Jos uvek ne letim benzince, ali ti mogu reci par stvari koje sam saznao dok sam bio zagrejan za iste. Ako nesto nije tacno, molim iskusnije da me isprave. Ovo sam uspeo da pokupim sa drugih foruma, nije moje licno iskustvo
Sto se tice napajanja paljenja motora, u nekim uputstvima ti pise da je strogo zabranjeno napajati ih naponom vecim od 6V. Tu je UBEC obavezan! MOras naci uputstvo motora i videti dozvoljen napon. Napajanje spektrum prijemnika je moguce direktno sa 2s lipo baterije-ali samo prijemnika!!! Ako nemas servoe koji rade na 7.4V i ovde je ubec obavezan! Napajanje futabinih prijemnika obavezno ubec do 6V.
Powerbox je uredjaj kojim se napajaju servoi i prijemnici velikih modela. Servoi na velikim modelima vuku veliku struju, koja prelazi limite prijemnika. A i omogucuje rad servoa na raznim naponima. Kako npr. futabini prijemnici rade na 6v, da bi na njima koristio servoe na 7.4V neophodan je powerbox. Ovo je najjednostavnije objasnjenje.Ne znam koliko servoa imas na tvojoj Cesni, ali powerbox je nepotreban do 50cc-grubo receno. To su modeli koji obicno imaju 5 standardnih i jedan servo za gas. Opet treba proveriri koji servoi vuku koliko struje. Ne treba se igrati
Sto se tice baterija za napajanje, ne znam za life, ali lipo 2s je sasvim zadovoljavajuce resenje. I to sa sto vecim C, ne zbog vece struje, ona je u ovom slucaju nepotrebna, vec zbog kvaliteta i trajnosti same baterije. Lipo bat za napajne prijemnika i paljenja, treba da ti budu na vidnom mestu u modelu. Treba ih redovno kontrolisati. Model se svaki cas nosi levo desno, a ako su bat ne vade iz modela, izlozene su naglim promenama temp sto im itekako ne odgovara. Moraju biti zasticene i od vibracija raznim sundjerima i trakama, nikako se ne smeju lepiti za trup.
Umesto tog megabeca ja bih pre isao sa ovim
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/%5F%5F6233%5F%5FTURNIGY%5F8%5F15A%5FUBEC%5Ffor%5FLipoly.htmlovo sam smekao za sebe da uzmem. Dobra je stvar i onaj dual ubec, ali naidjoh na neke negativne komentare tako da to jos uvek ne bih uzimao
Pozdrav