Kao što sam vam obećao, evo šta se dešavalo u trećoj smeni...
Martin je vredno radio i ostao je skoro do tri sata jutros...
Ko ne veruje...
...ili...
Naravno ni rezultati nisu izostali.
Počeli smo prvo sa radom na tankovima i kako rekoh ranije bio sam u radnji, merio neke šampone, boce, ovo - ono, ali ništa se od toga nije uklapalo sa prostorom u trupu pored turbine.
Stoga smo se vratili starom dobrom rešenju, koje sam primenio na Pantheru, ali sa ogromnim poboljšanjem. O čemu se radi...
Na Pantheru imam dve boce od 1 litre zapremine kupljene u apoteci. U njima je pakovan medicinski alkohol.
Problem kod tih boca je što nemaju čep kao pet ambalaža, pa znaju malo da "flisuju".
Nije to strašno, ali zamasti se model iznutra.
Kad sam sinoć pokazivao Martinu te boce, pored se zadesio i Dubro rezervoar i gle čuda, čep apsolutno paše na bocu od Alkohola...
Šta reći, problem je rešen...
Sem što ne mogu da nadjem adekvatne boce za pored turbine, u takvoj konfiguraciji Galeb bi imao čak 4 tanka, a to naravno pomalo komplikuje sistem i povećava šanse da nešto otkaže.
Pisao sam da Pantheru količina goriva od 2 litre skoro ništa ne utiče na težište i performanse leta, iako su tankovi malo ispred težišta.
Obrni okreni, na kraju smo i u Galeba postavili tankove slično kao na F9F-u.
Glavni tank je gornji, onaj bliži turbini, pošto je bliži težištu, što znači da će se donji prazniti prvi.
Kao što se da videti na slikama, sve je napravljeno maksimalno jednostavno, a funkcionalno.
Pošto se krilo skida, postavi se prvo donji tank, čije prednji kraj ulazi u držač. Rezervoar "legne" na dve male gredice 6 x 6 mm, a od nazad će se nalaziti sundjer koji će upirati u rebro gde se "zabada" krilo.
Ovaj tank se može sa čičak trakom stegnuti oko gredica na kojima leži...
Gornji tank takodje svojim prednjim krajem ulazi u držač, a da se ne bi pomerao na njega se navuče prsten koji se fiksira za rebro sa dva mala šrafa za drvo.
Od nazad se postavi mala konstrukcija i ona ne dozvoljava da se rezervoar pomera unazad.
Smišljanje kako da postavmo tankove, oduzelo nam je dosta vremena, jer se mora voditi računa da se svemu može prići i lako servisirati.
Martin je na kraju nacrtao konstrukciju za povezivanje rebara prednjeg dela trupa koji se skida...
Konstrukcija je nameštena pod uglom od 45 stepeni, pošto će rebra imati žljeb koji će nalegati na horizontalnu i vertikalnu ploču.
Taj žljeb još nije nacrtan.
Nisu nacrtani ni mnogi otvori za olakšavanje delova, kao ni za provlačenje kablova i instalacije kroz trup...
I dok je Martinez crtao svoje, ja sam radio na krilu.
Prvo sam završio sve oko prednjih štiftova za fiksiranje krila za trup...
U prednjem delu krila, sledeći korak će biti da nalepim deo od balze na koji će ići napadna ivica i da ukrojim gornji plank preko nje...
Sa zadnje gornje strane krila, radovi su skoro gotovi...
Doteran je, mislim, ošmirglan je prostor u koji dolazi eleron...
... a zatim su polepljeni i plankovi iznad prostora za flapsove...
Sutra nastavak radova na ovom delu krila...
Dragan "laserdžija" je danas bio u Kombinatu i doneo nam malu spravu za merenje - šta drugo nego laser...
Pali su prvi testovi...
... i izgleda da će konac sa kojim sam do sada sve merio, polako ići "u penziju"...
Toliko za sada, evo već sviće, pa odoh i ja na spavanjac...
Čujemo se
Mirče