Hvala na savetima...
Što se tiče "češlja" ideja je super, ali pošto u njega treba da udju sva rebra trupa, a trup je 2 metra dugačak, onda počinjem da sumnjam da nisi u dosluhu sa "laserdžijom"...
Šalim se naravno, "češalj" je mnogo dugačak, a ako treba još dva komada, zbog veće stabilnosti, onda je to preskup i za slanje (u kitu) pregolem deo.
Ideja sa "nogicama" će da funkcioniše savršeno. Smislio sam još male inovacije, a u ponedeljak kad Martin dodje na ceo dan u Kombinat (u ponedeljak je praznik firme - ne rade) mnogo toga će biti nacrtano u razrešeno...
Mišo 2002 u svakom slučaju, hvala za savet...
Što se tiče "konja i kočija", pa ovaj model je neka vrsta prototipa, a svi znamo da se oni i prave zato da se u praksi vidi kako sve izgleda i gde su potencijalni problemi.
Za sada, ako izuzmem par sitnca koje treba isparaviti i o kojima sam pisao (ramenjača iz jednog dela, recimo) i o kojima ću pisati kad dodje vreme, sve je dobro osmišljeno i daje dobre rezultate.
Laslo, ne vidim svrhu "nogica", mislim ne mogu da škode, ali u ovoj koncepciji nisu potrebne jer rebra krila dolaze na ramenjače i žljebovi na rebrima upadaju na ramenjače besprekorno.
Kad sam sastavio krila, pokazalo se da je sve apsolutno u liniji i simetrično, tako da i ovaj naš sistem završava posao.
U svakom slučaju hvala za savete, ako ne ovde, takvi sistemi se mogu primeniti na nekim drugim mestima, recimo, na horizontalcu...
Slike u krupnom planu i slikam iz razloga da se vidi kako sve izgleda i koliko je sve precizno odradjeno.
I ovaj topic i onaj na RC Universu treba da bude neka vrsta uputstva kako da se napravi ovaj model.
A sad "Kombinatski žurnal"...
Danas sam ceo dan radio jednoličan, monoton i dosadan posao, pravio sam delove kojina se zatvaraju kutije izmedju ramenjača i rebara.
Ovi delovi će definitivno biti deo kita, jer Martin ima tačne crteže svakog dela i nije nikakav problem da se sve odradi na laseru.
Doduše, Martin je i predlagao da mi pošalje fajl za laser, al' sam se ja pravio "pametan", kao sam ću...
E, pa sad sam to radio ceo dan danas i što je najgore, zatvorio sam samo kutije oko glavnih ramenjača.
Sutra isto to radim u zadnjem delu krila...
Ali, da ne kukumavčim, kutije, a samim tim i celo krilo je ispalo super. Sve je jako, pravo, i presnažno...
Evo par slika...
Obratite pažnju kako stoje linije prednje, ramenjače koja se preklapa i spoljne ploče poklopca servoa...
Kad sam izšmirglao kutije, proverio sam da li je sve "pod konac"...
Da ne bi bilo da stiskam lenjir rukama da bi nalegao na sva rebra, prislonio sam ga na par čioda...
... onda sam ga pomerio malo napred...
Kao što je već poznati mi u Kombinatu vodimo računa o svakom detalju, tako da su i viškovi ramenjača ošmirglani po propisu.
Naravno ovo se neće videti jer ide ispod planka, ali čisto da se vidi kako treba da se radi...
Napravio sam i kutije za nosače servoa. Pošto su sečene na laseru, na poklopce neće ići tanak aluminijumski lim ili šper od 0,4 mm jer se sve lepo uklapa jedno u drugo.
Spoljni deo poklopca je zalepljen na donju stranu rebara, na tačno odredjenom mestu...
Još jedna stvar koja je stavljena na spisak za ispravku na 3D crtežu je da se na rebrima na kojima dolaze ovi poklopci naprave žljebovi i da se u njih ulepe čamove letvice, koje sam ja sad lepio naknadno...
Da bih znao gde da ih postavim, na samom poklopcu sam obeležio mesta dokle letvice dolaze...
... a onda sam ih zalepio iznutra...
Po novom, prvo će se u žljebove na rebrima lepiti letvice, a potom na njih kutije, Time će se izbeći nepotrebna merenja i pozicioniranja...
No, ovako ili onako, poklopci savršeno stoje u svojim mestima...
Letvice su namerno stavljene da malo prelaze spoljni deo, jer će se na njih lepiti balza...
Kao što vidite, i ovde se sve lepo nastavlja i skoro da neće biti potrebe da se šmirgla.
Staklena tkanina će na kraju još povezati plank krila sa poklopcima servoa...
I na kraju, evo još par slika...
Pozdrav
Mirče