Author Topic: Novi pravilnik za dronove u Srbiji  (Read 205961 times)

Offline zajko

• Hero Member
    • www.shop.malaivanca.com
Re: Novi pravilnik za dronove u Srbiji
« Reply #120 on: January 05, 2016, 12:04:53 AM »
Opet ista i bezpredmetna prica, kako se ono kaze pisanje uz vetar.... Novine objave nekakav predlog neke uredbe ili cega god vec, a vi odmah udarite po tome...
Po meni... bez razloga... ali posto razni ljudi citaju ovaj forum, onda im negde i podgrevate mastu, mozda...

Ja, licno, ne znam da je neko, negde, igde, iko dirao modelare, ako su leteli svoje ljubimce na mestima koliko toliko prihvatljivim za bezbednu igru modelima...
Van objekata, van grada, van ljudi i van bilo kakve mogucnosti nanosenja povreda ili stete...

Ako svi ovde slobodno misleci misle da lete u centru grada, na aerodromu ili vec nekim "nezgodnim" i "atraktivnim" mestima, onda je prihvatljivo da budu zabrinuti...

AKo se desi neki novi AL dron ili neka tako slicna provokacija ili ne regularno letenje, sigurno je da ce biti posledica, za primer da se to NE radi i da NE treba da se radi, sto je opet negde u redu....

Ako ste zaista hobista i letite svoje modele na nekoj svojoj izolovanoj i pustoj livadi, gde je to za javnost ne primetno i ne moze da ugrozi druge, niko za Vas nece ni znati, niti ce Vas dirati, sto je opet negde u redu.... Jel !? 

Ne secam se i ne znam da je iko dirao letace na Ceneju, na 13.maju, iako je tu malo diskutabilno zbog prave avijacije, kad se izmakne kontroli, ili na bilo kom drugom mestu gde se ne moze niko sa strane ugroziti, niti napraviti neka steta, osim letelice...

Treba prihvatiti i nazvati stvari pravim imenom... problem je samo ljudima koji se profi bave letenjem/snimanjem iz vazduha, a to se obicno dogadja na "skakljivim lokacijama" jer narucilac posla to tako trazi, zeli i placa... Takve snimajuce lokacije su zajebane i opasnost vreba naokolo, vlast zeli da se obezbedi da ne dodje do sranja, mozda ne bas na najbezbolniji nacin, ali to je ipak birokratija i zakon treba da izgleda jednako prihvatljiv za sve, koji se sada bave time i koji ce mozda pozeleti ili doci na ideju da se istim bave...pa verovatno treba biti sveobuhvatan... i koliko znam, cujem i vidim, predstavnici tog esnafa su nekako i ukljuceni u celu pricu sa birokratijom, a posto je interes negde obostran da se to uveze u neku pricu, ne sumnjam da ce se na kraju i naci kakav-takav nacin za sve to....
Ali to se NE odnosi ni na 5% ovde prisutnih Hobby-Rekreativnih-Sportskih i ne znam vec kakvih "letaca" .... tako da nema prostora za brigu, i taj neki gnev ili vec ne znam sta dok god su namere sportsko-rekreativne za svoju dusu i dok se klonite "skakljivih lokacija"....

Ako cete svi koji se bunite ici u centar grada, da snimate iz vazduha objekte, koncerte i masu ljudi... onda se izvinjavam... imate pravo na brigu i treba da brigate, jer zelite da se bavite poslom, koji moze potencijalno biti opasan po ljude i imovinu i drzavu *mozda u nekom slucaju*

Ostali, misliim da mogu slobodno na svoju livadicu i "UDRI BRIGU NA VESELJE"

Uzdravlje  ()-() (<--)
RC Hobby Park, Mala Ivanča, Belgrade, SRB
Executive warehouse keeper, senior

Offline Asterix

• Pocetnik
  • *
« Reply #121 on: January 05, 2016, 12:15:31 AM »
kole_niš upravu si za zone 2, 3, 4. Za zonu 1 nebi trebalo da ima problema sto se tice letenja (ne treba odobrenje), mada videcemo opet. E sad glupo je sto se mora registrovati svaka letilica preko 500g bez obzira gde letis, tj i ako ne letis a posedujes je i planiras da letis (nesto kao auto registracija). Vecina nas hobista leti u zoni 1 (mislim pre svega na modelare i trkace sa quad250) ali ako stavimo neku kamericu za snimanje i malo vecu bateriju quad250 prelazi 500g i tu smo vec u problemu jer je potrebna registracija i ako stalno letimo u zoni 1.

Polaganje ispita (licno u BG), odobrenje letova, zdravstveno osiguranje, korisnicko uputstvo... Ovim pravilnikom su jos vise napravili problem, u stratu je trebalo napraviti razliku izmedju onih koji lete iz zabave (oni uglavnom lete na livadama, aerodromima... znaci zona 1) i onih koji se bave snimanjem (oni lete u zonama 3-4, njima nisu zanimljive livade aerodromi za snimanje), ovo govorim zbog te registracije, ispade da i ako samo letimo u svom dvoristu moramo registrovati letilicu, polozen ispit, traziti odobrenje letova, imati zdravstveno osiguranje, korisnicko uputstvo, da smo punoletni, postovati ogranicenja visine daljine leta...
« Last Edit: January 05, 2016, 12:17:24 AM by Asterix »

Offline gizmo

• Hero Member
    • http://www.dragantrifunovic.com/
« Reply #122 on: January 05, 2016, 12:42:38 AM »
Mislim da malko preterujete :)

Registracija letelica je uvedena u vecini zemalja, a i tamo gde jos nije bice ubrzo. To je ocigledno nesto sto je postalo neminovnost.

Kao i kod motornih vozila, registracija i dozvola nisu zastita da neko nece zloupotrebiti svoje ili tudje vozilo, ali odrzava red u sistemu i pruza neku sigurnost
i svim ucesnicima u saobracaju. Isti princip je i sa letelicama koje sve masovnije ulaze u upotrebu, sto hobi, sto profi. Drzavni organi koji se bave vazdusnim saobracajem
ce imati evidenciju broja i tipova letelica. Mi cemo sa druge strane imati nekakav vid sigurnosti da ako neko napravi sranje sa svojom letelicom (slucajno ili namerno), nece nadrljati
neki letac koji nema veze sa tim ili mi svi kolektivno. Znam da grozno zvuci i deluje uvodjenje obaveznih registracija i ogranicenja za nesto sto smo do juce smatrali hobijem i zabavom,
ali takak je "trend" u celom svetu i tu nista ne mozemo uciniti.

Deo koji se odnosi na obavezno podnosenje zahteva 5 dana ranije je samo za snimanje iz vazduha. Taj deo je potpuno besmislen i to ce se skoro sigurno ubrzo menjati.

Ako sam dobro razume za sada je ta uredba pustena najvise zbog snimanja iz vazduha, a oko registracije, dozvola itd. ce ubrzo biti poznato vise detalja.

Offline dusan.milenkovic

• Full Member
  • Dzaba ste krecili...
    • Monster Photography

Offline marko.jovanovic

• Hero Member
« Reply #124 on: January 05, 2016, 08:45:26 AM »
@GIZMO.
Tebi to registrovanje letelica nije problem jer se baviš tim poslom, zarađuješ, živiš od toga....
Zamisli ti sada da Čvorovići krenu sa represijom i doslednim primenama zakona, pravilnika ili šta već koji je opet kažem IDIJOTSKI NAPISAN, i zamisli da se kojim slučajem pojave recimo na nekom sportskom aerodromu gde letimo svi mi!
1. Zabranjeno je letenje u zoni aerodroma.
2. Koliko registrovanih letelica ima?
3. FPV se nekada leti i preko određene daljine.
4. Niko nema uputstvo za upotrebi.
5. Koliko je letelica koje su lakše od 500 gr na recimo 13. Maju?
.......
Za tu registraciju se slažem sa tobom ali to je trebalo da važi po meni samo za letelice koje lete u OPASNIM ZONAMA (uključujući i naseljena mesta...) koje su naveli a ovako važi za sve pa makar ih i ne leteli, i naravno sve vas koji se bavite komercijalnim načinom primene letelica što je u neku ruku  i logično.

Nadamo se da mozgovi gore pomenutih nisu toliko baš opterećeni pa se neće baviti sa gore pomenutim i sličnim primerima, ali pravni akt je napisan tako da APSOLUTNO ostavlja i takvu mogućnost ako se nekom digne znate već šta ili se nekim slučajem posvađa sa nekim od recimo modelara(mislim za one koji sprovode zakonska pravila).....
@Zajko Ono što je problem jeste što će izgleda takav predlog na žalost biti usvojen u POTPUNOSTI, a kada se usvoji džaba nam sva priča kao što je i dosada džaba. Ali dobro zima je pa mora da se malo filozofira, šta nam fali malo se ugreju prsti, pokrenu vijuge, sinu nove ideje... A osim toga onda ćeš morati da budeš jako dobar sa komšilukom da se neko ko je iole edukovan ili ćita novine ne seti da prijavi letove u Ivanči MO-u ili kome već. Kada krene paranoja ruralne sredine biće gusto, ili na daj bože da recimo dođe neko ko je tamnoput na neko okupljanje.... :big smile

Nemojte sada da krene opet svađa jer stvarno nisam mislio nipta loše samo sam konstatovao neke stvari...

Ne dam ni dinara RTS-u
The ground is the limit (or a water)

Offline pnedic

• Hero Member
« Reply #125 on: January 05, 2016, 10:49:13 AM »
ovo se zove ZBOGOM MODELARSTVO u SRBIJI.
Pitam se samo kako će da se pribavi uputstvo proizvođača kada sami napravite bilo šta?
Zbogom pameti.

Pa to je bar prosto, ako si sam napravio letelicu to znači da si je ti lično proizveo tj. ti si proizvođač, onda uzmeš i sam sebi napraviš uputstvo koje onda tutneš pod nos onome ko ti uputstvo traži  :hehe

Za modele koji se tipa samogradnje (rucni rad) ne treba uputstvo - tako pise u predlogu zakona ! Osim ako ja nisam nesto pogresno protumacio :).

Dalje, ako mora, ja jesam za registraciju modela - kud svi Turci tu i mali Mujo, ako tako mora i ako ce to ovu drzavu da uvede u red "uredjenih drzava" po tom pitanju. I u US se digla prasina oko registracije modela, i tamo su cak uveli zabrane letenja u 26 distrikta dok se ne zavrsi registracija. Nisam citao njihov (predlog) zakon(a) o tome, ali nakon citanja naseg predloga zakona, bar sto se tice registracije letelica, ne vidim neki veliki problem niti potrebu da se dize prasina. Velika vecina nasih modela spada u drugu grupu - modela od 0.5 do 2kg i vizuelnim letenjem do 500m i visine do 150m. Realno je tako. OSIM ako haraclije ne odrape cifru, ali onda ce zakon doziviti istu sudbinu kao i gomila drugih zakona u ovoj drzavi. Da zakon postoji ali ga niko ne postuje. Eto ovih dana bugarske kamiondzije voze sa letnjim gumama po snegu - Bugarska clanica EU  (yay)

@gizmo, ja ne procitah da se potreba prijava leta odnosi SAMO za snimanja (ili sam nesto prevideo) ?  Ako je stvarno samo za snimanja, onda je to super. Ja sam shvatio (nakon dva citanja) da je u pitanju potreba prijave letenja bez izuzetka - sto je onda totalna nebuloza, potekla od neupucenih politicara/generala ko god da je.

@marko.jovanovic : cini mi se da si tek bacio pogled na predlog zakona/pravilnika obzirom na pitanja koja postavljas. Pazljivo procitaj (jos jednom) 4e

@Zajko, zakon sadrzi clan o registraciji LETELICA (i gore pomenutih), sa posebnim osvrtom na letelice koristene u komercijalne svrhe. Samo su pandurima i vojsci (koju ce ionako unistiti) dozvolili da lete kako i kad hoce. Dakle odnosi se i na nas koji se bave hobijem bez obzira gde leteli.
« Last Edit: January 05, 2016, 11:24:05 AM by pnedic »

Offline gizmo

• Hero Member
« Reply #126 on: January 05, 2016, 11:33:15 AM »
@gizmo, ja ne procitah da se potreba prijava leta odnosi SAMO za snimanja (ili sam nesto prevideo) ?  Ako je stvarno samo za snimanja, onda je to super. Ja sam shvatio (nakon dva citanja) da je u pitanju potreba prijave letenja bez izuzetka - sto je onda totalna nebuloza, potekla od neupucenih politicara/generala ko god da je.
Iz ovog clana ispada da svako letenje mora da im se najavi 5 dana ranije, ali ako sam dobro razumeo to se odnosi na snimanja.

Оператер беспилотног ваздухоплова подноси, за сваки лет, захтев за алокацију ваздушног простора јединици за цивилно-војну кооординацију у оквиру Контроле летења Србије и Црне Горе SMATSA доо Београд.

To je potpuno besmisleno obzirom da sa motornim zmajem moze da se poleti bukvalno kad hoces.
Raspitao sam se kod svih kolega iz okruzenja i nigde se letovi ne najavljuju. Imas registrovanu letelicu i dozvolu direktorata, mozes da letis kad hoces, naravno postujuci pravila.

Offline pnedic

• Hero Member
« Reply #127 on: January 05, 2016, 12:28:21 PM »
...
Оператер беспилотног ваздухоплова подноси, за сваки лет, захтев за алокацију ваздушног простора јединици за цивилно-војну кооординацију у оквиру Контроле летења Србије и Црне Горе SMATSA доо Београд.

To je potpuno besmisleno obzirom da sa motornim zmajem moze da se poleti bukvalno kad hoces.
Raspitao sam se kod svih kolega iz okruzenja i nigde se letovi ne najavljuju. Imas registrovanu letelicu i dozvolu direktorata, mozes da letis kad hoces, naravno postujuci pravila.

Nadam se da ce tako biti i kod nas !

Offline petarboj

• Pocetnik
  • *
« Reply #128 on: January 05, 2016, 11:30:11 PM »
Iz ovog clana ispada da svako letenje mora da im se najavi 5 dana ranije, ali ako sam dobro razumeo to se odnosi na snimanja.
nigde se ne spominje snimanje u pravilniku... izgleda da svaki let treba da se najavi 5 dana ranije sto je apsolutno uzasno (cak i letovi letelicama iz 1. grupe). ovo je umobolno na toliko nivoa da me mrzi da uopste i navodim razloge... samo se bojim da policija ne krene da smara ljude i oduzima opremu pozivajuci se na pravilnik... debilizam. nadam se da ce se stosta uskoro promeniti. po meni, dovoljna je registracija letelice (tj povezivanje letelice i imena za slucaj neke nezgode da moze da se utvrdi ako je neko neogovorno upravljao letelicom), zdravstveno uverenje (vozacka dovoljna) a i ovaj ispit je ok da se polozi mada mi se ne svidja sto mora da se ide u beograd zbog toga. potvrde za zonu 4 i neke bitne lokacije. sve preko toga je cisto izivljavanje.

Offline gizmo

• Hero Member
« Reply #129 on: January 05, 2016, 11:52:27 PM »
Сви беспилотни ваздухоплови могу да се користе у рејону I или рејону II, док беспилотни ваздухоплови који се користе у привредне сврхе могу да се користе и у рејону III и рејону IV уз претходно одобрење Директората.
Pretpostavljam da se ta famozna 5-dana-unapred dozvola odnosi na "privredne svrhe" tj. snimanje u zonama 3 i 4.

Offline bora61

• Full Member
« Reply #130 on: January 06, 2016, 09:30:09 AM »
Meni, opet, nije jasno nekoliko stvari:
1. Zar nije bilo logicnije da UDBA, NSA, CIA, BIA, VBA naprave mapu Srbije  zabranjenih zona za letenje i time jasno stavi do znanja gde nesme da se leti ?
2.  Napisali su 500 m od xy objekata ? Kako ce komunalac da zna da li je razdaljina 490m ili 500m. Opalice nas po dzepu , a mi cemo da dokazujemo da smo leteli van 500m od  bitnog objekta . Znaci da cemo morati da kupujemo Flytrex loggere ili neke druge . Super.
3.  Slazem se da je rizicno leteti u centru grada ili naseljenim oblastima.
4.  Registrovacu moju letelicu ( ili cu je prodati ) i kada bude neki drzavni skup, utakmica, pozvace me covek iz nekih agencija iz tacka 1. i `zamoliti` da u cilju   bezbednosti donesem moju spravu u njegove prostorije .
5. Na sajtu DCV nisam nasao kako se prijavljujem i polazem ispit .
6  Da li je originalno uputstvo za B 350 dovoljno za mocnike ili moram da ga prevosim i sudski overim, jer mozda sam nesto menjao u PDF-u ?
7. Da li ce moja , tvoja letelica dobiti onu cuvenu oznaku YU-XYZ55 XX ?
8. Da li cu za prodaju ili unistenja opreme morati pismeno za IH obavestim.
9. Obzirom da se ovde nista ne radi za dzabe, kolika je taksa biti KASNIJE, kada se ustanovi broj letelica, nigde ne pise ?
10. Nigde ne pise, ili nisam dobro procitao, koje su represije za neprijavljivanje drona/aviona, na koji neko moze da stavi 200 gr C4 ( ako ga nadje ) i izvrsi, sada popularni teroristicki napad ili ne daj Boze okaci , zastavu ?

11. Ostaje nam samo da letimo kod Zajka, Vlade i na 13. maju uz nadokandu .
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!

Offline pnedic

• Hero Member
« Reply #131 on: January 06, 2016, 09:50:53 AM »
Ma nema veze da li ces da letis kod Zajka, 13.Maj ili Vlade - zakon nalaze registraciju letelica i nedorecenu potrebu prijave letenja.
Komunalci kad izadju iz kafane preko puta 13.Maja ce da svrnu do 13-ice da oglobe nas modelare zbog neprijavljenih letova i letelica, pa opet nazad u kafanu, na rucak. Sta oni znaju sta je 500m. :hehe

Offline marko.jovanovic

• Hero Member
« Reply #132 on: January 06, 2016, 12:31:19 PM »
U pravilniku lepo piše koliko sam shvatio na početku definicija bespilotnog vazplohova kao i definicija vazduhoplovnog modela.
Dalje se sve što se nalazi u pravilniku odnosi na bespilotne vaduplohove a ne na modele.
Tako da modelare ovo ne kači osim što naravno ne smej da lete na nedozvoljenim mestima što je složićete se retkost.
Registracija jeok kao ilekarski i neki tamo ispit koji naavno država mora da naplati.
Ali je jako loše PRIJAVLJIVANJE LETOA 5 dana što GIZMU kao i ostalima koji se bave ovim poslom i žive od njega nikako ne ide baš u prilog. Nekada će moći da se ispoštuje a nekada kada uleti dobar posao na brzinu teško da će moći.
E tu mi je žao što je tako jer su vam lepo zapržili čorbu ČVOROVIĆI :'(
The ground is the limit (or a water)

Offline firebird

• Sr. Member
  • Bojan , Kragujevac
« Reply #133 on: January 06, 2016, 02:21:18 PM »
@Zajko, pa nije baš tako kako si pomenuo da modelari mogu da lete kao i do sad i niko neće da ih dira. Ja znam za dva slučaja gde su modelari imali susret sa milicijom, jedan je Vule već opisao ovde na forumu, a drugi mi je preneo Goran iz Arandjelovca kako je razgovarao sa čovekom koji isto leti avione na livadi van grada, posle dva dana zazvonili panduri na vrata i upozorili kako ne sme više da leti to.

Znači dovoljno je da ti neko zapiše reg. ili da se nešto zameriš komšiji, koji sad može da se drvi kolko oće   :jaki: , pa da te panduri zovu na "informativni" razgovor. A čemu sad to cimanje...?

Meni za sad ne pada na pamet da jurim tamo neke registracije i dozvole za modele koje letim, kad imam para za čorbu ja skoknem do sportskog aerodroma u Kraljevu ili Trsetniku i letim tamo sa ostalim modelarima, al' šta ću ako me zaustavi uz put neka patrola a ja vozim neregistrovane modele u gepeku...pa najebo sam... ")
« Last Edit: January 06, 2016, 03:15:44 PM by firebird »

Offline zajko

• Hero Member
    • www.shop.malaivanca.com
« Reply #134 on: January 06, 2016, 05:02:05 PM »
Negde mogu da se složim sa tobom, ali samo ...negde...

- Za takve slučajeve nisam čuo, što ne znači da se nisu desili...
Čuo sam za neke slučajeve susreta pilot-dron-police, ali je bilo u gradu i na javnom mestu, koje nikako nije bilo primereno, mislim da je bilo posle AL zastave/stadion,
bilo je nešto valjda na vojnoj paradi, iz prve ruke čuo "snimatelja", došao po delove, kod Beogradjanke (priznaje da je povrh svega bio i malo drčniji, pa mu je vlast prizemljila dron pendrekom, tako nekako), nisam čuo da su išli po livadama i improvizovanim RC letilištima...a ni po kućama... mislim da je to već "paranoja" i mlaćenje prazne slame u zimske idilične dane  mmmm

- Rekao bih pre svega da su na udaru, i na lošem glasu, "drone", NE avioni, NE automobili. NE čamci, helija iovako više takoreći ni nema, niti se pominju... njih se i vlasnici istih plaše  ;namig ... poznat nam je razlog, utakmica/AL zastava, vojna parada, prvi ozbiljni incidenti sa "dronom" u SRB. Medijski propraćeno... svašta se tu nalupetalo, da bi se prodala VEST !
Razne razrade na temu da li može i šta sve može da uradi sa "drone" ako pilot ima loše namere i malo obuke...
isto ili slično moze i sekirom, češće se dešava sa sekirom, ima ih svaka kuća, ne treba obuka, malo košta ....   samo jedan od prostijih primera, nije ideja ! ;namig

- To da će komšija iz nepoznatog razloga da te prijavi, to je OK i vrlo naški, to nam je u duši... nemaš izbora... uvek može za nešto da te prijavi ili samo da te skenja, šta god da je u pitanju, dovoljno da vidi da ti je lepo i da uživaš u tome... eto odličan razlog ... njemu je loše, a tebi dobro, NE TREBA TAKO, treba da nam je svima loše, a onda tu ima gradacije i stvar lične aspiracije...   NEMA POMOĆI !!!!

Ipak je izbor veliki:

1. Možeš da se povinuješ zakonu (u koji ne veruju ni oni što ga pisu, niti većina zna o čemu se radi) i da budeš uredan gradjanin... registruješ letelicu, položiš vozački/lekarski, najavljuješ letove, pa čak sa mikro i nano dronom u svojoj dnevnoj sobi  itd...

2. Možeš sve to u glavi ignorišeš i da se ponašaš kao normalan čovek, igraš se sa svojim igračkama na svojoj livadici... ili na improvizovanom RC aerodromu, da budeš odgovoran i ljubazan, običan... da se ne zameraš komšijama i prolaznicima... i da najverovatnije sve bude OK, bez ikakvih dodatnih problema....

3. Možeš da teraš svoju filozofiju i radiš sve suprotno, da letiš gde ti se digne, pa čak i da smišljaš što osetljivija mesta za isto i da trpiš posledice istog....

4. Možeš da predješ u PRO esnaf i da se boriš za svoja ljudska parava i pravo na rad, u skladu za zakonskim propisima...

5. Možeš da odeš iz ove društvene zajednice, zemlje/države u neku normalniju i bolje sredjenu i uredjenu  zemlju, ako imaš volje i uslova... gde ćeš zateći već zakonski i na svaki drugi način uredjen RC Hobby, prihvaćen od strane zakonodavca, gde je osnovno pravilo da se učlanis u nacionalnu asocijaciju RC pilota (red veličina 100 USD, EUR ili slično), da se sa tim osiguranjem i registracijom RC pilota učlaniš u neki od RC Klubova, da letiš svoje ljubimce i da sa istomišljenicima piješ pivo i razglabaš o RC hobiju...
Meni ovo deluje nekako kao najbolje resenje, bar meni... nekako najlogičnije... da ne razglabamo o drugim prednostima, pa možda i manama, ovakve odluke, mislim da su u totalu mane nekako sporedne i zanemarljive... Mislim da je to generalno BINGO odluka... zdravo telo, zdrav duh, manje više regulisan način života, razmišljanja, zarade, a samim tim i mnogo drugih jako bitnih "nebitnih" stvari....     Ja lično težim ka ovom izboru, nije lako ! ;namig         

6. Možeš da napraviš novi post i da pokušaš, ako imaš vremena, snage i volje da preobratiš našu malu..malu RC zajednicu, da se lokalno samoorganizuju, ima već dobrih pokušaja lokalno, koliko vidim ovde, samo treba malo više angazmana, malo para i pre svega volje i želje... da sve te male lokalne zajednice RC korisnika prerastu u lokalne RC klubove, neka vrsta samoodrzivog pravnog lica, ne da bi se tražile pare od države jer para nema i za te stvari ih dugoooo neće ni biti, a negde i ne treba... U tom slučaju, kad bi se to raširilo i postalo opšteprihvaćeno, imalo bi smisla kritikovati, pojašnjavati, boriti se za neke promene i sve ostalo...

7. Možeš da batališ sve ovo, mislim na RC Hobby, iovako se polako ali rekao bih sigurno gasi na ovom podneblju, i da se baciš na heklanje ili već nešto drugo po izboru  ;namig
  ili da smisliš jos neku mogućnost, pored nabrojanih....

Ovo kukanje ovde na forumu, NIŠ NE MOŽE POMOĆ !!!! mmmm   

Kako već rekoh PRO Esnaf snimajućih letača će se već izboriti koliko budu mogli da sebi olakšaju život i posao.... nećemo im ovako ništa pomoći, ali možemo im odmoći, sa kojekakvim komentarima.... Sve ovo je vrlo čitljivo i siguran sam da se prati....

A do tada ... uzdravlje i na letenje kad otopli malo... ()-() (<--)
« Last Edit: January 06, 2016, 05:19:24 PM by zajko »
RC Hobby Park, Mala Ivanča, Belgrade, SRB
Executive warehouse keeper, senior