50A opto, hiperion
Nije, bas je do baterije, kontroler je kao stena (a toliko je i kostao).
Znaci kad je motor potpuno stao, na jedno 20 metara visine, smanjio sam gas do minimalnog (pomislio sam da mozda nisam napunio bateriju i letim sa praznom), znaci nije otkazalo napajanje servoa, samo vise nisam mogao da dam gas (kao da je otpor baterije naglo porastao i cim bi malo gasa dao (ipak je malo vuklo) odmah bi kontroler odsekao motor.
E sad, posto me mrzelo da pisem roman, a sad cu morati....
Kad sam se vratio kuci prvo sam stavio tu bateriju na model i probao (prosto nisam bio nacisto jesam li je napunio ili ne, a mislio sam da jesam). Kad bi dao gas motor bi prestajao da radi posle par sekundi - znaci isto sto se desilo i na livadi.
Inace besprekidno sam leteo danas jedno 3 sata (i cepao po gasu ko blesav, cak sam u jednom letu pratio Saburov avion - isao iza njega jedno minut, a znas da mu model nije bas spor), nije kontroler....
Onda sam posumljao da nesto nisam dobro zalemio.....
Skinuo sam crveni buzir koji sam nabacio u petak....
I sve je bilo u redu nigde ni trunke sumnje o ozicenju.
Inace prethodni dan sam sa tom baterijom u punjenju imao cudnu stvar... , stavio sam je na model i cepao jedno par minuta, a onda sam je stavio na punjac i za jako kratko vreme se "napunila", bilo mi je cudno.... nije mi bilo jasno kako je tako malo bilo potroseno, pa se jako brzo napunila... , pregledao sam napone i bili su na kraju punjenja - pise na punjacu za svaku bateriju (moj drugi punjac...) 4.20V.
Nisam nista sumnjao..., a na terenu me izdala...., srecom ne u potpunosti.
Elem, kad sam ustanovi da radi isto sto i na terenu, onda sam skinuo sve i pregledao i kad sam ustanovio da je sve na mestu malo sam pomerao tri baterije (posto nisu slepljene jedna za drugu...) a spojene su za plocicu folijama koje izlaze iz baterija (neki dosta zilav metal koji moze da se lemi...) tako da te folije dozvoljavaju da se baterije pomeraju jedna u odnosu na drugu (naravno ne mogu da se pomeraju kad se stavi termo buzir...).
Vratio sam ih opet na model i probao, opet se desila ista stvar, ali je malo vise vremena trebalo da se to desi (jedno 10 sekundi), onda sam smanjio gas do minimuma, pa dao umeren gas na kome sam ih drzao jedno minut (kontroler nije prekidao motor), posle toga sam dao pun gas i vise nije prekidao motor, a drzao sam ih nekoliko puta na punom gasu skoro po minut sa pauzama od pola minuta na umerenom gasu.
Kad sam baterije stavio da se pune opet su postigle pun napon (4.2V) za minut.
? Onda sam ih skinuo sa punjenja pa opet stavio, kad sam ih opet stavio punile su se normalno, napunio sam ih do 50% kako sam i pricao da cu odsad da punim baterije.
Interesantno je to sto su sve tri celije stalno imale "isti" napon....., znaci nije jedna celija popustila nego sve gube napon i sve ga dobijaju prerano....
Kao da im se menja unutrasnji otpor, ali ne mogu da shvatim kako bas sve tri da se zajebu identicno.....
A i to da kad ih krene trosenje ili punjenje onda sve ide ko da im nista ne fali....
U svakom slucaju videcemo iduci put, nadam se da me nece izdati....
Eto sad znate bas svaki detalj do u detalj, nadam se da se sad razumemo.
Pozdrav, Petar