало моја грешка. Интересантно је да постоје три типа грешке:

1. одговарајућа команда али недовољно прецизна

2. погрешна команда

3. дезоријентација о положају авиона (ова највише фрустрира и изненађујуће често се дешава)

saxpg

Mene je takodje od svih mojih padova isfrustrirao pad sa jedrilicom Arcus koja je tada bila u top formi.
Sve je bilo natrimovano i ustelovano bas kako treba, i tada sam se malo vise opustio i poceo sa njom da radim ledjni let.
Naravno u napadu panike, pod punim gasom povukao sam palicu na sebe sa namjerom da je podignem a ona je bila u ledjnom letu i u punoj brzini se zakucala u zemlju. UUhhhhh!!!
Od ostalih padova, a bilo ih je podosta, izdvojio bih one kada se leti na nekoj nedovoljno poznatoj lokaciji.
Tako sam naprimjer stajnim trapom Piper Cherokke-a pred sletanje zakacio kablove neke bandere.
To je bio prvi put da tu letim.
Potom sam na drugom mjestu to isto uradio sa dvokrilcem S.E.5a
Multiplex Mentor sam slomio tako sto sam htio da ga letim ledjno a komande sam prije toga zaboravio da podesim jer nisu imale dovoljno otklona na dole.
Tome je dosta doprinijela trema , jer se to desilo na skupu.

Da izvucem kao neki rezime iz svega ovog:
nikada nisam slomio model kada sam na letenje otisao sa tacno zacrtanim ciljem sta cu da radim toga dana.

tibeteagle

Šta je ovo. Ispovedaonica  :hehe
Svako može da priča šta hoće, ako ne vidim slike. I u modelarstvu ima lovačkih priča. :mhm

Moj prvi glow stirodur model nazvao sam Pink Bang. Nije ni čubo kako je završio.  lol  Horizontalac je bio puknut od tvrđeg sletanja. Posle u letu pri punom gasu je otpao toliko da je odkazala komanda visine. Delovi su bili u radijusu od 5m. Skupio sam ih da stanu u kadar. Auspuj je stradao ali je lepo zavaren. Mislim da i danas lepo radi kod nekoga.
Ovo sam naveo zato jer se ovde radi o esperimentalnoj konstrukciji sa prvim iskustvima sa radom sa stirodurom i kod prototipa se dešavaju ovakvev stvari. Znači razlog loma je vrlo specifičan. Od tada bolje ojačavam kritična mesta na modelu.
Bilo je još, ali za sada je dosta.

misha

1. Piper Cub - setovanja za drugi model, 3 kanala su bila reversna.
2. Cessna - ni dan danas neznam zasto je pala. sve je bilo kako treba, napravio krug i
                ispred mene tras.

najverovatnije sam "vozio" brze od signala.

PS
DID YOU SEE That!!!!! WOW!!!!!! COOL!!!! FAROUT!!!! YEAH!!!...I'm Glad its not mine...hehehe...
Hey Dude!!! That WAS YOURS Man!!!!!!!!!!....Remember????? You Said I Could Fly It???

zajo

Kako sam rekao u prvi post: uvek je pilotska greska radi loso spremanje-oddrzavanje,retko da nova zdrava oprema ednostavno otkaze.
Najglupi udes desio se prosle godine na padinsko.Koristm staru stanicu za padinsko jer novi reciver je 200e i elerone bili su na revers.Samo sto sam je bacio pocela je polako de ile u levo,dajem desno a ona jos ide levo,jos desno i crashhh!
Moj prvi akro 160m extra300s bila je propala jos prie poletanja a ni sam neznam kako sam nasao te pare ali nisam nasao dovoljno.Nekompatabolne servoje(sto sam nasao po kuci),20cc motor a 15cc max recomendet,pazarske baterije sastavljene selotejpom,veoma los hardver i probieno digitalno servo radilo smetnje na stanici. Plus bio sam mlad i prgav,hteo da poletim sto prie.
mala edrilica samogradnja zadnje padinso letenje imala je u Mavrovo ski centar.Namesto da taj dan ponesem skije ja sem poneo edrilicu ali komande bile su selotejpom sastavljeni  a jer sneg je voda+selotejp..otkacio se jedan eleron ali ne skroz nego visio iz krila i edrilica je postala neupravljiva i udarila u sajla na ski lift (:sok:)prepolovila se na pola.
Y500 pilot racing otisao radi pogresan strav na servo.
Nazalost nemam fotkice :(

Najolji crash koi sam ikad video na netu

http://www.youtube.com/watch?v=30MXROnV7-M&feature=related
Every model airplane starts in a box and end in a bag :) Ido Segev

aco

Stanko

Ovako nikad nemojte da polecete...motor nesiguran,teziste takodje,inat,strah itd... :sljus

http://www.youtube.com/watch?v=9kPS_S7sOVA

sasa

Ovo je moj simulator...na njemu sam se ucio i krpio ga 857000 puta.Cesna kardinal od elapora krpljena kao sto vidite stirodurom :_D :hehe

http://www.youtube.com/watch?v=rH2iBSkJfi4&feature=player_embedded
BOLJE JE DA PLACES STO NISI NA NEBU NEGO DA PLACES STO NISI NA ZEMLJI

PRE NEGO STO PUSTIS JEZIK , PROVERI DA LI SI UKLJUCIO MOZAK