Da li je IKO od vas prstom mrdnuo u vezi novog pravilnika ciji je predlog bio postavljen na sajtu DCV jos od letos?
Niko, jer se svako normalan modelar nadao da se regulativa neće ni na koji način odnositi na klasične RC avio modele osim multirotor dronova za komercijalne svrhe. Pravilnik ne pravi nikakvu razliku između tipova RC letelica ni po cilju namene.
Zašto postojeći savez modelara, na koji se mnogi pozitivno odazivaju, nije se izborio za, ako ne za tuđe privatne, barem za svoje interese? Ovako i oni mogu da spuste roletnu, jer pravilnik sve smatra dronom kao opasna đavolski naprava. To je katastrofa.
Oni koji treba da ga sprovedu u datom slučaju zapažanja leta nekog modela na livadi blizu sela, znaju da gledaju samo po napisanom slovu zakona. To nije problem, jer su ih tako naučili. Ali ishod drame je ovde neko modelirao, da ne kažem ofarbao đavola na zid.
Dakle ako je stvano bio cilj da se reguliše samo letenje dronova, onda je pisac pravilnika bio veoma kratkog vida bez poznavanja do sada poznatih letelica na daljinsko upravljanje. Ako i jeste, jednostavno su njihovi, naši interesi potpuno pregaženi.
Ne verujem da nije bilo dosta informacija o već poznatom RC hobi i sportskom modelarenju kod nas i da je bilo predstavnika bilo u ličnosti Gileta ili nekog drugog. Mislim da je reč o nemaru i krutom pristupu, što se nažalost upravo dešava i u drugim zemljama, gde su klasučni modelari isto veoma nezadovljni.
I do sada se znalo kako treba leteti bezbedno sa RC modelima po livadama, bilo po opštim pravilima za bezbednost ili zaštitu privatnosti, bilo na drugi način opšte kulture letenja sa modelom. Ova pravila i kultiura je već decenijama napisana veoma dobro po svetu u interesu svih strana.
Dakle ja sam dao svoje ime na to, da treba razdvojiti tipove RC letelica na
dronove snimače za komercijalne svrhe koji lete gde hoće ili gde im se dozvoli, meni je svejedno, i na one ostale
klasične modele vazduhoplovnih modela iz kojih je zapravo izrasla ova kategorija multirotora, a koja se odmah počela upotrebljavati za sve i svašta i ne samo za razonodu, hobi ili sportsko letenje.