pravi stedikem sistem rasporedjuje tezinu po celom telu i mozes ga nositi satima
smanji malo...malo vise...
Za ove pare koje on trazi bolje uzeti pravu gyro stabilizaciju
http://www.ken-lab.com/stabilizers/2012-02-04-21-28-47/gyro-kits/ks-8x8-kit-detail
Taj Kenyon gyro kosta 6800$ i tezak je poprilicno, pa plus treba to ugraditi na neki postojeci sistem a da funkcionise dobro...
Ako cemo o Grunf DIY stabilizacijama pogledaj kako sam ja stabilizovao moj cable cam
Znam koliko kosta, to je jedini razlog sto sam ga i poredio sa sistemom od $15000. Verovatno si video u cineplanetu ovaj, ali ima i laksih modela...
Dobro ne mozes satima da nosis stedi ali svakako mozes 10x vise u odnosu na onoliko koliko mozes sav onaj freefly teret (sa sve kamerom od nekoliko kilograma -epic na snimku cini mi se i pl objektiv) u rukama...
Kenyon sam naveo kao primer, ne treba jedno takvo stvarno inovativno i profesionalno resenje porediti sa freefly 'pozajmi i improvizuj' sistemom
da nebude off topic ali ajd
Nije lose, mada moze to mnogo bolje...
šta tu može bolje...
Prvo tu ima sigurno vibracija i pokreta gore-dole koje nastaju od trcanja i hodanja, drugo i mnogo bitnije ne verujem da mozes vise od 10minuta da nosis ovaj setup u rukama (pravi stedikem sistem rasporedjuje tezinu po celom telu i mozes ga nositi satima a koristi mehanicku ruku za neutralisanje vibracija od trcanja ili hodanja) i na kraju mogao je da napravi i kontrolu koja odgovara ljudima iz filmske produkcije, jedan dzojstik sa pan/tilt kontrolom i speed potenciometroma ne da im daje rc stanice, neozbiljno deluje z anovac koji trazi...
U njegovom kontroleru ima opcija za ubijanje vibracija, Ljudska ruka je najbolji kontroler na svetu (samo nemože da ponovi identično pokret osim ako se vežba), Pravi stedikem nemoguće je uraditi iz donjeg u gornji rakurs, Poznajem mnogo stedikam operatera i nisu baš oduševljeni kad im kažeš da moraju da nose stedi duže od 30 min pošto sa kamerom ima oko 20kg , Ljudima iz filmske indutrije odgovara sve što ima funkciju pa makar bila i rc stanica (nije to TV produkcija ),Što se tiče cene ne ulazim u to znam da slični sistemi kostaju mnooogo više od toga
...
Moze bolje od dizajna, pa do to toga da ne bude u pitanju cinestar camera mount sa brusless motorima i rucicama sa strane.
Kako 3axis kontroler moze da ubije vibraciju koja nastaje trcanjem? Kod Rc-a se koriste gumeni, wire dumperi, silikoni,sundjeri i sl i to samo za neuttralisanje vibracija, a pokret koji trcanje moze da napravi su mnogo jace vibracije, koje se kao sto rekoh kod stedikema neutralisu rukom iz 2 dela koja je elasticna i u sebi ima federe i teska je par kilograma... Sto bi i radio stedikem iz donjeg u gornji? to se radi kranom... btw. 20 kg rasporedjenih prslukom na celo telo je mnogo manje opterecenje nego 7kg u rukama ispred sebe...
Sto se tice rc stanice, to samo govori koliko je neprofesionalno Tabb pristupio ovome sto planira da naplacuje 15K, pa komsije hrvati su u svoju glavu od 1.5K implementirali normalan dzojstik sa prepravljenim rc tx/rx-om (
http://www.senna.hr/products/dslr-camera-accessories/five-second-head ), za 15K treba ocekivati mnogo bolje resenje od turnigy9x...
Ovo o ljudskoj ruci nisam razumeo sta si uopste hteo da kazes jer ovde ljudska ruka nema kontrolu ni u pan a ni u tilt osi?!
Uostalom sve ovde prikazano ce moci da radi svaki 3axis brusless gimbal, samo ugradite rucice sa strane, a cak ovde pominjani zeroUAV deluje kao mnogo bolje odradjeno resenje, pravi dizajn a ne sklepane karbonske cevi i plasticni drzaci za boomove...a cena ce svakako biti daleko ispod $7500 ( d ane govorimo uopste o ceni koja je sad aprikazana $15000)