Main Menu

Pilatus PC-21

Started by magic, February 20, 2012, 07:46:39 PM

Previous topic - Next topic

magic

Odavno zelim da imam i jedan warbird u svojoj floti ali nikako mi pogon na struju ne ide sa nekim WW2 avionom. A tek od kada je Mirce postavio da ce da pravi warbird meeting nisam imao mira. Gledao sam i audio sisteme koji simuliraju zvuk pravog motora i to ispadne jako lepo ali je cena pozamasna, oko 200E da to radi kako treba. I tako nikako da i na tu temu nesto da uradim.

E onda jedno vece rekoh sebi, pa postoje i warbird turbinski modeli sa elisom, prakticno svi moderni treneri su takvog tipa, i kod ovakvih je elektro pogon cak realisticniji od nekog SUS motora. I tako sam krenuo u pretragu neta. Imao sam srece jer sam vec prve veceri nasao upravo nesto sto me je potpuno odusevilo http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=997884 i nesto sto se u potpunosti uklopilo i u opremu koju vec imam (ostala od Extre 260) i nesto sto mi se jako svidja!

To vece sam do 3 ujutro ostao na netu tragajuci za svim mogucim informacijama oko doticnog modela, Pilatus PC-21 od firme ESM, ciju distribuciju u Evropi radi Lindinger a u Americi KMP i TBM. Model ima bas lepe dimenzije, 180cm raspona, 210cm duzine (sa skala spinerom) i u mojoj varijanti bi trebao da ispadne oko 7,5kg. Trup je kompozitni a krila drvena i plankirana. Inace model je poneo laskavu titulu modela godine za 2011 po casopisu FMT, sto bas i nije mala stvar, a i svi koji ga vec imaju kazu da leti neverovatno lepo.

Model http://shop.lindinger.at/product_info.php?products_id=86853 je vec porucen, kao i elektro retrakti http://shop.lindinger.at/product_info.php?products_id=91355, i to bas u ovoj belo/crvenoj kolor semi jer je ona ipak najupotrebljivija za RC jer se gornjaka i donjaka krila bas lepo razlikuju, sto se lepo vidi na ovoj fotki, jako bitno za orjentaciju modela u vazduhu

Pravi kokpit je vrlo moderan

Naleteo sam i na par lepih videa o modelu kao i o nekim modifikacijama koje su ljudi radili i kada je kokpit u pitanju najdalje je otisao ovaj francuz

cockpit Pilatus PC-21 KMP / ESM

mada cu ja najverovatnije ici na nesto ovako

a kako sam model izgleda u letu u ovoj kolor semi  pogledajte ovde. Na ovom videu je i 5-kraka elisa firme Ramoser sa skala spinerom koja daje fantastican zvuk!

PC 21 von Lindinger / Planet Hobby

Ono sto je moja zelja je da ga poletim sa sredjenim kokpitom i klasicnom 2-krakom elisom, naknadno stavim 5-kraku elisu i rasvetu.

Ljudi ga lete sa raznim motorima i kombinacijama u elektro varijanti, a ono sto cu ja staviti je sledece: AXI 5330 F3A, Jeti Spin 99A ESC, 10S 4900mAh, 19x15 Xoar elisa, Futaba BLS 451 servoi na eleronima i repu a InoLab HGD-650HB na flapsovima. Tu su i 9 kanalni prijemnik sa 3 satelita kao i PowerBox prekidac sa UBEC-om. Neverovatno je to sto i nosac motora koji mi je vec bio na Extri tacno odgovara i za Pilatusa, u mm!

Zasad toliko, nadam se da ce model doci za jedno 3 nedelje pa cu pisati o impresijama. Zelja je da se pojavim sa njim i na skupu, vremena bi trebalo da je dovoljno za sklapanje, trimovanje i navikavanje na model.

poz
Veljko

ivanmagd

Lep avion nema sta, ja vec neko vreme ciljam neki Tucano a  koliko vidim veoma su slicni. Cekam tvoje prve utiske kad stigne. Pozz

vihor522

:)aplauz fantastičan izbor modela, sve čestitke i najlepše želje na livadi

mirce

Prvo, sve čestitke na novom modelu. Mnogo je lep...
Drugo, polako ćeš ti preći u warbirde i slične "mašine". Čim ti već "merkaš" kokpit, pa pilote, pa svetla, zvuk... he, he.. na dobrom si putu...

Znam, sad će onaj OKO da kaže da je i Beograd, kao i Bečej, dobio svog Mirčeta... Neka, neka... Nema lepše RC kategorije.

Veoma se radujem Pilatusu, model je neverovatno lep i ono što mi se svidja, nije mali...
Jedva čekam da ga vidim uživo i nadam se da će biti spreman do Wabrird Day-a.

Moram odati malu tajnu, čim je Magic stis'o enter i kupivši Pilatusa, odmah me je zvao da mi kaže.
Srećom pa je to brzo obelodanio, već sam merkao neki "džbun" ne bi li bilo k'o u onoj priči "U cara Magica novi model"...

()-()

Mirče

IVAN3D

Cool Veljko oduvek mi se svidjao pilatus!!!
Ovaj je bas lep a i dimenzije su mu superiska!!!

()-()
\\\" Sve što leti ima nezgodnu osobinu da pada \\\"

ex pseudonijum: GLIDER

magic

Mila majko koliko je ovo cudoviste  (:sok:). Trup je bumbarastiji i duzi nego kod F3A aviona, stvarno je velik. Kvalitet izrade je vrhunski, cak postoje i panel linije, vrlo prijatno iznenadjenje, a tek trapovi ...

Kabina je vise nego pristojna, ali raspored instrumenata je od PC-9 a ne od PC-21, no to cemo ispraviti ;)

Krila i trapove sam uspeo da donesem ali trup ide tek u sledecoj turi.

Bice i slika.

poz
Veljko

Gabor

Veljko, čestitke za model!
Možda već znaš, u Hrvatskoj imaš RC akro grupu sa modelima Pilatus PC-9. I to zna da bude interesantna zanimacija  :mhm

magic

Zaminljivo je to sa akrogrupom. Ima jos jedan veliki Pilatus kod nas, vlasnik je Goran ali nije aktivan na forumu, sve cita ali ne voli da pise :). On ima PC-9 i kada je video moj post odlucio je da i njegov bude na struju, inace su slicnih dimenzija. Ako bude prilike probacemo da napravimo neku sliku sa oba u letu pa makar na warbird mitingu.

Evo par obecanih slika trupa, ostalo slikam cim stignem.

poz
Veljko

mirce

Baš lepo izgleda... Jedva čekam da vidim ostalo.

Pozdrav

Mirče

misha

cestitam na prinovi. sa bude ziv i zdrav 100 godina  :big smile

magic

Bas sam se pitao gde da nadjem detaljne slike kokpita i naravno nadjem ih na http://www.pilatus-aircraft.com tamo odete na Training sytem pa PC-21 Cockpit i dole desno imate 360 stepeni ineteraktivni pogled u kabinu, spektakularno!

poz
Veljko

zajo

Prelepo Veljko cestito   (pijemo) a i setap ti je glava boli  (res) Axi, Jeti, Fitaba  :big smile
Every model airplane starts in a box and end in a bag :) Ido Segev

magic

Trup stigao u Beograd  :)aplauz Jos samo da stigne i pilot koji je vec porucen i sve je tu!

A evo kako izgledaju trapovi

ESM Pilatus PC-21 71" Wingspan Version 2 Optional Electric Retracts G-II

poz
Veljko

Lazo

Au, sunce ti žarko!?!  :sljus (thumb) :rock

(pijemo)
Smrt fašizmu - Sloboda na aerodromu!