Pre pola sata sam ispratio Martina iz Kombinata...
Došao je oko pola deset, hteo je da se "izmigolji" malo posle ponoći, no to mu nije pošlo za rukom, tako da je ostao do malo pre...
Baš smo bili vredni, iako danas nismo radili u pogonu (čitaj garaži). nego smo crtali u mojoj firmopisačkoj radionici.
Radili smo na trupu, koji polako poprima svoj oblik...
Kao što se da videti na slici, napravljena su skoro sva rebra u zadnjem delu trupa. Ostala su da se odrade još dva, poslednje i ono pre njega. Za to predposlednje moram da prvo nacrtam horizontalac, pošto od njega zavisi pozicija rebra.
Sva rebra će medjusobno biti povezana sa delovima koji će se užljebiti u svako rebro. Ti delovi nalaziće se na sve četiri strane trupa.
Na slici je za sada nacrtano samo gornje iza kabine...
Pošto je dugačko, biće napravljeno iz dva dela, a spoj je izmedju dva najbliža rebra. Izmedju tih rebara, ali malo niže, nalazi se konstrukcija u koju će se fiksirati krilo.
Svaka kutijica je užljebljena izmedju rebara, donja strana naleže na krilo, a gornja je paralelna sa pločicom kroz koju se fiksira krilo.
Kao što vidite, i pločica na koju se fiksira turbina je na svom mestu. Prolazi kroz tri rebra i omogućava da se motor pomera napred nazad po želji.
Mi smo Jet Cat stavili dosta napred, iako ima mesta da se još gurne ka prednjem kraju.
Za sada turbima je oko 80 mm ispred mesta gde se nalazila u Pantheru. Da li ćemo je još "gurnuti" u napred, ostaje da se vidi.
To ipak moramo relativno brzo odlučiti, jer za Božić dolazi Majina sestra iz Nemačke i to mi je šansa da dobijem izduvnu cev i aluminijumski usisnik (žuti deo na crtežu) koji ide tik iza motora.
Pošto je "cevčuga" dugačka oko 900 mm bilo bi zgodno da stigne sa kolima, da ne plaćam poštarine na toliki paket.
Razmišljam da napravim cev sa samo jednim zidom, za razliku od Panthera, gde su dva zida u zadnjem delu.
Sem težine, olakšanje će biti i finansijske prirode jer je svaki cm cevi 1,5 evro...
Za razliku od Panthera, Galeb ima 20 cm duži trup i 40 cm dužu cev. Sad ako se na to doda da cev ima dva zida biće dosta teža, bez obzira što je od 0,2 mm tankog titanijumskog lima.
Ona sa jednim zidom bi bila tek malčicko teža od Pantherove, koja je težila 250 gr.
Moram poslati mail u Jet Cat i pitati za savet.
Kod Galeba će zadnje rebro biti većeg unutrašnjeg prečnika, izduvna cev se neće naslanjati skroz do rebra i smatram da će i to pomoći oko hladjenja.
Na Pantheru sam u mnogo navrata pipao kraj izduvne cevi nakon sletanja i bila je tek mlaka...
E sad, da li je to zbog dva zida ili se ne greje toliko, ko će ga znati...
Polako dolazimo do rešenja oko tankova za gorivo. Najnovija varijanta je da napravimo 4 tanka, dva pored turbine, svaki od 0,6 l zapremine, prednji glavni od oko 1,2 litra (ovaj na slici ima 2 litre), a napred će biti mali tank koji služi da se ne stvaraju mehurići.
Ovaj mali tank i pumpa za gorivo (za sada još nisu nacrtani), nalaziće se na Galebu skoz napred, čime će se još malo pospešiti situacija oko težišta.
Pošto su dva tanka od 0,6 lit. malo iza težišta, a prednji tank ispred, na poletanju model neće biti "nosat".
Kao što sam već pisao, Panther koji ima svo gorivo ispred tžišta ne menja letne karakteristike kako se troši gorivo.
Kod Galeba, prvo bi se trošila "čorba" iz zadnja dva tanka, a potom iz prednjeg...
Nacrtana je i ploča kabine...
Na ovom modelu neću praviti ceo kokpit, samo detalji od grudi pilota pa na gore...
Toliko za sada. Toliko sam umoran da odoh da spavam, ali eto nisam vas izneverio i za ujutro imate novo izdanje "Žurnala iz Kombinata"...
Pozdrav
Mirče