Pozdrav svima iz Kanade,
Gledam jutros televizijski program, kazu u USA do sada registrovano 110K dronova, stace ljudi se registrovali bez velike pompe i galame.
Gledam ovaj forum pa nemogu da verujem sta sve ljudi pisu i sta im pada na pamet.
Da ne tupim, kao prvo (koliko se ja razumem u "medicinu") svi akteri ukljucujuci i ove na ovom Forumu, treba da razlikuju tri stvari:
1. Dronove multirotorske sa kamerama,
2. Bespilotne letilice raznih namena,
3. Modele aviona, jerilica i sl. upravljanim upravljanim RC (radio uredjajem) ili drugim metodama.
Prva kategorija ima veze sa letenjem, sa fotografijom i sa snimanjem filmova, ali po meni nemoze da se svrata u klasicno modelarstvo.
Druga kategorija moze da ima vese sa vojnom tehnologijom, sa industrijom i sl. sa kompanijama koje prave letelice za novac, pa i ovo za mene nema veze sa modelarstvom.
Treca grupa to je ono sto bih ja svrstao u modelarstvo.
Treca grupa koliko mi je poznato ima svoje mesto u asocijaciji koja se zove Vazduhoplovni Savez Srbije i po meni svako ko hoce da se zove vazduhoplovni modelar trebao bi da bude clan te organizaci, da ima svoj broj, i da sa clanarinm podrzi tu nacionalnu organizaciju. Clanarine su vise nego razumne, video sam njihov sajt. i do 15 januara ko se uclani je 1500 din.
Preko te instiucije bi trebalo traziti svoje mesto na nebu i prava.
Sve ostalo oko pisnija i pluvanja po vlastima i ostalom na ovome forumu je po sistemu" pas laje vetar nosi.."
Svima kojima je Srbija kriva za sve, otvorena su vrata sirom sveta, pa nek idu u Novi Zeland, Australiju, USA, Kanadu pa nek "slobodno" lete i slobosno rade sta hoce , pa ce videti kako ce proci. Ovde je sve slobodno, ali kad napravis neko sr...e onda ti uzmu sve sto imas i zavrsis na ulici.
Ovde da bi osao u lov i ribolov, imas dosta obimne previlnike, po kojima ako bi se strogo drzao nebi nikada nista ulovio, a i da bi ih sve dobro protumacio unajmanju ruku trebao bi da budes pravnik. Naravno sve to je napravljeno da se ipak neki red postuje, a za one koji hoce da se kabadahijski ponasaju i preteruju, pa cak i u politiku da se petljaju, onda tima vlasti mogu lako da stanu na rep. I u tim slucajevima mozete videti na vestima, nekom Peri su stali na rep jer nije koristio adekvatnu udicu na mesto na kome je bilo predvidjeno da se bas takav tip udice koristi, pa je zato nagrabusio, ane zato stoje radio savim druge neprimerene stvari.
Ja zivim pored nekog zaliva i tu je dozvoljen lov na divlje patke i guske, ali nemozes da dobijes dozvolu za lov ako nemas osiguranje na kuci od 1m $. Znaci kao prvo moras da imas kucu, pa onda ostalo.
U Srbiji ima dosta mladi nadobudni koj samo vide ili su culi za jedan segmet necega i onda fantaziraju kako sve znaju.
Mislim da bi i na ovom forumu svako ko pise neki post treba da istakne sa ponosom svoj clanski broj u VSS, pa da se ipak zna ko je ko.
Pa zato rekoh, želim da se vratim u Kanadu, i da imam kuću od 1 M CAD i da platim osigiranje na nju, to se tamo podrazumeva, ali ne pecam i ne lovim patke/guske niti imam nameru..... i da živim u sredjenoj pravnoj državi i da mi bude dosadno, da ne znam ni ko mi je predsednik nit premijer, a kamoli koje su skole zavrsili ili već ko zna šta, da gledam svoja posla i da plaćam osiguranje i svoj kredit (kamata zakucana na 10 yrs 2.99 %)... nije ni tamo idealno, kako se ko snadje, ali je startna pozicija na imigrante manje više ista/slična...
Čuo sam da je idealno na Marsu, ali ovi Kauboji jos nisu snimili trailer da su dobacili do tamo....
Ovo je ipak zemljica SRB, mala, zatucana, polupismena, ovde važe drugačija pravila medju žiteljima, oni koji nemaju gde, zakone pišemo da ih pokažemo ostalima da smo civilizovani, a nismo... i da sa njima mogu da drže na uzdi sirotinju...
Nekadašnji stanovnici ove zemljice, oni mudriji su davno otisli, oni gluplji otišli pa se vratili, a sad bi opet da idu... ovi mladji pismeni, ko god može odlaze, a da maltene ni diplomu nije prosušio, lekari nam odlaze, lečiće nas nekakve vudu babe travama (bar da nam daju ovu albanku lekovitu i mirisljavu)... ne vidi se trunka svetlosti na kraju tunela..
Ovaj narod je nekad bio mudar pa kaze kakav narod, takva i vlast... al sve te narodne poskočice i doskočice su stare iz nekog drugog vremena, davno prošlog, sad se narod ućutao... gleda kako da preživi.... suvišno je pričati o RC klubovima, udruženjima, članarinama, svedoci smo odumiranja mnogo čega u ovom društvu, najmanja šteta za RC Hobby, on ne odumire zbog pravilnika i zakona, jel oni se pišu/brišu i ko zna šta je pisac hteo da kaže, odumire jer se nema para/volje/želje, da nije ovog piskaranja po ovom forumu smrt je mogla davno da se konstatuje, sadašnje stanje PRODUŽENA KOMA.... dok nam neko ne isključi aparate, mislim Forum...
Ne možeš imati RC Hobby u društvu gde je plata 200 Eur (300 CAD, pao Vam dolar, mudro), gde se nekako/nikako/traljavo masovno jedva sastavlja kraj sa krajem i gde imaš 3% bogatih koji se grebu za piće, jer ne smeju da pokažu da imaju pare, gde srednja klasa ne postoji, ona je ta koje vuče zajednicu napred i treba da bude najmasovnija...
od 90 pustamo sve niz vodu, to je 25 godina, cetvrt veka, kaze onaj nekadajni mudri narod, cuti moze da bude gore i od ovoga, a svaki dan je gore... kraj se ne vidi... al se oseća...
Da ste Vi Kanadjani pametni da nas sve primite tamo, kao Nemci arape, ima nas 7 miliona, to je za jedan veći grad, gore u Nunavut, malo severnije, tamo nemamo sta da sjebemo.... Da nas pog pogleda, i da mu budemo bliži...
Ova dramatična prica oko pravilnika je kao i sve glupe i beskorisne priče, da se ubije vreme i dugačak dan bez posla, da se malo popravi sujeta i izbaci gnev iz sebe se
Kas se prolepša vreme svako će opet na svoju livadicu, sa svojim modelom i svojom ekipom, kakav pravilnik, šta to beše...
Ajd uzdravlje