Slucajno zalutah u ovaj deo foruma, pa sam video ovu temu. Gledam vase metode za pravljenje sibica. Sve to radi ok i moze da se uradi, ali je komplikovanije i treba nabaviti te zvrcke da se sve napravi. Nikakve sijalice, cekas zice, nista od toga nije potrebno.
Pre desetak godina sam se majao malo raketama, i naleteo na netu na ekstra foru za te sibice, mnogo prostu i jeftinu, brzo i lako se pravi veeeelika kolicina i prilicno je pouzdana.
Postupak je sledeci. Uzmete par ping pong loptica, i recimo malu staklenu bocicu, kao od spriceva. Sipate malo acetona unutra i rastvorite ping pong loptice. Onda uzmete jednu grafitnu olovku i finom turpijicom ili jos lakse-brze ako neko ima onu malu rucnu brusilicu, napravite grafitni prah, koji je provodan. To se izmesa sa istopljenim lopticama (slobodno dosta praha) i dobije se kao neka gusta pasta, koja kada se osusi je provodna.
Sada su stvari mnogo proste. Uzmete 2 obicne zice naravno izolovane, upredete ih koliko hocete, i onda secicama nasecete parcice od 10cm recimo. Ali pazite da se ne dodiruju nakon secenja. Onda krajeve pipnite u onu masu da spoji zice i tako koliko hocete sibica, samo napred. To se lepo osusi nekoliko sati, sto vise to bolje i krajjjjj. Ja sam pravio i posebnu masu gde sam umesto grafita stavljao KNO3 u prahu (mozda i malo fosfora) i u tome uranjao za drugi sloj. Prvi sloj je starter, a drugi daje bas jak plamen i jace drzi sve na okupu.
Ne secam se tacne formulacije i odnosa, ali treba malo da se eksperimentise. Moze se napraviti stotine!!! sibica dnevno. Posto sam hteo da imam uvek pouzdan razmak izmedju zica, jednom sam nabavio tanak dvoslojni pcb od 0,5mm i nasekao tanke trakice po 1cm duzine. Na to posle nalemim zice i dobijem sibicu uvek identicnih performansi, na istom naponu i sa istom strujom. Ali ima malo vise rada.
Uglavnom kada napravite ovu fantasticno korisnu masu mozete da sami smisljate naj prostiji i najbolji nacin za pravljenje vasih sibica.
Pozdrav i srecno